dilluns, 16 de febrer del 2009

ESCALOPES DE FOIE / ESCALOPINES DE FOIE




Si l’entrada anterior era sana i mig de règim, aquesta és tope colesterol i greix directe a les arteries però... als que ens agrada el foie, no hi podem fer res. No hi pensem fins desprès de menjar-ho i ens quedem tan a gust pensant en com estava de bo.
Afortunadament és un menjar que no es fa sovint, que sinó...uf...per la salut.

Quan vaig conèixer aquesta manera de coure el foie cru, em va semblar força curiosa i la vaig provar de seguida i realment estalvia molt feina si el que es vol fer són les escalopes de foie.
Algun cop jo havia cuit volta i volta els talls de foie crus i tot era greix i al plat, la presència no era massa maca un cop cuit. Li faltava un no se què.
Ara em sembla que ja l’he trobat.
Un cop el foie està fet així, semicuit, sua un munt de greix i quan es passa per la paella, ja gairebé no en treu i queda ferm i sencer, maco de vista.
Ja se que és pot fer com la majoria sabeu, traient nervis, sang i demés coses i fent-lo coure i posant pes a damunt.
Aquesta altra manera és realment còmoda i la recepta diu que es pot menjar un cop fet com semi cuit, amb sal i pebre per damunt i escampat sobre torrades o passat per la paella, volta i volta.
Les hem provades les dues. A casa, amanit sobre torrades l’han trobat poc semicuit. Ara be, van deixar el plat net.
Com escalopes, ens va encantar. Textura fina, compacta.. molt bo en general.

Sense més històries, aquí ho teniu...

Ingredients:

- Una bossa envasada al buit d’un foie de 500-600 grams, aproximadament.

Preparació:

1- Feu bullir en una olla uns 3 litres d’aigua.
2- Quan arranqui el bull, apagueu el foc, retireu l’olla dels fogons i submergiu-hi la bossa directament, sense obrir ni manipular. (Ajudeu-vos d’alguna cosa perquè quedi ben coberta de l’aigua, com el que veieu aquí)
3- Deixeu-la dins de l’olla fins que l’aigua s’hagi refredat del tot.
4- Quan sigui freda, traieu el foie de l’aigua i el deixeu reposar a la part baixa de la nevera 6 hores.
5- En el moment de fer-lo servir, talleu la bossa, retireu l’excés de greix que ha suat ( el guardeu, que és molt bo per fer qualsevol guisat) i en feu llesques.
6- Si el voleu menjar així, com semi cuit, l’amaniu amb sal i pebre ( millor sal maldon i pebre de Szechwan), i el mengeu acompanyat de pa torrat.
7- Si el voleu menjar com escalopa, el passeu per la paella, sense res d’oli, i ... a disfrutar..

AFEGIT DESPRÉS: Si voleu menjar-ho tipus escalopa a la planxa, deixeu el fetge dins la bossa a refredar i quan el talleu, les escalopes tindran la forma natural del fetge però si el voleu menjar tipus semicuit, suposo ( perquè no ho he provat ) que podrieu posar la bossa dins un motlle com per exemple de plumcake, posar-hi un pes damunt ( com va explicar la Merce, un cartró folrat amb paper d'alumni que tapi el motllo, amb un cartró de llet damunt, fent pes) i deixar-ho així les 6 hores, perquè agafi una forma més rectangular, com els de compra.

--------------------------
ESCALOPINES DE FOIE

Ingredientes:

- Una bolsa envasada al vacío de un foie de 500-600 gramos, aproximadamente.

Preparación:

1 - Haga hervir en una olla unos 3 litros de agua.
2 - Cuando arranque el hervor, apague el fuego, retire la olla de los fogones y sumerja en ella la bolsa directamente, sin abrir ni manipular. (Ayudaros de algo para que quede bien cubierta en el agua, como lo que veis aquí)
3 - Dejar la bolsa dentro de la olla hasta que el agua se haya enfriado del todo.
4 - Cuando esté fría, sacar la bolsa del foie del agua y dejar reposar en la parte baja de la nevera 6 horas.
5 - En el momento de utilizarlo, cortar la bolsa, retirar el exceso de grasa que ha sudado (pero guardar esta grasa, que es muy buena para hacer cualquier guisado) y los cortáis en rebanadas. 6 - Si se desea comer así, como semi cocido, aliñar con sal y pimienta (mejor sal maldon y pimienta de Szechwan), y comer acompañado de pan tostado.
7 - Si se desea comer como escalopa, pasarlo por la sartén, sin nada de aceite, vuelta y vuelta y ... a disfrutar .. Buen provecho!!!
AÑADIDO DESPUES: Si quereis tomarlo tipo escalopa, a la plancha, lo dejais reposar dentro de la nevera en su misma bolsa y al cortarlo tendrá la forma natural del higado pero si quereis tomarlo tipo demicuit, supongo ( porque no lo he probado ) que podriais poner la bolsa dentro de un molde tipo plumcake, con un peso encima ( tal como explicaba Mercè, coger un trozo de cartón que tape el molde ,forrarlo con papel de aluminio, y ponerle un cartón de leche encima para que haga peso) Así os quedaria, creo, con la forma típica del que se compra.
----------------
Si us animeu a provar-ho, que tingueu un bon profit !!!

23 comentaris:

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Aquesta recepta la tinc una mica prohibida. Tinc tendència a pujar el colesterol i procuro menjar varietat i poc greix per poder homenetjar el meu paladar de molt tant en tant d'un plat així com el que ens presentes. Es per això que l'oli d'oliva apareix a la meva cuina amb tanta presència, per poder menjar cosetes com les que has fet una vegada a l'any almenys. De bomba de colesterol, res, això és un luxe per a uns quants, ja no pel tema ecònomic, sinó pel tema saludable. Encara així m'encanta. Salut!!!!!!!!

fely ha dit...

Escalopines...yo los pongo mucho al cabrales.Provaré esta recetina que tien buena pinta!!
Un besín.

SandeeA ha dit...

ay! me has conquistado del todo! no querrás adoptar una hija? jajajaja Me encanta el foie fresco, y micuit... nunca lo he preparado porque cada vez que salimos a comer por ahí lo tomamos, que mi marido también es forofo! Y como tú dices sano sano no es :P

Y ahora voy a tener que probar a hacerlo yo! Dónde compras el foie así en bolsa? yo aquí solo lo he visto en el Corte Inglés que hay que encargarlo, y no sé cómo te lo dan...

Anna ha dit...

Que ricos se ven estos escalopines, me ha encantado esta receta, super sabrosa.Besos.

josep ha dit...

Tot i que tinc el colesterol controladet, no va gens malament, de tant en tant un plat d'aquest tipus, una autèntica delicia.
Una abraçada

Mercè ha dit...

Maria, m'encanta el foie i aquesta manera de fer-lo demi cuit m'ha agradat!
Quan el poses a la nevera, el premses com a la recepta de la Ruscalleda o simplement el deixes refredar? Petons! :)

Gemma ha dit...

Maria, aquest cop si que no... el foie no m'agrada gens :( Serà boníssim i un plat de luxe, per`no puc amb el foie!
Tot i així, m'apunto el cuinat demi cuit, que ja sabem que a la cuina a vegades hem de cuinar coses que no acaben de ser del nostre gust.

Eva Flores ha dit...

Adoro el foie! és la meva perdició! Tant que millor que ni m'acosti, no pararia de menjar-ne!
Però aquesta recepta l'haig de provar, és veu deliciós! Gràcies per penjar-la!

Per cert, encara no he trobat cap recepta de pa de viena que em convenci, però no pateixis, que de seguida que la trobi la penjaré al meu bloc.

Pt!

maragda ha dit...

Oh! quina cosa més bona! nosaltres el mi-cuit ja el fem d'aquesta manera i sempre ens surt esplèndid, i amb el que sobra: els talls més lletjos d'aparença i la grasseta compactada ho congelem per fer guisadets o virutetes ;)

Mai, però, l'hem provat calentó, i segur que ha d'estar meravellós.

Un petó llamenc

Maria ha dit...

Doncs Olletes, com tu dius, un cop a l'any no pot fer mal i els demés dies... a cuidar-se..

Si Fely, pruebalos tambíen así a ver que tal... Besos

Sandi, si te adoptara aprenderia un monton de cocina contigo y me reiria aun mucho más con tu sentido del humor... y ahora vamos a hacerles propaganda... lo compro en el Makro, envasado a vacio. Tienen dos marcas. Besos

Anita, sabrosa aunque no tan sana como nos gustaria. Ya sabes, colesterol a tope con esto..

Josep, de tant en tant, com tu dius, ens podem donar algun d'aquests luxes, veritat?

Doncs Mercè, el deixo tal qual a la nevera, damunt d'un plat, a la part baixa, que és la que menys refreda. Quan el vaig a tallar, li trec tot el greix i el guardo per algun altre guisat..
He afegit un incís a l'entrada referint-me al que m'has dit sobre premsar-ho...

Gemma, tu tens pinta de ser una bona companya i amiga que encara que no t'agradi el que cuines, ho fas per als demés..

Eva, ja saps, a provar-ho... Espero la teva búsqueda dels panets de viena !!! Gràcies

Quinta, ja veureu a la planxa, que bonet queda... Petons.

la vella carmanyola ha dit...

Maria a casa el foie no dura ni 2 minuts. Ja només en comprem per dates senyalades, tant per el preu com pel greix.

Es que si n'hi ha no podem parar fins que no en queda!!

Recordsss

El cullerot Festuc ha dit...

M'encanta el foie micuit...el foie cru o poele no...i el demi cuit no ho sé...aiqí que ho hauré de probar!!!!! jijijiji!!!!
Petunets,
Eva.

xaro ha dit...

Maria, el foie es la meva perdiciò, m'encanta de totes maneres.....però... tinc el colesterol molt alt i no en puc menjar.
No he provat mai de fer-lo d'aquesta manera i m'el guardo a pendents pq un dia es un dia i quan caigui el farè aixi

Ptnts

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Ostres, aquesta recepta és la bomba, segur que al meu marit li encantaria....

Cuinagenerosa ha dit...

maria, el dia que em tornis a parlar de règim i de colesterol i de tot això, em sentiràs!
quants bons propòsits i quanta feblesa trobem per aquest món blocaire!
sort n'hi ha que també pequeu i no em sento tan sol ;D

Anònim ha dit...

Noia, això te molt bona pinta, però aquesta vegada sí que et diré que no ho faré, ja que el foie aixis no m'agrada, no puc amb ell...espero la pròxima recepta.
Petonets.

Rosa ha dit...

Nunca he intentado hacerlo pero ahora que te he leído me ha parecido sencillísimo. Y anda que no me gusta!!!!!!!!!!
Besos

Maria ha dit...

Anna, comprant així un foie fresc i fent-ho nosaltres, no surt tan car.. A mi em va costar sobre uns 15 euros tota la bossa de foie..

Eva, massa precissió per mi, ja,ja,ja... ho deixat tot amb un semi cuit a l'entrada i així no hi ha confusions.

Si Xaro, un dia és un dia...Petons

Maria José, anima't a fer-ho i el teu home, fliparà si li agrada el foie..

Manel, hem de fer una paletada de calç i una de sorra perquè l'obra surti be... Una d'amanida i una de colesterol... que així compensem...
Mira, és un d'aquells plats que fas de tant en tant, però que si t'agrada el foie... és booooo...

Tere, te l'hauré de fer provar un dia a casa i ja veuràs...

Rosa, plato fácil i encima, resulta... Ideal... Besos

No tot són postres ha dit...

Aquesta, encara que no sigui "tan de règim" també m'agrada força. Perquè serà que el foei és un àpat que sempre et fa quedar bé i el facis com el facis triomfes???
PTNTS
Dolça

Sara Maria ha dit...

No coneixia aquesta manera de coure el foie... Ha d'estar d'allò més be!

SandeeA ha dit...

sé que te estás comiendo un roscón tú sola... así que sácalo ya mismo y a compartir!!!!!!:P

Anna ha dit...

Hola Marieta!!

molt interessant el post. A nosaltres ens agrada molt el foie, tot i que no acostumem a menjar-lo, només per ocasions especials. Prenc nota d'aquesta manera de coure'l amb la bossa primer i a la planxa després, o sem-cru directament. Merci!!

Bé, tant de règim, no et deu quedar massa a rebaixar ja!!!!

enric ha dit...

Tant i tant, i més tant!, que m'agrada el foie, i a casa només m'agrada a mi, que, a més a més, no em convé, pel que ni em plantejo fer-lo, però vull que sàpigues que estic convençut que, preparat tal com ens ho expliques, i vistes les temptadores fotografies, havia de ser una autèntica delícia.