Aquest dimarts va ser el dimarts de Carnaval del nostre estimat rei Carnestoltes, i , casualitats de la vida, a casa es va prendre unes postres típiques d’aquest dia però típiques d’on ????????? Doncs dels països nòrdics, sobretot de Suecia i Finlandia.
No us penseu que hi tinc algú allà dalt, no... ara be, m’he llegit amb gust els dos llibres de la trilogia del suec Stieg Larsson però tampoc crec que aquest fet m’hagi influït massa. Més aviat els ingredients d’aquest postre i que la massa portés nata líquida. Després de fet he trobat d’altres receptes que la nata la substitueixen per llet però en aquell moment jo la tenia a la nevera i em va venir de gust provar-ho.
Francament, ens ha agradat força. De fet, que sigui tan popular, perquè ara ja el mengen en aquells països des de gener fins abril, alguna cosa ha de tenir. El vam trobar molt fi i amb el farcit de massapà, bo, bo.
És un pastisset potent, a veure si m’enteneu, que no és eteri com la pasta choux o de vent, i es dels que ve de gust menjar amb forquilla i ganivet, tallant a trossosets i assaborint tots els seus aromes.
Vaig fer-ne 6 farcits i 6 sense farcit, com bollo per l’esmorzar... També molt bo de gust.
Aquí el teniu... Us he posat aquest cop la manera de fer-ho amb la panificadora i a ma.
Ingredients per uns 10-12 semlor o semla:
- 1 ou
- 125 grams de mantega tova
- 17 cl de nata líquida o de crema de llet o de llet, sempre tèbia
- ¼ de culleradeta de sal
- 60 grams de sucre
- ½ culleradeta de canyella en pols ( o podeu canviar per cardamom )
- de 350 a 400 grams de farina ( jo vaig posar 375 grs )(després he mirat per internet i cap de les receptes portava farina de força sinò farina normal. Jo la vaig posar de força però suposo que no es imprescindible. Vosaltres mateixos )
- 30 grams de llevat de forner fresc ( jo en vaig posar 25 grams, els que te una pastilla de llevat de les comprades al super )
Massapà per 6 semlors fet amb : 50 grams d’ametlla molta, 50 grams de sucre fi o llustre i 1 cullerada d’aigua.
- 200 ml de nata líquida per muntar per 6 semlors
- sucre fi o en pols
Preparació amb panificadora:
1- Poseu tots els ingredients, seguint l’ordre que estan posats, dins la pani i a amassar i deixeu que reposi dins la màquina l’hora prevista o una mica més perquè dobli el volum.
2- D’allà mateix , un cop deixat reposar, aneu agafant boletes i si voleu les pastes pujades, com jo he fet, les poseu dins uns motllos de muffins o magdalenes grossos durs, per ajudar-los a pujar o si voleu que quedin més tipus panets, més amples, doncs feu boletes que anireu deixant sobre la plàtera del forn, mantegada o damunt de paper de forn i deixeu que tornin a pujar.
3- Es pinzellen amb ou batut i es couen a uns 200-225 graus durant uns 10 minuts, fins que estiguin daurats.
Preparació a ma:
1- Barregeu l’ou amb la nata o crema de llet o la llet i afegiu el llevat.
2- Ara incorporeu el sucre, la sal, la canyella, la mantega i part de la farina i barregeu be.
3- Ara acabeu de posar-hi la resta de la farina, remenant amb cullera de fusta fins que quedi una pasta ben fina.
4- Bolqueu la pasta damunt d’una superfície enfarinada i treballeu-la fins tenir una pasta tova. I continueu treballant-la uns 10 minuts més fins que quedi ja elàstica.
5- Poseu la massa dins un bol engreixat amb mantega i ho deixeu tapat, en un lloc calent, fins que augmenti el doble, sobre una hora i mitja.
6- Un cop pujat, l’amasseu una mica damunt d’un lloc enfarinat i feu 10-12 boletes per posar al forn.
7- Seguiu les indicacions dels punts 2n.i 3r. de dalt.
Per fer el massapà: En un bol ajunteu les ametlles moltes, el sucre fi i l’aigua i ajunteu una mica fins que quedi tot fet una massa, sense amassar massa, només ajuntar. Si voleu més quantitat, augmenteu en proporció ( 100- 100 y 2 cullerades d’aigua)
Acabament:
- Un cop fets aquests brioixos , de nom semlor o semla, els talleu la part de dalt, com si els talléssiu una llesca i la guardeu.
- Amb una cullera petita els buideu una mica i guardeu la pasta que us sobri.
- Ajunteu aquests retalls del briox amb la massa del massapà i empleneu be el forat fet.
- Munteu la nata líquida sense sucre i empleneu una mànega pastissera i feu una roseta de nata damunt del briox emplenat de massapà. - Tapeu amb la llesca que abans heu tallat del briox i ensucreu-la amb sucre fi per sobre ..... i a disfrutar com els suecs, finesos, noruegs, etc, etc.. però aquí, a la nostra terra.
---------------------
Mazapán para rellenar 6 semlors hecho con: 50 gramos de almendras molidas, 50 gramos de azúcar fino o lustre y 1 cucharada de agua. Si queréis mas cantidad, aumentar en proporción ( 100-100 y 2 cucharadas de agua)
- 200 ml de nata líquida para montar para 6 pastelitos
Preparación a mano:
1 - Mezclar el huevo con la nata o crema de leche o la leche y añadir la levadura.
- Con una cuchara pequeña los vaciáis un poco y guardar la pasta que os sobre.
- Juntáis estos recortes de la bollería con la masa del mazapán y rellenar bien el agujero hecho.
- Montad la nata líquida sin azúcar, rellenar una manga pastelera y hacer una roseta de nata encima de la bollería rellenada del mazapán.
- Tapar con la rebanada que antes habéis cortado y espolvorearlo con azúcar lustre por encima ..... y a disfrutar como los suecos, finlandeses, noruegos, etc, etc .. pero aquí, en nuestra tierra.
Disfruté haciéndolos y espero que vosotros también, si os animais.. Un buen provecho!!
---------------------------
Vaig disfrutar fent-los i espero que vosaltres també si us animeu.. i un bon profit !!!!
No us penseu que hi tinc algú allà dalt, no... ara be, m’he llegit amb gust els dos llibres de la trilogia del suec Stieg Larsson però tampoc crec que aquest fet m’hagi influït massa. Més aviat els ingredients d’aquest postre i que la massa portés nata líquida. Després de fet he trobat d’altres receptes que la nata la substitueixen per llet però en aquell moment jo la tenia a la nevera i em va venir de gust provar-ho.
Francament, ens ha agradat força. De fet, que sigui tan popular, perquè ara ja el mengen en aquells països des de gener fins abril, alguna cosa ha de tenir. El vam trobar molt fi i amb el farcit de massapà, bo, bo.
És un pastisset potent, a veure si m’enteneu, que no és eteri com la pasta choux o de vent, i es dels que ve de gust menjar amb forquilla i ganivet, tallant a trossosets i assaborint tots els seus aromes.
Vaig fer-ne 6 farcits i 6 sense farcit, com bollo per l’esmorzar... També molt bo de gust.
Aquí el teniu... Us he posat aquest cop la manera de fer-ho amb la panificadora i a ma.
Ingredients per uns 10-12 semlor o semla:
- 1 ou
- 125 grams de mantega tova
- 17 cl de nata líquida o de crema de llet o de llet, sempre tèbia
- ¼ de culleradeta de sal
- 60 grams de sucre
- ½ culleradeta de canyella en pols ( o podeu canviar per cardamom )
- de 350 a 400 grams de farina ( jo vaig posar 375 grs )(després he mirat per internet i cap de les receptes portava farina de força sinò farina normal. Jo la vaig posar de força però suposo que no es imprescindible. Vosaltres mateixos )
- 30 grams de llevat de forner fresc ( jo en vaig posar 25 grams, els que te una pastilla de llevat de les comprades al super )
Massapà per 6 semlors fet amb : 50 grams d’ametlla molta, 50 grams de sucre fi o llustre i 1 cullerada d’aigua.
- 200 ml de nata líquida per muntar per 6 semlors
- sucre fi o en pols
Preparació amb panificadora:
1- Poseu tots els ingredients, seguint l’ordre que estan posats, dins la pani i a amassar i deixeu que reposi dins la màquina l’hora prevista o una mica més perquè dobli el volum.
2- D’allà mateix , un cop deixat reposar, aneu agafant boletes i si voleu les pastes pujades, com jo he fet, les poseu dins uns motllos de muffins o magdalenes grossos durs, per ajudar-los a pujar o si voleu que quedin més tipus panets, més amples, doncs feu boletes que anireu deixant sobre la plàtera del forn, mantegada o damunt de paper de forn i deixeu que tornin a pujar.
3- Es pinzellen amb ou batut i es couen a uns 200-225 graus durant uns 10 minuts, fins que estiguin daurats.
Preparació a ma:
1- Barregeu l’ou amb la nata o crema de llet o la llet i afegiu el llevat.
2- Ara incorporeu el sucre, la sal, la canyella, la mantega i part de la farina i barregeu be.
3- Ara acabeu de posar-hi la resta de la farina, remenant amb cullera de fusta fins que quedi una pasta ben fina.
4- Bolqueu la pasta damunt d’una superfície enfarinada i treballeu-la fins tenir una pasta tova. I continueu treballant-la uns 10 minuts més fins que quedi ja elàstica.
5- Poseu la massa dins un bol engreixat amb mantega i ho deixeu tapat, en un lloc calent, fins que augmenti el doble, sobre una hora i mitja.
6- Un cop pujat, l’amasseu una mica damunt d’un lloc enfarinat i feu 10-12 boletes per posar al forn.
7- Seguiu les indicacions dels punts 2n.i 3r. de dalt.
Per fer el massapà: En un bol ajunteu les ametlles moltes, el sucre fi i l’aigua i ajunteu una mica fins que quedi tot fet una massa, sense amassar massa, només ajuntar. Si voleu més quantitat, augmenteu en proporció ( 100- 100 y 2 cullerades d’aigua)
Acabament:
- Un cop fets aquests brioixos , de nom semlor o semla, els talleu la part de dalt, com si els talléssiu una llesca i la guardeu.
- Amb una cullera petita els buideu una mica i guardeu la pasta que us sobri.
- Ajunteu aquests retalls del briox amb la massa del massapà i empleneu be el forat fet.
- Munteu la nata líquida sense sucre i empleneu una mànega pastissera i feu una roseta de nata damunt del briox emplenat de massapà. - Tapeu amb la llesca que abans heu tallat del briox i ensucreu-la amb sucre fi per sobre ..... i a disfrutar com els suecs, finesos, noruegs, etc, etc.. però aquí, a la nostra terra.
---------------------
BRIOCHES DE MARTES DE CARNAVAL O SEMLOR O SEMLA
Ingredientes para unos 10-12 semlors:
( Yo hice la mitad para rellenar y la otra mitad para tomar como bollitos, sin relleno)
- 1 huevo
- 125 gramos de mantequilla blanda
- 17 cl de nata líquida o de crema de leche o de leche, siempre tibia
- ¼ de cucharadita de sal
- 60 gramos de azúcar
- ½ cucharadita de canela en polvo (o podeis cambiar por cardamomo)
- De 350 a 400 gramos de harina ( Yo puse 375 grs )(después he mirado por internet y ninguna de las recetas llevaba harina de fuerza sino harina normal. Yo la puse de fuerza pero supongo que no es imprescindible. Vosotros mismos)
- 30 gramos de levadura de panadero fresco (yo puse 25 gramos, los que tiene una pastilla de levadura fresca de las compradas en el super)
Mazapán para rellenar 6 semlors hecho con: 50 gramos de almendras molidas, 50 gramos de azúcar fino o lustre y 1 cucharada de agua. Si queréis mas cantidad, aumentar en proporción ( 100-100 y 2 cucharadas de agua)
- 200 ml de nata líquida para montar para 6 pastelitos
- Azúcar fino o en polvo
Preparación con panificadora:1 - Poner todos los ingredientes, siguiendo el orden que están puestos, dentro de la Pani y amasar y dejar que repose en la máquina la hora prevista o algo más para que doble el volumen. 2 - De allí mismo, una vez dejado reposar, vais cogiendo bolitas y si queréis las pastas altas, como yo he hecho, las ponéis en unos moldes de muffins o magdalenas grandes duros, para ayudarles a subir o si queréis que queden más tipos panecillos, más anchas, pues hacer bolitas que iréis dejando sobre la fuente del horno, enmantecadas o sobre papel de horno y dejar que vuelvan a subir otra vez.
3 - Se pincela con huevo batido y se cuecen a unos 200-225 grados durante unos 10 minutos, hasta que estén dorados.
Preparación a mano:
1 - Mezclar el huevo con la nata o crema de leche o la leche y añadir la levadura.
2 - Ahora incorporamos el azúcar, la sal, la canela, la mantequilla y parte de la harina y mezclar bien.
3 - Ahora acabar de poner el resto de la harina, removiendo con cuchara de madera hasta que quede una pasta muy fina.
4 - Volcad la pasta sobre una superficie enharinada y trabajar hasta tener una pasta blanda. Y siga trabajando unos 10 minutos más hasta que quede ya elástica.
5 - Poner la masa en un recipiente engrasado con mantequilla y déjelo tapado, en un lugar caliente, hasta que aumente el doble, sobre una hora y media.
6 - Una vez subido, amasadlo un poco sobre un lugar enharinado y haga 10-12 bolitas para poner al horno.
7 - Siga las indicaciones de los puntos 2n.i 3r. de arriba. Para hacer el mazapán: En un cuenco juntamos las almendras molidas, el azúcar lustre y el agua y lo mezclamos un poco hasta que quede todo hecho una masa, sin amasar demasiado, solo unir los ingredientes.
Finalización:
- Una vez hechos estos brioches, de nombre semlor o semla, les cortamos la parte de arriba, como si les cortarais una rebanada y la guardáis.Finalización:
- Con una cuchara pequeña los vaciáis un poco y guardar la pasta que os sobre.
- Juntáis estos recortes de la bollería con la masa del mazapán y rellenar bien el agujero hecho.
- Montad la nata líquida sin azúcar, rellenar una manga pastelera y hacer una roseta de nata encima de la bollería rellenada del mazapán.
- Tapar con la rebanada que antes habéis cortado y espolvorearlo con azúcar lustre por encima ..... y a disfrutar como los suecos, finlandeses, noruegos, etc, etc .. pero aquí, en nuestra tierra.
Disfruté haciéndolos y espero que vosotros también, si os animais.. Un buen provecho!!
---------------------------
Vaig disfrutar fent-los i espero que vosaltres també si us animeu.. i un bon profit !!!!
18 comentaris:
pues pienso disfrutar como una sueca! lo que no sé es si les pondré mazapán... pero seguro que me gustan de todas formas!
Ah, los panes de leche los hice con harina de fuerza... no sé por qué pero supuse que había que hacerlos con harina de fuerza...
Pasa el carnaval y gracias a ello traes estas deliciosas cositas!!Me encanta la textura de los brioxos o brioches!!
Y rellenitos de nata. Yo de crem que me chifla!
Besines.
Maria! Segur que aquests brioixos estan de pecat mortal! Un petó, reina!
Tinc moltíssimes ganes de llegir-me aquesta triologia ja que tothom em parla meravelles!!!!
Pel que fa a aquests brioixos...són la bomba!!! Encara que a jo no li posaria el massapà...només nata!!! jejeje!!!
Quin berenar tan luxós epr un dimarts Maria!!!
Petunets,
Eva.
Maria!! Aquests brioixos s'hauran de provar!! Semblen deliciosos!! T'han quedat espectaculars! Això sí, jo canviaria la nata per crema :p
Petons!! :)
Ai Maria!! amb la gana que tinc i acabo d'arribar de treballar i no tinc res a taula. :((
Em tinc d'atrevir amb aquest tipus de masses pq em fan una mica de "iuio".
Records
Maria i amb crema o trufa. I una mica de xocolta per sobre?? mmmmm
Ui! que em sembla que la gana m'esta traint! ;))
Viva.....el que? jeje cualquier excusa pa ponernos moradasssss.jajajaja,exquisitos guapa.Un besín.
Maria, es nota que tens temps, eh? has llegit dos llibres enormes i et dediques a fer receptes amb llevat que han de fermentar...
Quina casualitat, al meu blog escriu una noia catalana que viu a Finlàndia i precisament va parlar d'aquests briochos al seu blog... No n'havia sentit a parlar mai i en una setmana ho veig a dos llocs diferents.
Jo m'estic llegint el segon llibre i m'encanta, és per devorar-lo en 3 dies, oi?
Sandi, el mazapan lo es casi todo en esta receta, de verdad. El conjunto queda muy equilibrado..
Besos
Vane, tot el que porti nata te èxit assegurat als que ens agrada..
Petons
Uf, Gemma, pecat mortal per l'acumulació de molles, tens raó, però estàn de bons...
A veure, trio de improvisadores, Eva, Mercè i Anna... que voleu que tinguem un conflicte diplomàtic amb els països del Nord???? Si tenen com dolç nacional per aquestes fetes el semlor aquest així... ni se us acudeixi tocar-lo, ni crema, ni xocolata ni treure el massapà... que ens tiren missils teledirigits !!!! ;))
Si Fely, nos apuntamos a un bombardeo para celebrar lo que sea !! Y con dulces, mejor !!!
Gemma, ja veus, passant el temps com es pot !! Precisament com que és un postre d'aquesta època, per això l'has vist.. com quan nosaltres posem la crema catalana per S.Josep o els bunyols de vent ara..
I els llibres, em van encantar, i el segon em va enganxar igual o més que el primer. El devorava igual de ràpid...
Si fós el Francesc -A la taula i al llit- diría; aqueixa boca oberta del briox amb la nata a dintre és per fer-li una "llapaeta"¡¡
Que vaigui de gust Maria¡. Josepb -menja de bacallà-
My tongue keeps on watering seeing these food stuff.
Cheers!
Simplement deliciós........
M'encanta la nata i amb el briox se'm fa la boca aigua.
Petonets
quina passada de brioxos! Ets la bomba!!!!!!!
quina delícia, maria, ja m'ho crec, ja, que us van agradar. jo també llegeixo larsson, i mankell, i altres autors suecs, per tant potser també em tocaria algun d'aquests pastissets?
Ostres tu!
Quina pinta que fan aquests brioxos!
Segur que son bons s'omplin del que s'omplin, fins i tot sense res a dins!
Un petonet!
Gràcies JosepB, són per fer-lis una i moltes llepaetes, de debó..
Susan, Thank you very much..
Mira Teresa, has coincidit amb el que me deia la Susan de dalt. Gràcies... Petons
Anna, que dius.. tu si que fas coses bones...
Manel, adjudicat el pastisset de la dreta, per bon lector i bon cuiner... ;))
Illeta, quarta improvisadora !!! No es toca res, amb tota la farça que porten i a la boca... Petons..
Maria, quin espectacle brioxos, jo amb un berenar així passo directament d'anar a la rua a ballar i em quedo mejant tota la tarda pastissets.
Escolta que no sabia que t'havien operat, m'hen vaig assebentar ahir. com estàs bonica? necessites alguna cosa?
Un petó ben dolç.
Publica un comentari a l'entrada