dissabte, 5 de juny del 2010

BACALLÀ AL FORN / BACALAO AL HORNO

Doncs sí, qui és un bon cuiner .... ho és sempre i així en ho va demostrar en Carles Gaig del restaurant Can Gaig que, juntament amb en Nando Jubany, del restaurant Boira i en Pep Nogué varen ser les ànimes de la jornada gastronòmica que van organitzar els dels supermercats Bon Preu al teatre Goya el passat maig.
D’entre les magnífiques cròniques que es van fer als diferents blogs, aquí en teniu una de la Cuina de Casa, perquè us en feu una idea.
I ja em veieu a mi, anant apuntant les receptes que feien, com aquest bacallà d’en Gaig... tan fàcil com deliciós. Bàsic, rebàsic, superbàsic..... que acabeu la cocció del bacallà al forn, perquè quedi ben melós i la seva carn, es desprengui en làmines toves i suaus, que es desfan a la boca.


Ingredients:


1-2 trossos de bacallà, ja dessalat per persona, millor lloms, amb la seva pell
Tomàquets madurs, per fer la salsa, uns dos per persona
Grans d’all, un per persona
½ vas de vi blanc per cada 4 racions, aproximadament
1 cullerada sopera de pebre vermell dolç
Per acompanyar.... per exemple, mongetes del ganxet


Preparació:


1- Preescafeu el forn a uns 200 graus. Ratlleu els tomàquets, talleu els grans d’all a làmines ( gruixudes si no us agrada menjar l’all i fines si voleu menjar-vos-les ) i guardeu.
2- Enfarineu el bacallà, però un parell de cops. Poseu els talls dins un bossa de plàstic ( d’aquelles del super ), hi afegiu farina i sacsegeu la bossa diferents cops perquè s’enfarini tot be. Deixeu dins la mateixa bossa 10 minuts el peix i torneu a sacsejar un segon cop. Els traieu de la bossa i amb uns copets que els doneu amb les mans, caurà la farina que sobri.
3- Els fregiu amb oli ben calent i foc fort, perquè es torri l’enfarinat i poseu el bacallà dins una cassola grossa o individuals que puguin anar al forn.
En el mateix oli que ha quedat de fregir, hi fregiu també els grans d’all.
4- Un cop una mica rossos , no negres, hi afegiu el tomàquets ratllats, deixeu sofregir fins que estigui mig fet i ara hi afegiu el vi blanc, deixant coure fins que s’evapori.
5- Finalment hi remeneu la cullerada sopera de pebre vermell dolç i ho deixeu uns moments més al foc.
6- Tota aquesta salsa es bolca damunt els trossos de bacallà, que s’acabaran de coure al forn durant uns 10 minuts.
Rebó tot plegat...i si el feu... un bon profit !!!!!


Pués si, quien es un buen cocinero... lo es siempre y asílo demostró en Carles Gaig del restaurante Can Gaig que, junto con Nando Jubany, del restaurante Boira y Pep Nogué fueron las almas de la jornada gastronómica que organizaron los de los supermercados Bon Preu en el teatro Goya el pasado mayo.
Entre las magníficas crónicas que se publicaron en diferentes blogs, aquí tenéis una de la Cocina de Casa, para que os hagáis una idea del evento.
Y ya me veis a mí, ir apuntando las recetas que iban haciendo y de entre ellas, este bacalao de en Gaig ... tan fácil como delicioso. Básico, rebàsic, superbásicos ..... que acaba la cocción del bacalao al horno, para que quede bien meloso y su carne, se desprenda en láminas blandas y suaves, que se deshacen en la boca.


Ingredientes:


1-2 trozos de bacalao, ya desalado por persona, mejor lomos, con su piel
Tomates maduros, para hacer la salsa, unos dos por persona
Dientes de ajo, uno por persona
½ vaso de vino blanco para cada 4 raciones, aproximadamente
1 cucharada sopera de pimentón dulce
Para acompañar .... por ejemplo, judías del ganxet


Preparación:


1- Precalentar el horno a unos 200 grados. Rallar los tomates, cortar los dientes de ajo en láminas (gruesas si no os gusta comer el ajo y finas si quieres comerlo ) y guardar.
2- Enharinar el bacalao, pero un par de veces. Primero, poner las tajadas dentro de un bolsa de plástico (de esas del super), añadir harina y sacudir la bolsa varias veces para que se enharine todo bien. Dejar en la misma bolsa 10 minutos el pescado y volver a sacudir una segunda vez. Los retirais de la bolsa y les dais unos golpecitos con las manos para que caiga la harina que sobre.
3- Los freís en aceite bien caliente y con fuego fuerte, para que se dore el enharinado y poneis el bacalao en una cazuela grande o en individuales, que puedan ir al horno.
4- En el mismo aceite que ha quedado de freír el pescado, se frien también los dientes de ajo.
Cuando estén un poco dorados, no negros, añadir los tomates rallados, dejais sofreír unos minutos y luego añadís el vino blanco, dejando cocer hasta que se evapore.
5- Finalmente poneis la cucharada sopera de pimentón dulce y lo dejais unos momentos más al fuego.
6- Toda esta salsa se vuelca sobre los trozos de bacalao, que acabarán de cocinar al horno durante unos 10 minutos.
Rebueno todo ... y si lo haceis... un buen provecho !!!!