dimarts, 25 de maig de 2010

GARLANDA DEL PENEDÈS

Aquest va ser l’esmorzar que varem fer a casa per la segona pasqua.
Una esponjosa garlanda del Penedès, que és una coca foradada. És ideal per untar-la amb mantega, acompanyant un bon got de llet o una tassa de cafè. ( Operació bikini a pasturar )
El dia abans vaig fer la massa i vaig deixar que puges fins doblar el seu volum Després la vaig tornar a amassar amb les mans uns minuts i li vaig donar la forma rodona, la vaig deixar reposant dins el forn, apagat, unes 4 hores ( més ben dit... em vaig oblidar que la tenia reposant allà dins... ) i després de sopar la vaig coure al forn 15 minuts.
I al matí, garlanda toveta per esmorzar ....

Ingredients : gairebé necessari la balança electrónica ( si voleu fer més d’una garlanda , multipliqueu el pes )

250 grams de farina de força
1 ou gros, d’uns 65 grams
45 grams de sucre
40 grams de poma a trossets
25 grams d’ametlla crua ( en pols, granet o a làmines )
½ pastilla de llevat fresc de Levital ( uns 12-13 grams )
15 grams de llet
10 grams d’oli d’oliva
10 grams d’anís dolç
10 grams de mistela o de conyac o de vi dolç
15 grams de nous a trossets
5 grams o un bon grapat de matafaluga o de coriandre, sencer o picat
Gairebé 1/4 de nou moscada ratllada
Un polsim de sal

Preparació:

Amb la panificadora: ( Recordeu que, en general, al començament del programa, dins la cubeta, s'ha d'ajudar , amb una llengua de silicona o semblant, a fer-se la bola de massa)
Aneu posant primer els líquids, ( jo els vaig posar tots junts dins el vas mesurador de la màquina i desprès el tiro a la cubeta ) , després el sucre i la sal, la poma, les nous i finalment, la farina i el llevat esmicolat per sobre. Engegueu programa d’amassat més llevat ( 1 hora i mitja ) i ho deixeu encara una estona més dins la cubeta, en cas que no hagi pujat massa ( fins doblar )
A mà:
Barregeu tots els ingredients ( feun un volcà amb la farina i al mig, el ingredients líquids i ou, i per últim, hi poseu el llevat ) i els pasteu, fins obtenir una massa compacta formant una bola, que deixareu dins un bol, tapat, fins doblar el volum.

1- Un cop pujat, el traieu del recipient, el poseu damunt el taulell de la cuina una mica enfarinat, i l’amasseu a ma ( s’agafa la part de sobre, es plega cap el mig, s’agafa els dos cantons, es pleguen cap el mig, i així alguns cops més , anant plegant sobre si mateix )
2- Al final, deixeu-ho com una bola, feu un forat al mig i li aneu donant forma, fent cercles sobre si mateix amb la massa, anant engrandint el forat fins deixar com una corona.
3- El poseu sobre un paper de forn damunt la plàtera del forn i us en oblideu durant unes hores. El podeu deixar dins el mateix forn, reposant. ( Jo el vaig deixar unes 4 – 5 hores, una tarda fins el vespre. )
4- Un cop pujada de nou la massa, preescalfeu el forn,a dalt i a baix, a uns 200 graus i hi poseu la garlanda uns 15 minuts. Si es torra massa, tapeu al final amb un paper d’alumini.
5- Ja fred, el pinteu amb anís i empolseu amb força sucre.
I nyam, nyam, nyam... aneu menjant fins que s’acabi.... Un bon profit !!!

Así desayunamos en casa este fin de semana. Con una esponjosa y suave coca llamada garlanda, típica coca agujereada del Penedés. Es ideal para untarla con mantequilla, acompañando un buen vaso de leche o una taza de café.
El dia anterior hice la masa y dejé que subiera hasta doblar su volumen Después la volví a amasar con las manos, le di la forma redonda y la dejé reposando en el horno, apagado, unas 4 horas (mejor dicho ... me olvidé que la tenía reposando allí dentro ...) y después de cenar la horneé 15 minutos.
Y por la mañana, garlanda blandita para desayunar ....

Ingredientes: Casi necesario utilizar la balanza electrónica (si quereis hacer más de una garlanda, multiplicar el peso)

250 gramos de harina de fuerza
1 huevo grande, de unos 65 gramos
45 gramos de azúcar
40 gramos de manzana a trocitos
25 gramos de almendra cruda (en polvo, granito o láminas)
½ pastilla de levadura fresca de Levital (unos 12-13 gramos)
15 gramos de leche
10 gramos de aceite de oliva
10 gramos de anís dulce
10 g de mistela (o de coñac o de vino dulce)
15 gramos de nueces en trocitos
5 gramos o un buen puñado de semillas de anís o de cilantro , entero o picado
Casi 1/4 de nuez moscada rallada
Una pizca de sal

Preparación:

Con la panificadora: ( Recordad que, en general, al comienzo del programa, dentro de la cubeta, se ha de ayudar , con una espátula de silicona o parecido, a hacerse la bola de masa )
Vais poniendo primero los líquidos, (yo los puse todos juntos en el vaso medidor de la máquina y después los tiré en la cubeta), después el azúcar y la sal, la manzana, las nueces y finalmente, la harina y la levadura desmenuzada por encima.
Iniciar el programa de amasado más subida (1 hora y media) y si hace falta, lo dejais aún un rato más en la cubeta, en caso de que no haya subido demasiado (hasta doblar)
A mano:
Mezclar todos los ingredientes (Haceis un volcán con la harina y en medio, poneis los ingredientes líquidos y el huevo, y por último, la levadura) y amasais hasta obtener una masa compacta , formando una bola, que poneis dentro de un bol, tapado , hasta doblar el volumen.

1- Una vez subida la masa, la sacais del recipiente, la poneis sobre el mostrador de la cocina , un poco enharinado, y lo amasais a mano un poco más. ( Más o menos, se amasa así : Se coge la parte de arriba de la masa, se pliega hacia el medio,se cogen los dos lados, se pliegan hacia el medio, y así algunas veces más, plegando la masa sobre sí misma )
2- Al final, le dais forma de bola, haceis un agujero en medio y le vais dando forma, agrandando el agujero hasta dejar la masa en forma de corona.
3- La colocais encima de un papel de horno sobre la bandeja del horno y os olvidais de la pasta durante unas horas. (Se puede dejar reposar dentro del mismo horno. Yo lo dejé unas 4-5 horas, una tarde hasta la noche.)
4- Una vez subida de nuevo la masa, precalentar el horno, arriba y abajo, a unos 200 grados y hornear unos 15 minutos. Si se tuesta demasiado, tapar al final de la cocción con un papel de aluminio.
5- Ya frío, lo pintais con anís y espolvoreáis con bastante azúcar.
Y ñam, ñam, ñam ... ir comiendo hasta que se acabe .... Un buen provecho!