dimecres, 5 de maig del 2010

PASTA DE FULL DE MADUIXOTS I CREMA PASTISSERA / HOJALDRE DE FRESONES Y CREMA PASTELERA

Aprofitant que disposem de maduixots ja per Sant Jordi, per aquest dia vaig preparar un quadrant de pasta de full amb crema i maduixes que en David Lienas ens va ensenyar a fer al taller del BonPreu i que podreu aprofitar per la temporada de maduixots.
Els que he posat són també de BonPreu, tipus Camarosa, amb fidelitat absoluta a aquesta varietat. No he resistit a posar-vos un munt de fotos d’aquesta fruita.
Jo, ignorant de mi, sempre em preguntava el per què els fabricants de làmines de pasta de full les venien en forma rodona, quan, molts cops, la recepta era per fer una banda o deixar-la quadrada com aquesta que he fet. Jo tallava els cantons, deixant-ho rectangular, llarg o semblant i posava els trossos que sobraven sobre els cantons, enganxant amb ou, amb resultats diversos i no sempre macos.
Però s’ha d’anar a classes de cuina perquè un cuiner com en David et solucioni el problema per sempre més. Res de tallar.
Per fer un quadrat: agafeu el cercle de pasta de full, comenceu enrotllant un dels cantons sobre ell mateix, cap el centre. Desprès enrotlleu un altre cantó, fins arribar a tocar el primer. Ara el tercer cantó fins tocar a l’anterior i finalment, enrotlleu l’últim cantó, que tocarà la punta del primer. Amb les dents d’una forquilla aneu prement totes les vores, que serviran per enganxar-se una mica a la base i ja està.Possiblement ja ho feu tots vosaltres, però per si hi ha algun despistat com jo, doncs ara ja sabeu com fer un quadrat ben fet.
Tot i que el David va pintar les vores amb ou, perquè tinguessin millor color i va cobrir la base amb llegums perquè no puges al fornejar, jo ni això. Sense pintar i punxant la base bastant i fora, al forn a dalt i a baix, va quedar la mar de be i sense més...

Ingredients: ( recepta tunejada de l’original )

1 làmina de pasta de full fresca, no congelada ( rodona, per no tallar res )

Per la crema pastissera:

300 ml de llet
200 ml de nata líquida de 35 % o de muntar
2 ous
100 grams de sucre
30 grams de maizena
½ branca de vainilla (obriu pel mig i rasqueu les llavors )
½ pela de llimona
50 grams de mantega ( opcional )

Preparació:

1- Primer feu arrencar el bull a la llet barrejada amb la nata líquida,la vainilla i la pela de llimona. S’arranca el bull 3 cops i es deixa refredar una mica.
2- Ara podeu fer el quadrant, tal com us he indicat més amunt. Poseu-lo sobre un paper de forn o sil pad, al forn, preescalfat, a uns 220 graus, a dalt i a baix, uns 15 minuts o fins que es dauri. Si voleu ser més puristes, poseu unes llegums a la base, perquè encara quedi més plana al fornejar i si no en teniu, punxeu bastant la base i poseu al forn.
3- Ara tritureu en un pot els ous, el sucre, la maizena i una mica de llet i , com la barreja de llet-nata s’haurà ja refredat ( coleu-la abans de barrejar-la ), n’aboqueu una mica dins el pot i continueu triturant.
4- Hi afegiu la resta, remeneu i aboqueu de nou tot al pot on heu bullit la llet-nata i poseu-lo al foc.
5-Aneu remenant amb batedor de ma fins que espessi una mica, traieu-lo de foc, remeneu amb energia fins que s’amalgami be i de nou el poseu al foc, sense deixar de remenar fins que arrenqui el bull. ( Arrencar el bull vol dir que la crema faci 2-3-4 bombolles i es retira del foc tot seguit. No vol dir bullir la crema una estona. )
6-Feu de nou una altra forta remenada amb el batedor, sense por i reserveu la crema. Opcionalment podeu afegir-hi ara la mantega, remenant be o no posar-la.
7-Tapeu amb un film transparent la crema, tocant-la perquè no hi hagi aire i no es faci crosta, i reserveu per més endavant.
Ara partiu els maduixots per la meitat i comenceu el muntatge.
8-Poseu en una màniga pastissera la crema, sense cornet, i feu tires amb ones a la base del pastís, una al costat de l’altra. Ara aneu col.locant els maduixots partits fent ratlles també, intercalades amb la crema. Jo ho he decorat amb boletes de xocolata de colors.
( Si volguéssiu, que també queda molt bona aquesta combinació, entre les ratlles de maduixa podrieu posar trossos de mango madur. El kiwi, amb la crema , queda una mica margant )
Si teniu gelatina de poma, pinteu els maduixots perquè quedin més brillants.
I a menjar de gust !!!!!
Aprovechando que disponemos de fresones ya por Sant Jordi , preparé ese dia un cuadrante de hojaldre de crema y fresas que David Lienas nos enseñó en un taller del Bonpreu y que os puede servir para hacer durante la temporada de esta fruta.
Estos fresones son también de Bonpreu, tipo Camarosa, con fidelidad absoluta a esta variedad.
Yo, ignorante de mí, siempre me preguntaba el por qué los fabricantes de láminas de hojaldre las vendían en forma redonda, cuando, muchas veces, la receta era para hacer una banda o dejarla cuadrada como esta que he hecho. Yo cortaba las esquinas, dejándolo rectangular, largo o similar y ponía los trozos que sobraban sobre las esquinas, pegando con huevo, con resultados diversos y no siempre buenos.
Pero hay que ir a clases de cocina para que un cocinero como David te solucione el problema para siempre. Nada de cortar nada.
Para hacer un cuadrado: tomar el círculo de hojaldre, empezar enrollando una de las esquinas sobre sí misma, hacia el centro. Después enrollar otro lado, hasta llegar a tocar el primero. Ahora el tercer lado hasta tocar anterior y finalmente, enrollar la última parte, que tocará la punta del primera esquina. Con los dientes de un tenedor ir apretando todos los bordes, que servirán para pegarlos un poco en la base y ya está listo.
Posiblemente vosotros ya lo sabriais hacer, pero por si hay algún despistado como yo,...ahora ya sabéis como hacer un cuadrado bien hecho.
Aunque David pintó los bordes con huevo, para que tuvieran mejor color y cubrió la base con legumbres para que no subiera al hornear, yo ni eso. Sin pintar y pinchando bastante la base y ala, al horno ,arriba y abajo,...
Ingredientes: (receta tuneada de la original )
1 lámina de hojaldre fresca, no congelada (redonda, para no cortar nada)
Fresones

Para la crema pastelera:

300 ml de leche
200 ml de nata líquida de 35% o de montar
2 huevos
100 gramos de azúcar
30 gramos de maizena
½ rama de vainilla (abrir por la mitad y raspar las semillas)
½ piel de limón
50 gramos de mantequilla (opcional)
Preparación:
1-Primero hervir la leche mezclada con la nata líquida, la vainilla y la piel de limón. Arrancar el hervor 3 veces y se deja enfriar un poco.
2-Ahora podeis hacer el cuadrante, como os he indicado más arriba.
Ponerlo sobre un papel de horno o sil pad, al horno, precalentado, a unos 220 grados, arriba y abajo, unos 15 minutos o hasta que se dore.
3-Ahora triturar en un los pote los huevos, el azúcar, la maizena y un poco de leche y, como la mezcla de leche-nata estará ya enfriada (colar antes de mezclarla), tirais un poco en el pote y volveis a triturar.
4-A continuación añadís el resto de la leche-nata, removeis y verteis de nuevo todo el bote donde se ha hervido la leche-nata y lo poneis al fuego.
5-Ir removiendo con un batidor de mano hasta que la mezcla espese un poco. Ahora lo sacais del de fuego, removeis con energía hasta que se amalgame bien y de nuevo lo poneis al fuego, sin dejar de remover hasta que arranque el hervor. (Arrancar el hervor quiere decir que la crema haga 2-3-4 burbujas, retirandose del fuego a continuación. No quiere decir hervir la crema un rato.)
6-Batir de nuevo con el batidor, sin miedo y reservar la crema. Opcionalmente, puede añadir ahora la mantequilla, removiendo bien o no ponerla.
7-Tapar con un film transparente la crema, tocandola, para que no haya aire en medio y no se haga costra, y reservar.
8-Cortar los fresones por la mitad y comenzar el montaje.
Poner en una manga pastelera la crema, sin comete, y haceis tiras onduladas en la base del pastel, una al lado de la otra.
Vais colocando los fresones partidos haciendo rayas también, intercaladas con la crema. Yo lo he decorado con bolitas de chocolate de colores.
( Si quereis, que también queda muy buena esta combinación, entre las rayas de fresa podríais poner trozos de mango maduro. El kiwi, con la crema, queda un poco amargo )Si teneis gelatina de manzana, podeis pintar los fresones para que queden más brillantes.

Y a comer a gusto !!!!!!!!!!!!!