dilluns, 17 de maig del 2010

LIONESES TALLA GRAN O KING SIZE / LIONESAS TALLA GRANDE O KING SIZE

Us recordeu quan abans les lioneses eren grosses, grosses ? Ara són com didals, que amb una mossegada caben a la boca. Els temps canvien i les postres també.
Però, de tant en tant, a casa, tornem al passat, i a aquelles talla gran farcides, que es necessitava de forquilla i ganivet per acabar-te-les, d’esplèndides que n’eren.
I aquí les teniu, les 16 que surten amb aquesta recepta, lluint el cos serrano...
Ingredients:
¼ de litre de llet de coco ( o d’aigua o de llet )
50 grams de mantega ben freda
125 grams de farina
25 grams de midó de blat
4 ous
1 polsim de llevat en pols tipus Royal o semblant
Per farcir: nata muntada amb una mica de sucre o
crema pastissera
Preparació:
1- Poseu al foc en un cassó la llet de coco ( o el que hàgiu escollit com líquid ), la sal i la mantega freda a trossets i aneu remenant i deixant escalfar la barreja , de tal manera que quan arranqui el bull, estigui la mantega ja desfeta.
2- Fora del foc i de cop, hi tireu, dins el pot, la farina i el midó i remeneu fortament fins que tot es faci com una bola de massa, que es desenganxa de les parets del pot.
Ho torneu a escalfar al foc lleugerament.
3- Al pot hi aneu afegint els ous, sencers, barrejant be d’un en un i finalment hi afegiu també el llevat.
4- Aneu remenant fins que la massa quedi brillant i deixant-la caure amb la cullera una mica elevada, vagi relliscant sense trencar-se.
5- Ara la poseu dins una màniga pastissera ( amb o sense cornet però de boca ample ) i aneu repartint la massa en 16 porcions damunt una safata de forn, engreixada amb mantega i empolsada amb farina, o sobre un paper de forn.
6- Al forn, preescalfat, a uns 200-220 graus, uns 20-25 minuts, fins que estiguin daurades.
Un cop fetes les lioneses, les traieu del forn, les deixeu refredar una mica i les talleu per la meitat.
7- Introduïu la nata muntada amb sucre o
la crema pastissera dins una màniga i ompliu les lioneses. Podeu empolsar-les amb sucre glass, si voleu.
I apa, a intentar menjar-ne només unes quantes .... que alimenten de debò. I un bon profit !!!
Os acordáis cuando antes las lionesas eran grandes, grandes? Ahora son como dedales, que con un mordisco caben en la boca. Los tiempos cambian y los postres también.
Pero, de vez en cuando, en casa, volvemos al pasado, a aquellas talla grande rellenas, que se necesitaba de tenedor y cuchillo para acabartelas, de espléndidas que eran.
Y aquí las tenéis, las 16 que salen con esta receta, luciendo el cuerpo serrano ...
Ingredientes:
¼ de litro de leche de coco (o de agua o de leche)
50 gramos de mantequilla bien fría
125 gramos de harina
25 gramos de almidón de trigo
4 huevos
1 pizca de levadura en polvo tipo Royal o similar
Para rellenar: nata montada con un poco de azúcar o
crema pastelera

Preparación:

1- Calentar la leche de coco (o lo que hayais escogido como líquido), la sal y la mantequilla fría a trocitos y vais removiendo, de tal manera que cuando arranque el hervor, esté la mantequilla ya derritida.
2- Apartais el cazo del fuego y de golpe, tirais dentro la harina y el almidón y removeis fuertemente hasta se haga como una bola de masa, que se despega de las paredes del cazo.
Se vuelve a calentar al fuego ligeramente.
3- En el pote vais añadiendo los huevos, enteros, mezclando bien de uno en uno y finalmente añadís también la levadura.
Ir mezclando hasta que la masa quede brillante y al dejarla caer con la cuchara un poco elevada, vaya resbalando sin romperse.
4- Ahora ponerla en una manga pastelera (con o sin cornete pero de boca ancha) y la vais repartiendo en 16 porciones sobre una bandeja de horno, engrasada con mantequilla y espolvoreada con harina, o sobre un papel de horno.
5- Horneais a unos 220-220 grados, con el horno, precalentado, unos 20-25 minutos, hasta que estén doradas.
Una vez hechas, las dejais enfriar un poco y se cortarán por la mitad.
6- Introducir la nata montada con azúcar o
la crema pastelera en una manga y rellenar las lionesas. Podeis espolvorear con azúcar glass, si quereis.
Y a intentar comer solo unas cuantas ..... que alimentan de verdad. Y un buen provecho!