dimecres, 28 de gener de 2009

L'OSSOBUCO QUE ENS ENAMORA O "A LA MILANESA"


Doncs sí, és aquest i no un altre, ho confessem, és el nostre....
Ens varem conèixer fa més de 20 anys i li hem estat fidels tot aquest temps !!!!
I no l’hem canviat per aquells que hem provat a d’altres llocs, amb diferents ingredients.
Ell mai ens ha fallat, ens ha donat uns plaers olfactius i de paladar que encara ens atabalen i tot i saber que a partir d’ara, si algú el reclama , ens farà el salt cap alguna altra casa..... ho entenem, no el podem retenir per sempre i l’hem de compartir ... així que, aquí el teniu... talleu-lo be.... i que el vostre plat quedi net com el nostre ...

Ingredients per 2 persones:

- 2 ossobucos, amb força moll d’os si pot ser
- Sal
- Farina
- Un bon tros de mantega
- Vi blanc, mig vas
- ½ litre de brou de carn calent ( o 2 vasos d'aigua i 1/2 pastilla de brou concentrat)
- 1 o 2 dents d’all ben, ben picats, segons com siguin de grossos
- Pell d’una llimona ratllada
- 1 o 2 cullerades soperes de julivert sec, al gust

Preparació:

1- Saleu els ossobucos, enfarineu-los i els poseu a saltejar dins una cassola amb la mantega.
2- Quan estiguin rossos d’un cantó, els gireu i deixeu que quedin daurats de l’altre.
3- Ara hi tireu el vi blanc i el deixeu reduir uns minuts a foc fort.
4- A continuació hi tireu el brou per sobre, l’all molt ben picat, la pell de la llimona ratllada i el julivert sec.
5- Ho deixeu coure de 45 a 60 minuts, depenent de com sigui de tendre la carn, primer amb la cassola destapada i després, la tapeu perquè el suc no es consumeixi massa. Si això us passa, li afegiu més brou i que es continuï coent una mica més.
6- Us ho mengeu...... sucant pa.

La recepta original ens ve acompanyada d’un risotto a la Milanesa. Mai l’havíem fet però per fer el plat ben rodó, aquest dia el varem cuinar seguint els passos exactes i repetirem, perquè ara si que ens ha lligat del tot a ell.
(Acabo de venir d'una classe de cuina de risottos i ens han dit que aquests arrossos porten ceba picada i ofegada al princi, amb la mantega, durant 1 minut i mig , fins que quedi transparent, per després continuar igual la preparació. La nostra recepta no en portava i per això no ho he posat)

RISOTTO A LA MILANESA

Ingredients:

- Arrós, de gra rodó, uns 40 grams per persona, si és l’acompanyament (Si pot ser, trieu arròs especial per risottos, tipus arborio o carnaroli , amb més midó i amb més absorció de líquid que els altres)
- Mantega
- Uns fils de safrà
- Vi blanc
- Brou de carn calent
- Formatge parmesà ratllat o similar

Preparació:

1- Desfeu la mantega dins un cassó i hi ofegueu l’arròs.
2- Passats uns minuts, hi afegiu els fils de safrà i també el vi blanc i el deixeu evaporar una mica.
3- Ara hi aneu tirant, de cullerot en cullerot, el brou calent , deixant que se’l begui l’arròs fins que se’n afegeixi més.
4- Aneu fent així fins que estigui fet.
5- Fora ja del foc, dins el mateix cassó, hi barregeu parmesà ratllat i una mica de mantega.
6- El serviu per acompanyar l’ossobuco.

-------------------------

OSSOBUCO A LA MILANESA

Ingredientes para dos personas:

- 2 ossobucos con bastante tuétano, si puede ser. – Sal – Harina – Un buen trozo de mantequilla – ½ vaso de vino blanco – ½ litro de caldo de carne caliente ( o 2 vasos de agua con 1/2 pastilla de caldo de carne concentrado) – 1 o 2 dientes de ajo muy bien picados , según el tamaño – La piel rallada de 1 limón – 1 o 2 cucharadas de perejil seco, al gusto

Preparación:

1- Salar la carne y la ponéis a saltear dentro de una cazuela con la mantequilla. 2- Cuando los ossobucos estén dorados de un lado, los giráis para que tan bien se doren por el otro. 3- Ahora añadís el vino blanco y lo dejais reducir a fuego fuerte. 4- A continuación le tiráis el caldo por encima, el ajo bien picado, la ralladura de la piel del limón y el perejil seco. 5- Lo dejáis cocer de 45 a 60 minutos, dependiendo de cómo sea de tierna la carne, primero con la cazuela destapada y después la tapáis, para que no se consuma demasiado el jugo. Si os pasa esto, le añadís más caldo y que continúe hirviendo un poco más. 6- Os lo comeis…mojando pan.

RISOTTO A LA MILANESA
(Acabo de venir de una classe de cocina de risottos y nos han dicho que estos arroces llevan cebolla picada salteada durante un minuto y medio con la mantequilla, hasta que quede transparente, al principio del plato, para despues continuar igual con la preparación. Nuestra receta no llevaba y por esto no la he puesto)

Ingredientes:

-Arroz, de grano redondo, unos 40 gramos por persona si es como acompañamiento ( Si puede ser, mejor escoger un arroz especial de risottos, como el de tipo arborio o carnaroli , con más almidón y con más absorción de líquido que el resto )– Mantequilla – Unas hebras de azafrán - Vino blanco - Caldo de carne caliente - Queso parmesano rallado o similar.

Preparación:

1- Saltear el arroz con la mantequilla dentro de un cazo. 2- Pasados unos minutos le añadís las hebras de azafran y el vino blanco y lo dejáis reducir. 3- Ir añadiendo de cucharón en cucharón el caldo caliente dejando que se lo beba el arroz antes de añadir más. 4- Lo vais haciendo hasta que este hecho el arroz. 5- Ya apagado el fuego, le mezcláis el queso parmesano y un poquito de mantequilla 6- Lo servís como acompañamiento del ossobuco.
Espero que os guste y tengáis un buen provecho!
--------------
I res més a dir, esperant que el gaudiu com nosaltres .... que tingueu un bon profit !!!

dimarts, 27 de gener de 2009

I EL MEU PRIMER PA... que no l'últim..../MI PRIMER PAN... que no el último

És aquest !!!!!
De fet, no és el meu primer pa sinó el segon. Després d’una fallida d’aquelles que s’ha de llençar tot ( per mi que vaig posar malament les quantitats ) aquí està aquest segon intent de baguettes que s’han reconvertit en uns daurats pa de mig.
Estic molt i molt satisfeta... Serà que soc de bon conformar ???

Va ser bo perquè tinc llevat fresc congelat i quan el vaig desfer amb una mica d’aigua ensucrada estava fins i tot amb una mica de gel damunt i després del primer amassat per fer la massa mare, uns 10 minuts, allí dins hi havia una bola que a la mitja hora no havia pujat absolutament res i me’n vaig anar mig enfadada tot pensant.... el pa, com costa !! i una hora desprès, quan anava a llençar novament aquell projecte de massa mare.... allò s’havia transformat en una cosa que anava pujant i pujant i jo fascinada... I ja vaig decidir continuar amb la segona fase “ panera “ i ajuntar tot el demés ( aigua, oli i la resta de la farina ) i prémer el botonet d’engegada del programa corresponent.

I quan va parar, cap a la plàtera del forn, desprès de donar-li forma de barra.... el resultat...

Home, si compteu els diners dels ingredients, la llum que es gasta, el forn, el temps que és perd... és caríssim aquest pa però la satisfacció no te preu i res, que m’ha encantat la història de fer pa...

La recepta és de l’Eva, de Ma Petite Boulangerie, una experta en aquests temes, i us la passo

Ingredients :

Massa Mare:
- 2 dl d’aigua
- 1 cullerada i ½ de cafè de sal
- ½ cullerada de cafè de sucre
- 300 grams de farina de força
- 25 grams de llevat fresc desfet en una mica d’aigua lleugerament ensucrada

Massa de Pa:
- Massa mare
- 1, 5 dl d’aigua
- 2 cullerades soperes d’oli
- 300 grams de farina de força

Preparació amb panificadora:
( per qui ho vulgui fer a ma, heu de saber que la panificadora te una resistència que envolta el recipient on està la massa i que s'escalfa lleugerament quan te el procès de fermentació. Per tant si fermenteu, que sigui en un lloc càlid, tapat el bol, per exemple, o al forn, a uns 40 graus)

1- Col·loqueu els ingredients de la massa mare a la panificadora en el mateix ordre i amasseu amb el programa corresponent uns 10-12 minuts. (La meva màquina no te cap programa d'amassat seguit amb 10 minuts i vaig engegar i parar dos cops un programa de 5 minuts)
2- Quan pari el programa, deixeu fermentar uns 30 minuts o fins que dobli el volum ( a mi, amb el llevat congelat i descongelat, em va tardar una hora més)
3- A la massa mare li afegim la resta dels ingredients i engeguem el programa d’amassament i llevat ( a mi, l’11) , que tarda una 1 hora i ½. (Aquest programa consisteix en: un amassament de 5 minuts, un llevat de 5 minuts en repòs , un amassament de 20 minuts i una hora de llevat, en repòs. Total 1.30 minuts)
4- Agafem del recipient la massa, que no ha de quedar enganxifosa la part de sobre sinó una mica seca al tacte, i el bolquem sobre la safata que ha d’anar al forn, enfarinada.
5- Allí mateix la separeu en dos porcions i li doneu les formes de barra seguint aquestes indicacions del blog de l'Eva.( aquí ) .
6- Les deixeu reposar dins el mateix forn, apagat, una hora més perquè pugin el que cal.
7- Ara es pinten amb una mica d’oli i es couen al forn, a baix, que abans s’haurà preescalfat una mica, a 210 graus, uns 35 minuts.
8- Si no us queden rosses, les poseu uns minuts el gratinador. Vigileu que no es cremin !! I si les poseu amb el forn a dalt i baix, més compte encara, que s'enroseixen també...
--------------------

BARRAS DE PAN hechas con panificadora
( para quien lo quiera hacer a mano, teneis que saber que la panificadora tiene una resistencia que rodea el recipiente donde está la masa y que se calienta ligeramente cuando esta está en proceso de fermentación. Por tanto, si fermentais, teneis que hacerlo en un lugar cálido, con el bol tapado con un trapo, por ejemplo o dentro del horno, a unos 40 grados)

Ingredientes:

Masa Madre:
- 2 dl de agua a temperatura ambiente- 1 cucharada y ½ de café de sal - ½ cucharada de café de azúcar - 300 gramos de harina de fuerza - 25 gramos de levadura fresco deshecha en un poco de agua tíbia ligeramente azucarada
Masa de Pan:
- Masa madre - 1, 5 dl de agua - 2 cucharadas soperas de aceite - 300 gramos de harina de fuerza

Preparación:

1 - Colocar los ingredientes de la masa madre en la panificadora en el mismo orden y amasar con el programa correspondiente, unos 10-12 minutos. ( Mi máquina no tiene ningún programa de amasado con 10 minutos seguidos y arranqué y paré dos veces un programa de 5 minutos de amasado )
2 - Cuando pare el programa, dejar fermentar unos 30 minutos o hasta que doble el volumen (a mí, con la levadura congelada y descongelada, me tardó una hora más)
3 - A la masa madre le añadimos el resto de los ingredientes y ponemos en marcha el programa de amasado y fermentación (a mí, el 11), que tarda una 1 hora y ½. ( Este programa consiste en: 5 minutos de amasado, 5 minutos de reposo y fermentación, 20 minutos de amasado y 1 hora de reposo y fermentación )
4 - Cogemos del recipiente la masa, que no debe quedar pegajosa la parte de encima sino un poco seca al tacto, y la volcamos sobre la bandeja que tiene que ir al horno, enharinada.
5 - Allí mismo se separa en dos porciones y se le da la formas de barra siguiendo estas indicaciones (aquí).
6 - Las dejais reposar en el mismo horno, apagado, una hora más para que suban más.
7 – Pasado este tiempo se pintan con un poco de aceite y se cuecen al horno,abajo, que antes se habrá precalentado un poco, a 210 grados, unos 35 minutos.
8 - Si no os quedan doradas, las poneis unos minutos el gratinador. Vigilad que no se quemen !! Y si las poneis con el horno arriba y abajo, vigilad también, que en seguida se doran..
Y si las haceis, muy buen provecho !!
----------------------
I aquí teniu una foto d'un bocata mallorqui, de sobressada i formatge, que ens vàrem fer el dijous vespre, tres dies després, amb el pa encara tou si es guarda en una bossa de paper o similar.

I aquí un altre pa, aquest cop més estret, tipus baguette... i apa, a anar provant com està untat amb paté per esmorzar..
I ens ha agradat la història del pa !!! Un bon profit si també ho proveu vosaltres...

dissabte, 24 de gener de 2009

BRIOIX DOLÇ / BRIOCHE DULCE

He canviat el texte d'aquesta entrada.
Quan la vaig fer, era el meu primer briox però ara ja n'he fet moltíssims més. Per tant, comprovat del tot el resultat.
La recepta és francament bona i n'he provat d'altres i ... em quedo amb aquesta. És la que ve amb les instruccions de la panificadora, una Moulinex i us passo les tres mides de pes, 1/2 quilo, 3/4 i 1 quilo.
Surt una molla daurada-grogenca, tova, olorosa, suau, esponjosa..
Si us agrada el briox... animeu-vos que us agradarà

Ingredients per un briox de 500/ o 750 / o 1000 grams de pes:

- 2 ous / o 2 ous / o 3 ous
- 115 grams de mantega /o 150 grs. / o 195 grs
- 45 ml de llet / o 60 ml / o 80 ml
- 1 cullerada de cafè de sal / o 1 cc / o 1,5 cc
- 2 i ½ cullerades soperes de sucre / o 3 cs / o 4 cs
- 280 grams de farina de força /o 365 grs / o 485 grs
- 1 culleradeta i 1/2 de café de llevat sec de forner o deshidratat ( Vahiné, Maicena.. )/ o 2cc / o 3 cc

Preparació:

1- Posar-ho tot amb aquest ordre i engegar el programa 6, el de pa ensucrat. (Aquest programa consisteix en: 5 minuts d'amassat, 5 minuts de repòs, 20 minuts d'amassat, 39 minuts de repòs, 10 segons d'amassar, 25 minuts i mig de repòs, 5 segons d'amassar i la tercera fermentació de 51 minuts i mig, amb una cocció dins la màquina de 45 minuts per aquest pes de massa)
2- Anar-te’n perquè la màquina ho fa tot sola, amassar i coure i .....
3- Menjar-ho tranquil·lament, pensant... oh, quin plaer que dona això ...
I com va dir el psiquiatra en el psiquiatra Rojas Marcos... per ser feliç es necessita una dieta constant de plaers simples... com aquest...
--------------------

BRIOCHE EN LA PANIFICADORA

Ingredientes para un brioche de 500 gramos de peso / o 750 grs / o 1000 grs :

- 2 huevos / o 2 h / o 3 huevos
- 115 gramos de mantequilla / o 150 grs / o 195 grs
- 45 ml de leche / o 60 ml / o 80 ml
- 1 cucharada de café de sal / o 1 cc / o 1,5 cc
- 2 y ½ cucharadas soperas de azúcar / o 3 cs / o 4 cs
- 280 gramos de harina de fuerza o tipo Gallo normal / o 365 gr / o 485 grs
- 1 cucharada y media de cafe de levadura seca deshidratada tipo Vahiné o Maicena / o 2 cc / o 3 cc
Preparación:

1 - Poner todos los ingredientes dentro de la cubeta en este orden y arrancar el programa 6, el de pan azucarado. (Este programa consiste en: 5 minutos de amasado, 5 minutos de fermentación, 20 minutos de amasado, 39 minutos de fermentación, 10 segundos de amasado, 25 minutos y medio de fermentación, 5 segundos de amasado y la tercera fermentación de 51 minutos y medio, con una cocción en la màquina de 45 minutos para esta cantidad de masa)
2 - Irte porqué que la máquina lo hace todo sola, amasar y cocer y cuando está ya hecho....
3 - Comerse lo tranquilamente, pensando ... qué placer que da esto ...

Y ... un buen provecho !!!!
Como dijo el psiquiatra Rojas Marcos... para ser feliz es necesaria una dieta constante de placeres simples... como este...

dimecres, 21 de gener de 2009

LA COCA DE LLAVANERES

Sabeu que encara tinc panellets !!!!!!

Aquest any va agradar força la varietat de xocolata blanca i festucs i després del dia típic , vaig fer repetició. I es veu que massa, perquè al final han quedat guardats sense que ningú els faci cas... snif....

I jo pensava... que n’haig de fer ? I vaig recordar la boníssima coca de Llavaneres que ens va ensenyar a fer l’Eva, del Cullerot Festuc fa un temps. La he fet ja més cops i sempre, sempre, sempre ens ha agradat molt. Fàcil i ràpida de fer, vaig triturar els panellets que necessitava i ... a la feina....
Porta de base la pasta de full i aquest cop, per provar com quedava, vaig estirar bastant un full de pasta perquè es quedes el doble de gran per poder-lo doblegar pel mig i és millor com diu a la recepta original, amb 2 fulls, un per baix i l’altre per dalt, perquè es nota més la massa i és més cruixent. (Afegit: I recordeu, la barreja que porta ametlles es posa damunt de la làmina de pasta de full que cobreix la crema i no dins la crema !! Ho remarco per algun dels comentaris que m'han fet.)
De debò, proveu-la que és realment bona....

Ingredients:

- 2 fulls de pasta de full ( la trobareu a la secció de refrigerats dels supers)
- 75 grams d’ametlla ratllada
- 110 grams de sucre
- 1 cullerada de maicena
- 1 polsim de sal
- Ratlladura de llimona i de taronja
- Una cullerada de vainilla líquida
- 3 clares d’ou
- Pinyons ( els que vulgueu)
Per fer la crema:
- 400 cc de llet
- 90 grams de sucre
- Pela de llimona
- 1 branca de canyella
- 40 grams de maicena
- 3 rovells d’ou
(Per qui no vulgui fer la crema, al mercat hi ha la marca Vahiné, que ven una bossa de preparat de crema pastissera, que també podria anar be. Es troba sobretot a les grans superfícies)

Preparació:
Preescalfeu el forn a uns 200 graus, el primer de tot

1- Feu la crema , bullint la llet, la canyella i la pela de llimona, deixant que reposi perquè agafi be els sabors i quedi tèbia.
2- Es remena el sucre, la maicena i els rovells d’ou i s’hi tira lentament la llet tèbia, fora del foc, i un cop tot lligat, es torna al foc fins que espessi.
3- Es deixa refredar.
4- En un bol barregeu l’ametlla ratllada, la maicena, el sucre, la sal, la vainilla i les ratlladures i les clares d’ou una mica batudes.
5- Poseu sobre la safata de forn el mateix paper vegetal que ve amb la massa de pasta de full i a sobre, una de les làmines.
6- Damunt hi poseu la crema, estesa, però que no arribi fins els cantons, deixant 2 dits de marge. 7- Pinteu aquest marge amb una mica d’aigua o de rovell d’ou.
8- Poseu l’altre làmina de pasta de full damunt i premeu amb els dits els cantons, perquè quedin ben segellades les dues làmines.
9- Es cobreix aquesta part de dalt amb la massa d’ametlla i s’empolsima amb els pinyons i sucre. 10- I al forn, a 200 graus, uns 30 minuts o fins que la pasta de full pugi i quedi daurada.
----------------
COCA DE LLAVANERES
Ingredientes:

- 2 láminas de hojaldre (la encontraréis en la sección de refrigerados de los supers) - 75 gramos de almendra rallada - 110 gramos de azúcar - 1 cucharada de maicena - 1 pizca de sal - Ralladura de limón y de naranja - Una cucharada de vainilla líquida - 3 claras de huevo - Piñones (los que desee)

Para hacer la crema:
- 400 cc de leche
- 90 gramos de azúcar
- Piel de limón
- 1 rama de canela
- 40 gramos de maicena
- 3 yemas de huevo
(Para quien no quiera hacer la crema, en el mercado está la marca Vahiné, que vende un preparado de crema pastelera, que también podría ir bien. Se encuentra sobre todo en las grandes superficies)
Preparación:
Precalentar el horno a unos 200 grados.
(Añadido: Tener bien en cuenta que la mezcla que lleva la almendra se pone encima de la lámina de hojaldre que cubre la crema y no dentro !! Lo remarco por alguno de los comentarios que han hecho )
1 - Hacer la crema, hirviendo la leche, la canela y la cáscara de limón, dejando que repose para que coja bien los sabores y quede tibia.
2 - Se remueve el azúcar, la maicena y las yemas de huevo y se le mezcla la leche tibia, fuera del fuego, y una vez todo bien unido, se pone de nuevo a cocer hasta que espese.
3 - Dejar enfriar.
4 - En un bol mezclar la almendra rallada, la maicena, el azúcar, la sal, la vainilla y las ralladuras y las claras de huevo un poco batidas.
5 - Colocar sobre la bandeja de horno el mismo papel vegetal que viene con la masa de hojaldre y encima, una de las láminas.
6 – Encima poner la crema, extendida, pero que no llegue hasta las esquinas, dejando unos 2 dedos de margen.
7 - Pintad este margen con un poco de agua o yema de huevo.
8 - Poner la otra lámina de hojaldre encima y presionar con los dedos, para que queden bien selladas las dos láminas.
9 - Se cubre esta parte de arriba con la masa de almendra y se espolvorea con los piñones y azúcar.
10 - Y al horno, a 200 grados, unos 30 minutos o hasta que el hojaldre suba y quede dorado.
Y un buen provecho !!!!
---------------
I com que us durarà ben poc a casa per bona que és, que tingueu ... un bon profit !!

diumenge, 18 de gener de 2009

PREMI " MEME AMIGUETA "

Oe, oe, oe, oe, oe, oe…. Torno a estar molt i molt contenta... Una altra amiga s’ha recordat de mi... l’Ana de la Cocinika de Ana m’ha enviat el premi Meme Amigueta ....

Quan vaig començar l’aventura del blog, vaig tenir la sort de néixer ben acotxada per unes magnífiques persones de la terra que em van animar i que em van acollir la mar de be i tot i que pensava (es que jo d’Internet en se poquet ) que qui em mirés seria a nivell molt local, coneguts com a molt .... un dia em va deixar un comentari l’Ana, des de Córdoba, als meus musclos gratinats, plat al que li tinc molt carinyo. I jo vaig pensar..... Ui, de tant lluny ( com si la xarxa tingués fronteres, bleda de mi) ... i em va agradar conèixer el seu esplèndid blog que, molt i molt sovint, anava actualitzant amb mil i una receptes, totes bones. I em va permetre endinsar-me en d’altres, poc coneguts per mi , que tenia enllaçats. Visiteu-lo que us agradarà, segur.
I ara, ( Gracias Ana !), amb aquest regal que em fa, em puc treure’m l’espineta que em va quedar ahir quan vaig tenir que triar a qui tenia que transmetre el premi que m’havien donat i no podia ser a tots.
I em fa mooooolta il·lusió també poder-lo jo donar a algunes altres persones més, que ni són totes perquè n’hi ha moltíssimes que se’l mereixen , però si totes són les escollides per rebre’l ....

-A la Txell i en Kike, de la Cuina Vermella, perquè són carinyosos, amables i moooolt amigables i em fan riure i pensar i em trobo acompanyada amb ells i amb el que escriuen i m’animen quan toca i sobretot, són ... simplement.
- A l’Eva, del Cullerot Festuc, per riallera, simpàtica i divertida, amb el so de riure més maco que he sentit, franc i obert que es reflecteix en la seva cuina, fresca i actual.
- A l’Anna, del Kiwi Blau, perquè els seus bonics blaus ulls fan agafar confiança a qualsevol i es nota quan se t’acosta que ... és bona gent !!
- A La Quinta de Lúculus, pel sentit de l'humor que desprenen quan els visites, que tot acompanya i perquè si no hi fossin, tindrien que crear-se.
- A l’Enric, de la Samfaina d'Arts, perquè amb els seus comentaris tan càlids i propers fan de unes ratlles una declaració de principis, tant culinaris com de vida, que m’agraden llegir.

I per tots, com sempre, els que llegeixo i els que em llegiu, gràcies per tot..... i un fort petó.

dissabte, 17 de gener de 2009

PREMI "BLOG AMIGABLE"

Estic més contenta !!!!! Avui no entro una recepta, avui entro.... un premi !!!
Quan anava al cole, les monges ens donaven medalles si treies bones notes, o et posaven bandes de colors que et creuaven l’uniforme i apa, a lluir-les anant cap a casa..
Si hi haguessin fotos d’aquests records, la cara que faria seria la mateixa que la d’ara, amb un somriure d’orella a orella i tan ampla que sortiria del negatiu.

He obert el correu i l’Eva, de Ma Petite Boulangerie, s’havia recordat de mi. Vaig conèixer el seu blog un dia remenant receptes, i quan vaig veure els seus pans, vaig dir, aquestes fotos alimenten i em vaig fer una fan seva. Passeu-hi i veureu...
No vaig fer cap entrada comentant-ho perquè el premi no es tenia que passar però també agraeixo molt el premi que em van donar aquest Nadal la Quinta de Lúculus.
Ara entenc perqùe ni no baixo de pes... es que m'engreixen alguns amb els seus regals..

Si be és molt agradable rebre, és difícil donar en aquest cas. He de triar i això no està be perquè qualsevol dels que jo llegeixo s’ho mereix perquè tots, tots i tots hi posen carinyo, temps i ganes, segur.
Però em toca fer que el premi giri de nou i el faig arribar a aquests cinc :

-La Teresa de Tot és art, una artista tant de la cuina com de les manualitats, amb qui vaig començar l’aventura dels blogs, a casa, totes dues davant l’ordinador, provant i provant, fins que ens en varem sortir.
-Al Manel, de Cuinar és Generós, perquè mentre els demés intentem lluir-nos amb els nostres plats, ell surt de l’armari per explicar-nos com algunes receptes no li surten be o com quan li dona la vena, es transforma de gourmet a gourmand sense problemes de consciència.
-A la Gloria i en Josep, del Café de Nit , que van tenir el detallàs de reservar una part del seu blog construint un apartat que es diu El blog dels sense blog, per als qui no en tinguin i els vingui de gust penjar les seves receptes.
-A la Sandeea, de la Receta de la Felicidad, perquè ric força llegint-la, amb les seves divertides o fondes reflexions, depenent de com es trobi, i la seva mania de enreixar-ho tot, fins i tot la seva foto del perfil !!
- A la Gemma, de la Cuina de Casa, perquè gràcies a ella i a la seva tenacitat, constància i saber fer, ha fet possible que un munt d’amants de la cuina es trobin sovint i disfrutin i plegats esperin la propera trobada.

I , de cor, a tots els que us llegeixo i els qui em llegiu, un fort petó.

dimecres, 14 de gener de 2009

BESCUIT DE COCO I DE XOCOLATA BLANCA PER A PRINCIPIANTS / BICUIT DE CHOCOLATE BLANCO Y COCO



El meu amic Ferran em va dir... a veure si poses alguna cosa fàcil, per principiants al blog... i jo vaig pensar... ja ho tinc.... i no us ho perdeu, recepta de la gran cuinera Carme Ruscalleda. Quasi res..
Doncs si senyor, aquí va, una delícia de bescuit, per senzill, per bo, per ràpid, per tot...
La Ruscalleda diu que no s’hauria d’esberlar quan es cogui, suposo que perquè quedi ben esponjós i no es ressequi. S’enrosseix de seguida i per tant, atents al forn, al costadet, que són només 5 minuts de cocció.

Ingredients:

- 300 grams de xocolata blanca
- 100 grams de coco ratllat
- 4 ous
- Motlles de magdalenes petites
- Motlles metàl.lics petits, tipus flaneres

Preparació:

1- Escalfeu el forn a uns 230 graus.
2- Es fon dins un bol la xocolata al microones, a temperatura de descongelar o la mínima potència.
3- Un cop desfeta, se li afegeix el coco ratllat i els ous batuts, com per fer una truita.
4- S’unten els motllos de magdalenes amb mantega desfeta i s’enfarinen una mica s’emplenen no del tot amb cullerades de la pasta. Aquests motlles abans s'han posat dins els motllos metàl.lics, perquè aixì la blonda no s'obri i la pasta pugi.
5- I al forn, a uns 230 graus, uns 5 minuts o fins que pugin. Millor si no s’esberlen o s’obren. ( la recepta original diu que només 3 minuts i 20 segons al forn, i que es serveixin tèbies. A mi, amb aquest temps, encara no havien pujat)

Es poden servir al costat de gelat i a nosaltres ens varen agradar més ja freds.
-------------------------------

BISCUIT DE COCO Y CHOCOLATE BLANCO

Ingredientes:
- 300 gramos de chocolate blanco - 100 gramos de coco rallado - 4 huevos - Moldes de magdalenas pequeñas - Moldes metálicos pequeños, tipo de flan.

Preparación:

1 - Calentar el horno a unos 230 grados. 2 - Se funde en un bol el chocolate en el microondas, a temperatura de descongelar o la mínima potencia. 3 - Una vez deshecho, se le añade el coco rallado y los huevos batidos, como para hacer una tortilla. 4 - Se untan los moldes de magdalenas con mantequilla derretida y se enharinan un poco y se rellenan, no del todo, con cucharadas de la pasta. Antes habremos puesto estos moldes de papel dentro de los moldes metálicos para que así el rizo de papel no se abra y la masa suba bien. 5 - Y al horno, a unos 230 grados, unos 5 minutos o hasta que suban. Mejor si no se abren. (La receta original dice sólo 3 minutos y 20 segundos al horno, y que se sirvan tibias. A mí, con este tiempo, aún no habían subido) Se pueden servir acompañando un helado y a nosotros nos gustó más ya fríos.
Que tengáis un buen provecho!!
--------------------
Doncs per tots vosaltres, un bon profit !!

dissabte, 10 de gener de 2009

CONILL A L'AROMA D'ALL I CANYELLA / CONEJO AL AROMA DE AJO Y CANELA





Ja que se amb els menjars d’aquestes festes no cal més plats de sucar-hi pa però, que voleu que us digui, fa fred i calentó, amb la salseta que porta, l’aroma que en desprèn, fàcil com és i , ja us ho puc dir, sempre a tothom qui l’he donat, ha agradat.... doncs no podia més que presentar-vos aquesta recepta.
És antiga, ve d’una besàvia de Vilafranca del Penedès, la iaia Pepeta de Cal Torrents, i com era ben bona, ha arribat fins aquests temps més moderns.
Porta allioli, de l’autèntic, amb all i oli només però.............. sorpresa, com que per fer aquest plat és millor que no quedi ben lligat, NO TENIU CAP, CAP, CAP EXCUSA PER NO FER L'ALLIOLI.
Us hi poseu, i és igual com quedi, que servirà, segur.

Ingredients:

-1 conill tallat a octaus o a trossos
- 2 fulles de llorer
- 1 branca de canyella
- allioli (fet amb 4 o 5 grans d’all i oli)

Preparació:

1- Es salteja en una cassola el conill amb una mica d’oli fins que quedi daurat i el salpebreu.
2- Hi tireu aigua dins la cassola fins que quedi mig cobert, afegint també el llorer i la branca de canyella i deixeu que es vagi coent, a foc lent, xup-xup...
3- Ara feu l’allioli amb 4 o 5 grans d’all, el tireu per sobre el conill, tapeu la cassola i deixeu coure fins que estigui tendre.
(Tombeu la carn a meitat de cocció perquè es faci tota igual i si al final us ha quedat la salsa una mica clara, destapeu la cassola i feu-lo una mica més sense tapar).
4- Serviu i ............ suqueu-hi pa, molt de pa, i disfruteu .......
El podeu servir amb arròs bullit o patates al forn amb sal, oli i pebre..... o amb res, com nosaltres a casa.... sucant-hi pa.....
-----------------------------------------
CONEJO AL AROMA DE AJO Y CANELA
Ingredientes:
-1 Conejo cortado en octavo o a trozos - 2 hojas de laurel - 1 rama de canela - Alioli (hecho con 4 o 5 dientes de ajo y aceite)
Preparación:
1 - Se saltea en una cazuela el conejo con un poco de aceite hasta que quede dorado y lo salpimentáis. 2 - Tirar agua en la cazuela hasta que quede medio cubierto, añadiendo también el laurel y la rama de canela y dejar que se vaya cociendo a fuego lento.3 - Ahora haga el alioli con 4 o 5 dientes de ajo, tirar por encima del conejo, tapar la cazuela y dejar cocer hasta que esté tierno.
(Darle la vuelta a la carne a mitad de cocción para que se haga toda igual y si la salsa os ha quedado algo clara, destapar la cazuela y cocerlo un poco mas, destapado) 4 - Servir y ............ mojan pan, mucho pan en la salsa y disfrutar ....... Se puede servir con arroz hervido o patatas al horno con sal, aceite y pimienta ..... o con nada, como nosotros en casa .... mojando pan ....
Y si lo haceis, un buen provecho!!
------------------------
Si el feu, un bron profit !!
Aquest divendres vàrem fer una nova trobada blocaire i aquí en teniu la crónica de la Gemma, de la Cuina de Casa ( Gràcies Gemma per la bona organització.. ) ,la de la Mar de Baixa Gastronomia,la de la Sara Maria amb les Delicies del Rebost i la de la Gloria i en Josep, del Café de Nit. Va estar força be com veureu.

dimarts, 6 de gener de 2009

TARTALETES DE TORRO I TARTALETES DE PLÀTAN CARAMELITZAT AMB NATA / TARTALETAS DE TURRON Y TARTALETAS DE NATA CON PLATANO CARAMELIZADO


No se vosaltres però a casa sempre tenim alguna barra de torró de Xixona. La majoria de cops es perquè no l’hem gastada per les festes de Nadal i com que són tan bones, les reaprofitem per fer alguns dels postres que porten torró d’ametlla com ingredient.
I aprofitant que celebràvem el dinar de Nadal amb els companys de la classe de pintura i jo portava dolç, vaig pensar en unes tartaletes de pasta de full i de pasta brisa i unes trufes.

Les de pasta de full van ser de nata i mascarpone amb plàtan, inspirades en receptes varies i les de pasta brisa, de bavaresa de torró, que va sortir a un vell programa de tele que es deia La Bona Vida, amb la Mireia Carbó a la secció de cuina.
Com que va sobrar farcit vaig fer unes bavareses individuals amb salsa de xocolata que, de fet, és el postre tal com el van explicar a la tele.

Les trufes de mascarpone les vaig fer tal com ens explicava la Gemma de la Cuina de Casa i l’Alegna de la Casita Verde però amb xocolata blanca, sense cap licor i només arrebossades amb coco.
Aquí ho teniu,

TARTALETES DE BAVARESA DE TORRO

Ingredients:

- Una làmina de pasta brisa comprada feta i ja estirada
- 4 cullerades de sucre
- 1 terrina de natilles comprada feta o la mateixa quantitat de crema, uns 125 grams
- 1 barra de torró de Xixona ratllat
- 400 ml de nata per muntar
- 3 làmines de gelatina

Preparació:
1- Es fan les tartaletes,, amb motllos de pastisseria i es couen al forn, tal com diu el fabricant. Es reserven perquè es refredin.
2- Es remullen les làmines de gelatina en aigua.
3- Es ratlla el torró.
4- Es separen 3 dits de nata líquida i s’escalfa uns segons al microones.
5- Es munta la nata amb el sucre fins que quedi només semi muntada (important)
6- S’escorre la gelatina i es desfà a la nata tèbia.
7- S’ajunten en un bol les natilles, el torró, la nata semi muntada i es barreja amb la gelatina ja desfeta.
8- S’emplenen les tartaletes i es decoren amb torró ratllat, o una ametlla, o salsa de caramel.


TARTALETES DE NATA I MASCARPONE AMB PLÀTAN CARAMELITZAT

Ingredients:

- Una làmina de pasta de full comprada feta i ja estirada
- 75 grams de xocolata negra, de cobertura o normal
- 2 plàtans
- Sucre
- 200 ml. de nata per muntar
- 1 terrina de formatge Mascarpone de 250 grams

Preparació:

1-Es fan les tartaletes al forn, amb motllos de pastisseria, tal com indica el fabricant i es guarden perquè es refredin.
2- Es fa un caramel amb sucre i una cullerada d’aigua a la paella i un cop estigui ros, no negre, s’hi afegeixen els plàtans tallats en rodanxes, un minut per cada cantó, perquè no es desfacin. Aquesta idea la vaig treure d’una recepta de I-recetas.
3- Es munta la nata amb una mica de sucre fins que quedi ben forta.
4- Es desfà al microones la xocolata i es pinta la base de cada una de les tartaletes i es deixa refredar a la nevera. Aquesta idea la va donar la Tartasacher al seu blog, Mil Postres.
5- S’ajunta la nata amb el mascarpone. Aquesta idea me la va donar la Gemma, de la Cuina de Casa, perquè la nata aguantés més temps muntada.
6- Ara ja s’emplenen les tartaletes: sobre la base de xocolata pintada, una rodanxa de plàtan caramel·litzat i damunt, una roseta de nata amb mascarpone.
7- Podeu decorar amb granets de xocolata.

TRUFES DE MASCARPONE I XOCOLATA BLANCA

Ingredients:

- 24 melindros durs
- 200 grams de xocolata blanca
- 1 terrina de Mascarpone de 250 grams
- Coco ratllat per arrebossar

Preparació:
1- Tritureu amb l’1-2-3 o similar els melindros.
2- Barregeu amb la xocolata desfeta al microones amb el mascarpone i els melindros i a la nevera, un mínim d’una hora abans de fer les boles.
Recordeu que la xocolata blanca es crema amb molta facilitat i si la desfeu al micro s’ha de fer amb la mínima potència o tipus descongelació. Sinó ho podeu desfer al bany maria.
3- Arrebosseu amb coco ratllat i poseu dins els motllos de trufes.

-----------------------------------



TARTALETA DE BAVAROISE DE TURRON

Ingredientes: - Una lámina de pasta brisa, ya estirada- 4 cucharadas de azúcar - 1 tarrina de natillas ya comprada hecha o la misma cantidad de crema, unos 125 gramos - 1 barra de turrón de jijona rallado - 400 ml de nata para montar - 3 láminas de gelatina

Preparación:
1 - Se hacen las tartaletas, con moldes de pastelería y se cuecen al horno, como indica el fabricante. Se reservan para que se enfríen. 2 - Se remojan las láminas de gelatina en agua fria. 3 - Se ralla el turrón. 4 - Se separan 3 dedos de nata líquida y se calientan unos segundos en el microondas. 5 - Se monta la nata con el azúcar hasta que quede sólo semi montada (importante) 6 - Se escurre la gelatina y se deshace en la nata tibia. 7 - Se juntan en un bol las natillas, el turrón, la nata semi montada y se mezcla con la gelatina ya deshecha. 8 - Se rellenan las tartaletas y se decoran con turrón rallado, o una almendra, o salsa de caramelo.

TARTALETA DE NATA Y MASCARPONE CON PLÁTANO CARAMELIZADO

Ingredientes: - Una lámina de hojaldre, ya estirada- 75 grs. de chocolate negro, de cobertura o normal - 2 plátanos - Azúcar - 200 ml. de nata para montar - 1 tarrina de queso Mascarpone de 250 gramos

Preparación:

1-Se hacen las tartaletas al horno, con moldes de pastelería, como indica el fabricante y se reservan para que se enfríen. 2 - Se hace un caramelo con un poco de azúcar y una cucharada de agua en la sartén y una vez esté dorado, no negro, se añaden los plátanos cortados en rodajas, un minuto por cada lado, para que no se deshagan. 3 - Se monta la nata con un poco de azúcar hasta que quede bien fuerte. 4 - Se deshace el microondas el chocolate y se pinta la base de cada una de las tartaletas y se deja enfriar en la nevera.5 - Se mezcla la nata con el mascarpone. 6 - Ahora ya se llenan las tartaletas: sobre la base de chocolate pintada, una rodaja de plátano caramelizado y encima, una roseta de nata con mascarpone. 7 - Puede decorar con granitos de chocolate.

TRUFAS DE MASCARPONE Y CHOCOLATE BLANCO

Ingredientes: - 24 bizcochos de soletillas, duros - 200 gramos de chocolate blanco - 1 tarrina de Mascarpone de 250 gramos - Coco rallado para rebozar

Preparación:

1 - Triturar con el 1-2-3 o similar los bizcochos. 2 - Mezclar el chocolate deshecho en el microondas con el mascarpone y los bizcochos y dejar en la nevera, un mínimo de una hora antes de hacer las bolas. Recuerde que el chocolate blanco se quema con mucha facilidad y si la deshacéis al micro debe hacerse con la mínima potencia o tipo descongelación. Si no, lo podéis deshacer al baño maría. 3 - Rebozamos con coco rallado y poner las bolas dentro de los moldes de trufas.
Espero que os gusten y un buen provecho !!

---------------------------

Espero que us hagin agradat i si les arribeu a fer.... un bon profit !!
Reina per un dia !!!
Que m'ha tocat la figureta del tortell de reis !!!

divendres, 2 de gener de 2009

CANELONS DE CARN PER L'ANY NOU / CANELONES DE CARNE



Ja som al 2009… Hem tardat 1 any a arribar-hi però ja hi som.

I el dia d’any nou, a casa, intentem seguir les tradicions, i com que tant per Sant Esteve, el dia 26 de dembre, com pel dia 1 de gener, toca menjar canelons... doncs apa, a fer-ne. I ja em veieu la tarda del dia de cap d'any, ben enfeinada.
El primer dia de l'any varem fer el menú de sempre, un brou de carn amb trossets de botifarra negre, botifarra blanca i ou dur ratllat, fet amb escudella i sense pasta de sopa ,canelons i torrons i catànies de Vilafranca.

I a dinar. Us deixo aquí els canelons, per si us ve de gust provar de fer-los.

Ingredients per uns 40-42 canelons:

- Aproximadament que tot junt faci sobre un kilo de pes.
- pit de pollastre,
- carn magre de porc
- vedella
- greix de pernil salat
- botifarra

- 2 cebes grosses
- 3 grans d’all
-1/ 2 branca de canyella
- 1 tomàquet
- 1 pastanaga
- ½ vas de brandi o de vi ranci
- ½ vas d’aigua
- 1 llauna de paté de fetge de porc
- 2 ous durs
- la molla de 4 llesques de pa de pagès sucat amb llet
- sal, pebre

- 2 paquets de pasta de canelons

Si voleu per només 20 canelons, feu la meitat de tot, aproximadament.

Preparació:

1- Poseu a rostir durant més d’una hora les carns senceres, les cebes, alls, canyella, tomàquet, pastanaga, brandi o vi ranci, aigua, sal i pebre, en una cassola al foc, fins que tot quedi ben fet. Si voleu ho podeu fer també al forn però a mi m’agrada més anar vigilant com es cou tot.
2- Un cop estigui fet, hi traieu la branca de canyella i ho passeu tot per l’1-2-3 o per qualsevol màquina trituradora de carns, juntament amb la llauna de paté, els ous durs i la molla de pa xopa de llet.
3- Bulliu la pasta dels canelons amb força aigua calenta, sal i un rajolí d’oli, tirant les plaques d’una en una, sense que l’aigua deixi de bullir, i remenant de tant en tant.
4- Quan hagi passat el temps indicat, escorreu les plaques i les passeu dins un bol amb aigua freda i d’allí, les col·loqueu una al costat de l’altra, damunt d’un drap de cotó i les assequeu amb un altra drap, que apretareu per sobre.
5- Poseu la pasta dins d’una mànega pastissera i aneu fent xurros damunt les plaques i fent els canelons. Els reserveu.
6- Un truc per si es presenten dins un plàtera gran, amb molts canelons: els canelons es posen amb la juntura de les plaques cap a munt , que quedaran cobertes per la beixamel, i no cap avall, tocant la plàtera. Així és més fàcil treure’ls de la plàtera i servir-los a la taula sense que es trenquin.
7- Feu una beixamel amb aproximadament 1 litre de llet, 65 grams de mantega, 65 grams de farina, sal, pebre i nou moscada, desfent la mantega dins un cassó i ajuntant-la amb la farina. Remeneu una mica perquè la farina perdi el gust a cru i tireu-hi la llet, sal , pebre i nou moscada i aneu remenant amb batedor de varilles perquè no surtin grumolls.
8- Poseu una mica de beixamel damunt la base de la plàtera o les cassoles d’emplatar, damunt els canelons, a sobre més beixamel i formatge ratllat per acabar i a gratinar.
--------------------------------
CANELONES DE AÑO NUEVO

Ingredientes
para unos 40-42 canelones:
Que todas las carnes juntas pesen sobre un kilo

- Pechuga de pollo, - Carne magro de cerdo - Falda de ternera - Grasa de jamón salado - Butifarra cruda- 3 cebollas grandes - 3 dientes de ajo -1 / 2 rama de canela - 1 tomate - 1 zanahoria - ½ vaso de brandy o de vino rancio - ½ vaso de agua - 1 lata de paté de hígado de cerdo- 2 huevos duros - La miga de 4 rebanadas de pan de payés mojado con leche - Sal, pimienta - 2 paquetes de pasta de canelones.

Si quereis hacer sólo 20 canelones, poner la mitad de todo, aproximadamente.


Preparación:

1- Poner a asar durante más de una hora las carnes enteras, las cebollas, ajos, canela, tomate, zanahoria, brandy o vino rancio, agua, sal y pimienta, en una cazuela al fuego, hasta que todo quede bien hecho. Si desea puede hacerlo también en el horno pero a mí me gusta más ir vigilando como se cuece todo. 2- Una vez esté hecho, sacamos la rama de canela y se pasa todo por el 1-2-3 o cualquier máquina trituradora de carnes, junto con la lata de paté, los huevos duros y la miga de pan empapada de leche. 3- Hervir la pasta de los canelones con abundante agua caliente, sal y un chorrito de aceite, echando las placas de una en una, sin que el agua deje de hervir, y removiendo de vez en cuando. 4- Cuando haya pasado el tiempo indicado, escurrir las placas y las pasáis dentro de un cuenco con agua fría y de allí, les situáis una al lado de la otra, sobre un paño de algodón y las secáis con otro trapo, apretando por encima. 5- Poner la pasta dentro de una manga pastelera y vais haciendo churros sobre las placas y haciendo los canelones. Los reserváis. 6- Un truco por si los canelones los queréis presentar dentro de un fuente grande, con muchos canelones: los canelones se ponen con la junta de las placas hacia arriba, que quedarán cubiertas por la bechamel, y no hacia abajo, tocando la fuente. Así es más fácil sacarlos de la fuente y servirlo a la mesa sin que se rompan. 7- Hacer una bechamel con aproximadamente 1 litro de leche, 65 gramos de mantequilla, 65 gramos de harina, sal, pimienta y nuez moscada, deshaciendo la mantequilla en un cazo y juntándola con la harina. Remover un poco para que la harina pierda el gusto a crudo y añadir la leche, sal, pimienta y nuez moscada e ir removiendo con batidor de varillas para que no salgan grumos. 8- Poner un poco de bechamel sobre la base de la fuente o las cazuelas de emplatar, encima los canelones, encima más bechamel, queso rallado para acabar y a gratinar.

Y ya están hechos estos canelones. Para todos , un buen provecho!
---------------------------
I ja estan fets aquests canelons. Per tots un bon profit !!