dijous, 20 de novembre de 2008

L'ALLIOLI, EL SEU HOMENATGE / HOMENAJE AL ALLIOLI

Síííííííííííí , ja se que tots els de per aquí sabeu fer l'allioli però vaig estar parlant amb la M. Teresa , de la Maleta de Boston, i em va dir que a ella la havien visitat fins i tot des de Burkina Faso i Qakar. I jo he pensat… i si algun parent despistat d’aquests visitants tan llunyans diu… A veure, a veure… i avui que cuinem de fora del nostre país ? No se, no se….algo de Catalunya...mongetes amb botifarra i allioli, per exemple i ... oh! troben de tot, tot i tot però no sap com fer aquesta salsa?
Doncs aquí està, per ells i per tots, la nostra ambaixadora, a tot color…, perquè la deixin de confondre amb la maionesa amb all.













Ingredients:

- 4 o 5 grans d’all pelats
- Oli d’oliva
- Sal
- 20 minuts de santa paciència aproximadament

Preparació:

No hi ha miracles. No hi ha secrets, ni es talla per fer-la girant cap un cantó i el proper cop girant cap l’altra, ni si la mires de reüll ni si hi ha corrents d’aire ni tonteries varies que es perpetuen en el temps. Es talla quan vol, quan menys t’ho esperes i deu dependre ,suposo,de la quantitat d’oli.
Jo mai he tingut la precaució de mesurar be quant oli hi podia anar afegint. Vaig fent i quan dic… ara m’agrada… doncs paro. Però prometo algun dia fer-ho.

Comencem:

1- En un morter poseu un grapat de sal i aneu aixafant amb la maça o ma del morter, d’un en un, els grans d’all fins que quedi una massa.
2- Ara aneu afegint oli girant-la amb la maça o ma, de manera bastant continuada i constant, fins que quedi una pasta compacta, bastant ferma, que no cau del morter si la gires.

L’únic secret que puc compartir és que jo tiro un rajolí al voltant dels alls, paro de tirar-lo, giro remenant de dalt cap a baix del morter i fins que no veig que està ben lligat, no torno a tirar un altra rajolí a la barreja. I així, la tira de cops, rajolí, lligar, rajolí, lligar… fins que dic.. ja tinc prou salsa.
-------------------
ALIOLI
Ingredientes: -
-4 ó 5 dientes de ajo pelados - Aceite de oliva - Sal - 20 minutos de santa paciencia aproximadamente
Preparación:
No hay milagros. No hay secretos, ni se corta por hacer la girando hacia un lado y la próxima vez girando hacia el otro, ni si la miras de reojo ni si hay corrientes de aire ni tonterías varias que se perpetuan en el tiempo. Se corta cuando quiere, cuando menos te lo esperas y debe depender, supongo, de la cantidad de aceite. Yo nunca he tenido la precaución de medir bien cuánto aceite podía ir añadiendo. Voy haciendo y cuando digo ... ahora me gusta como está quedando... pues paro. Pero prometo algún día hacerlo.
Empezamos: 1 - En un mortero poner sal y vaya aplastando con la maza o mano del mortero, de uno en uno, los dientes de ajo hasta que queden una pasta. 2 - Ahora ir añadiendo aceite girando-con la maza o mano de mortero, de manera bastante continua y constante, hasta que quede una pasta compacta, bastante firme, que no se cae del mortero si la giras.
El único secreto que puedo compartir es que yo tiro un chorrito alrededor de los ajos, paro de tirarlo, giro removiendo de arriba hacia abajo del mortero y hasta que no veo que está bien ligado, no vuelvo a echar otro chorrito a la mezcla. Y así, muchas veces , chorrito, ligar, chorrito, ligar ... hasta que digo .. ya tengo bastante salsa.
--------
I aquest cop no us puc dic que a veure si us agrada i un bon profit, que si us la prenguéssiu tota, directes a l’hospital a fer companyia a la nostra estimada parella de la cuina vermella, amb intoxicació etílica d’allioli, segur.

Fins la propera !

31 comentaris:

macuisine ha dit...

Maria, això és un master de fer all-i-oli!! El dia que ho prepari, segur serà seguint la teva recepta. No el preparo gaire, perque no em senta be...

Núria

Mercè ha dit...

Maria, felicitats per aquest post pas a pas de com fer l'allioli!! Genial!! :)

angels ha dit...

Quines fotos mes maques de com fer un allioli. Si el meu net troba aquest morter mira que li arriba agradar l'allioli

Dolça ha dit...

M'ha encantat aquestan lliço d'all-i-oli.
Jo la tinc preparada, però amb ou, sense no se m'acaba de lligar del tot. Algun dia la penjaré
PTNTS
Dolça

La cuina vermella ha dit...

Santa paciència, i tant Maria!!! és genial aqeust master!!! petons enllitats, bonica!!

La cuina vermella ha dit...

Per cert arribeu a venir amb intoxicació d'etílica d'all i oli, us asseguro que a mi em donen l'alta a l'instant!!!
ai, Maria ets la millor!

Gemma ha dit...

Genial, això és una classe magistral! No tohom és capaç de lligar un allioli sense ou, eh?
A mi personalment l'all cru no m'agrada, però a casa el teu allioli causaria furor je je je...

TERESA ha dit...

María, sembla fàcil tal i com ho fas, però jo ho veig molt complicat...
El pas a pas es genial.

RUBEN ha dit...

Si senyora! Un homenatge ben merescut! Per cert, l'allioli que jo faig porta un rovell d'ou...Entenc doncs que no és l'autèntic :-(
Una abraçada!

Boston1955 ha dit...

Aixo es un gran homenatge.
La meva avia sempre el preparaba aixi.
Lo del ou no es allioli, es paciencia y molta paciencia.
Petonets i espero que el teu princep es vagi recuperant.

la vella carmanyola ha dit...

Ai Maria!! se'm fa la boca aigua! amb lo que ens agrada l'all i oli a l'Andreu i a mi. Ja m'ho estic imaginat amb una llesca de pa de kilo ben torradeta i plena d'all i oli :() mmmmmmmm i unes costelletes a la brasa! oooooohhhhh

Res que no puc ni escriure de tant bó que o trobo sense menjar-m'ho. jejeje

Josepb. ha dit...

Molt ben lligat aquest allioli. Perfecta¡¡ JosepB

Josepb. ha dit...

Molt bonic nom per un bloc, Menta Fresca¡.
Ja un fragment d'una obra de teatre de Segarra, que l'hi recita a la seva enamorada i li diu; tinc la boca amb menta fresca... referin-se a les ganes de dir-li com l'estima¡¡ JosepB.

Maria ha dit...

Apa, apa Nuria, gràcies però aquest master el pot fer tothom!!

Mercè, on estàs l'has de fer, eh?

Hola Angels, de nou se de tu. Tan jove i ja amb nets?

Dolça,estarà força be veure-ho també lligat amb ou.

Txell, bufona, recupera't però no cal que sigui amb els vapors de l'all, que "en las distancias cortas"...es nota massa i el teu Kike et deu estar mimant molt.

Gemma, m'envies la familia i els hi faig jo. ;-D

Tresa, que no, que és ben fàcil..

Ruben, res de fer-lo amb ou. Va, que tu pots..

Si senyora, Boston, l'allioli sense ou, reinvidiquem!!! (El princep va recuperant-se poc a poc, gràcies)

Anna, guapa,no posis a prova l'amor del teu home amb una torrada plena d'allioli. Amb una micarrona, suficient, eh!

JosepB, perfecte no però m'agrada que t'agradi..
Records.

Maria ha dit...

JosepB, quina explicació més bonica m'has donat del nom del blog. Estic contenta d'haver-lo triat. Gràcies.

xaro ha dit...

Maria a mi l'all m'agrada però em senta fatal, però amb molt de gust hi sucaría pa ara mateix!!!!!!!!!!

Ptnts

El cullerot Festuc ha dit...

Maria, jo li poso rovell...i el faig amb el pimer...i sempre se'm talla!!! HAuré de fer el teu pas a pas!!! ;)
Petunets,
Eva.

Maria ha dit...

Xaro, a mi l'all em va fatal. Quan el faig gairebé no el puc provar..

Eva reina, a fer l'allioli com cal,eh!

enric ha dit...

Ai, Maria!: Aquesta Eva "petunets" sempre em fa riure!

D'això... No, jo et volia dir, com tothom, que t'ha quedat perfecte, i encara que a mi no m'agradi menjar-ne perquè el gust d'all cru em fa venir tristesa, en faig tot sovint perquè a casa agrada molt, i si bé l'he fet alguna vegada sense rovell d'ou, no sé per què, quan el tinc ben lligat, al cap d'uns deu o quinze minuts... bluppp!, se'm talla i em queda completament líquid.

Em llegiré detingudament les explicacions que ens fas, i miraré de fer-lo seguint-les al peu de la lletra.

m.eugènia creus-piqué ha dit...

Bon día María,he tingut una grata sorpresa al entrar en el teu blog, m'encanta mirar plats y saber com es preparan,no tinc paciencia per fer l'all i oli aixis ancara que m'entusiasma el día que no em fa mal,tinc fama de cuinar be peró ara que visc sola he perdut l'humor i les ganes de fer res.Continuaré venint a visitar-te i a apendre de tu.

Maria ha dit...

Doncs Enric, no se que dir-te sobre que es deslliga la salsa. No se si posant-la a la nevera aguantaria més... La veritat és que jo només la faig servir per les receptes que ho incorporen al plat que cuino i no dono temps perquè es baixi perquè les gasto en aquell moment. L'allioli així el trobo massa fort i acostumo a fer servir un que estigui be com el de casa ferrer per al menjar de cada dia.
I ... petunets Enric, a tu a i la dona..

M.Eugenia, sola no pot estar amb tota la colla que et va felicitar.. Ara, cuinar per un, t'entenc i fa mandra. Jo tinc poques receptes però si visites els blogs on jo entro, en veuràs la tira i bones. I tant entretinguda estaràs que et farà venir ganes de cuinar algo.
Una abraçada

tartasacher ha dit...

Hola María:
Un auténtico alioli. Qué delicia y qué maravilla como lo has hecho. Me alegro te hayan gustado mis canelones dulces. Besos mil y gracias

Anna ha dit...

l'autèntic all-i-oli!!! ha quedat claríssim. un petó!

Maria ha dit...

Gracias Tarta, siempre que la hago me lo paso bien. Me gusta que quede así, hermosota. Pero està de fuerte... ni te cuento.

Anna bufona, l'explicació no se si ha quedat clara però és una salsa ben fàcil de fer.

Ana ha dit...

María ¿2o minutos? admiro tu santa paciencia. L'autèntic all-i-oli¡ ha quedat claríssim. Petunets.

josep ha dit...

María,
Això es tota una llicó, pas a pas, de com s'ha de fer l'all i oli. La sequència d'imatges magnífica.
Felicitats!

Maria ha dit...

Ana, ja,ja,ja, ahora ya nadie lo va a confundir con la mayonesa al ajo..

Josep i Gloria, us enyorava. M'ho vaig passar be fent les fotos, clic, clic, clic, i ... la salsa feta..

manel ha dit...

maria, magnífica demostració de com es fa l'allioli de veritat.
per cert, que es diu també, i preferentment, mà de morter.

Maria ha dit...

Tens raó Manel, també es diu així i canviaré el post per afegir-ho. Però deixaré la maça de morter, no sigui que els de Burkina Faso quan vulguin fer l'allioli i facin servir el traductor, els hi aparegui que "la mano del mortero" i es pensin que aquí els morters tenen mans ;-D

Vanesuky ha dit...

Hola Maria!
Acabo de descobrir el teu bloc i he vist que portes molt poquet, però tens unes receptes que sembla que portis tota la vida!!
M'agrada molt i aquest alloli encara m'agrada més!
Quin goig que fa!!
Un petonet maca.

Ferran ha dit...

Mariaaaaaaaaaaaa!!

Sóc el Ferran, he vist la teva pagina... quina pinta fa tot.

Espero i desitjo que tinguis un 2009 genial, a tu i la teva familia!!

Un petonas.