Avui toca sopa. Encara fa una mica de fred i ve de gust. Així que aprofitant aquests caps de raps, amb fetge inclòs, que trobo a vegades, doncs vaig fer aquesta sopa de peix.
Molts cops penso que perquè fer entrades de receptes que possiblement tots ja feu o coneixeu però, m’he adonat que sempre hi ha algú que no i com que són plats ja habituals a casa, fins i tot em fa il·lusió de compartir, com un petit homenatge a les dones de la família, que , de sempre, han cuinat a casa meva i ens ho han tramés, avies, mares, tietes... Els homes, s’ho han menjat la mar de be però no han participat massa..
Aquí està la sopa de peix de la mare...
Ingredients:
- 1 o 2 caps de rap, tallats en 3 o 4 trossos, amb el fetge inclòs, sencer (bàsic, importantíssim i si n’hi ha ,ho complemento amb algun fetge de rap més, mmmm.... deliciós...)
- 3 tomàquets madurs
- 1 ceba grossa
- 3 grans d’all
- llavors d'anís, mitja culleradeta
Opcional: musclos ja bullits, gambes o escamarlans crus.
Picada:
- Un grapat d’ametlles torrades
- julivert, fresc o sec
- 2 llesquetes de pa fregit
- 1 gra d’all
Preparació:
1- Poseu a bullir en una olla gran el cap de rap escapçat i el fetge o fetges sencers.
(Ja se que els puristes diuen que la sopa de peix s'ha de bullir poc però jo bullo el peix al menys una hora o més i em queda d'allò més bona)
2- Mentrestant feu un sofregit amb la ceba a llunes, els tomàquets a trossos i amb pell i els grans d’all. No cal picar petit.
3- Passat el temps que vulgueu ( 1/2 hora mínim ), hi afegiu el sofregit i les llavors d'anís i deixeu una ½ hora més.
4- Feu una picada amb les ametlles, les llesques de pa fregit, el gra d’all i el julivert i reserveu.
5- Coleu el brou i passeu pel xino, traient-hi el màxim de substància.
6- Trieu i esmicoleu la carn del rap i torneu a afegir dins l’olla els trossos i el fetge de rap sencer i afegiu-hi la picada. Deixeu bullir uns 10 minuts més.
7- Serviu amb pa fregit i el peix esmicolat i .... a disfrutar de la sopa...
Un altra tipus de sopa de peix: Quan la sopa està gairebé feta però encara no l'hem colat ni li hem posat la picada, apartem uns cullerots de la sopa dins un pot petit i allí hi bullim uns musclos ( congelats queden ben be ) , alguna gamba o escamarlà i un grapat d'arros per persona i quan està fet, ho repartim en els plats i ho acabem d'emplenar amb brou, sense posar la picada.
Més coses: Quan a nosaltres ens sobra sopa o fem una gran olla amb més d’un cap de rap i més fetges, al dia següent aprofitem el caldo per fer un arròs de peix, únicament amb aquest brou i queda molt, molt bo.
------------
SOPA DE PESCADO
Ingredientes:
- 1 o dos cabezas de rape, cortadas en 3 o 4 trozos, con el hígado incluido, entero (básico, importantísimo y si hay, lo complemento con algún hígado de rape más… mmmm .... delicioso ...) - 3 tomates maduros
- 1 cebolla grande
- 3 dientes de ajo
- Semillas de anís, media cucharadita.
Opcional: mejillones ya cocidos, gambas o cigalas crudas
Picada:
- Un puñado de almendras tostadas
- Perejil, fresco o seco
- 2 rebanaditas de pan frito
- 1 diente de ajo
Los puristas dicen que la sopa de pescado se ha de hervir poco. En casa la hervimos más de una hora solamente el pescado y luego el tiempo del sofrito y nos queda riquísima. Y de un dia para el otro, con más gusto aun.
2 – Hacéis un sofrito con la cebolla a lunas, los tomates a trozos y con piel y los dientes de ajo. No hace falta picarlos pequeños.
3 - Cuando lleve un tiempo hirviendo el pescado en el agua ( mínimo 1/2 hora ), se añade el sofrito y dejar hervir una ½ hora más.
4 - Hacer una picada con las almendras, las rebanadas de pan frito, el diente de ajo y el perejil.
5 – Una vez ha pasado el tiempo, colar el caldo y pasar por el chino, sacando el máximo de sustancia.
6 – Troceáis los restos del rape y los devolvéis a olla, junto con el hígado de rape entero y añadís la picada. Dejar hervir unos 10 minutos más.
7 - Servir la sopa con pan frito y el pescado desmenuzado y .... a disfrutar ...
Otra sopa de pescado: Cuando la sopa ya está casi hecha, pero no la habeis colado ni añadido la picada, podeis retirar unos cazos de sopa para hervir en ellos unos mejillones, congelados por ejemplo, alguna gamba o cigala y un puñado de arroz por persona y cuando esté hecho se reparte la mezcla por los platos y se rellena con el caldo de pescado, sin ponerle la picada.
Molts cops penso que perquè fer entrades de receptes que possiblement tots ja feu o coneixeu però, m’he adonat que sempre hi ha algú que no i com que són plats ja habituals a casa, fins i tot em fa il·lusió de compartir, com un petit homenatge a les dones de la família, que , de sempre, han cuinat a casa meva i ens ho han tramés, avies, mares, tietes... Els homes, s’ho han menjat la mar de be però no han participat massa..
Aquí està la sopa de peix de la mare...
Ingredients:
- 1 o 2 caps de rap, tallats en 3 o 4 trossos, amb el fetge inclòs, sencer (bàsic, importantíssim i si n’hi ha ,ho complemento amb algun fetge de rap més, mmmm.... deliciós...)
- 3 tomàquets madurs
- 1 ceba grossa
- 3 grans d’all
- llavors d'anís, mitja culleradeta
Opcional: musclos ja bullits, gambes o escamarlans crus.
Picada:
- Un grapat d’ametlles torrades
- julivert, fresc o sec
- 2 llesquetes de pa fregit
- 1 gra d’all
Preparació:
1- Poseu a bullir en una olla gran el cap de rap escapçat i el fetge o fetges sencers.
(Ja se que els puristes diuen que la sopa de peix s'ha de bullir poc però jo bullo el peix al menys una hora o més i em queda d'allò més bona)
2- Mentrestant feu un sofregit amb la ceba a llunes, els tomàquets a trossos i amb pell i els grans d’all. No cal picar petit.
3- Passat el temps que vulgueu ( 1/2 hora mínim ), hi afegiu el sofregit i les llavors d'anís i deixeu una ½ hora més.
4- Feu una picada amb les ametlles, les llesques de pa fregit, el gra d’all i el julivert i reserveu.
5- Coleu el brou i passeu pel xino, traient-hi el màxim de substància.
6- Trieu i esmicoleu la carn del rap i torneu a afegir dins l’olla els trossos i el fetge de rap sencer i afegiu-hi la picada. Deixeu bullir uns 10 minuts més.
7- Serviu amb pa fregit i el peix esmicolat i .... a disfrutar de la sopa...
Un altra tipus de sopa de peix: Quan la sopa està gairebé feta però encara no l'hem colat ni li hem posat la picada, apartem uns cullerots de la sopa dins un pot petit i allí hi bullim uns musclos ( congelats queden ben be ) , alguna gamba o escamarlà i un grapat d'arros per persona i quan està fet, ho repartim en els plats i ho acabem d'emplenar amb brou, sense posar la picada.
Més coses: Quan a nosaltres ens sobra sopa o fem una gran olla amb més d’un cap de rap i més fetges, al dia següent aprofitem el caldo per fer un arròs de peix, únicament amb aquest brou i queda molt, molt bo.
------------
SOPA DE PESCADO
Ingredientes:
- 1 o dos cabezas de rape, cortadas en 3 o 4 trozos, con el hígado incluido, entero (básico, importantísimo y si hay, lo complemento con algún hígado de rape más… mmmm .... delicioso ...) - 3 tomates maduros
- 1 cebolla grande
- 3 dientes de ajo
- Semillas de anís, media cucharadita.
Opcional: mejillones ya cocidos, gambas o cigalas crudas
Picada:
- Un puñado de almendras tostadas
- Perejil, fresco o seco
- 2 rebanaditas de pan frito
- 1 diente de ajo
Preparación:
1 - Poner a hervir en una olla grande la cabeza de rape troceado y el hígado o hígados enteros.Los puristas dicen que la sopa de pescado se ha de hervir poco. En casa la hervimos más de una hora solamente el pescado y luego el tiempo del sofrito y nos queda riquísima. Y de un dia para el otro, con más gusto aun.
2 – Hacéis un sofrito con la cebolla a lunas, los tomates a trozos y con piel y los dientes de ajo. No hace falta picarlos pequeños.
3 - Cuando lleve un tiempo hirviendo el pescado en el agua ( mínimo 1/2 hora ), se añade el sofrito y dejar hervir una ½ hora más.
4 - Hacer una picada con las almendras, las rebanadas de pan frito, el diente de ajo y el perejil.
5 – Una vez ha pasado el tiempo, colar el caldo y pasar por el chino, sacando el máximo de sustancia.
6 – Troceáis los restos del rape y los devolvéis a olla, junto con el hígado de rape entero y añadís la picada. Dejar hervir unos 10 minutos más.
7 - Servir la sopa con pan frito y el pescado desmenuzado y .... a disfrutar ...
Otra sopa de pescado: Cuando la sopa ya está casi hecha, pero no la habeis colado ni añadido la picada, podeis retirar unos cazos de sopa para hervir en ellos unos mejillones, congelados por ejemplo, alguna gamba o cigala y un puñado de arroz por persona y cuando esté hecho se reparte la mezcla por los platos y se rellena con el caldo de pescado, sin ponerle la picada.
Otra cosa: Cuando a nosotros nos sobra sopa o hacemos una gran olla con más de una cabeza de rape y más hígados, al día siguiente lo aprovechamos para hacer un arroz de pescado, solo con este caldo y queda muy, muy bueno.
---------------
Espero que us agradi… i un bon profit !!
---------------
Espero que us agradi… i un bon profit !!
16 comentaris:
Les sopes m'encanten (sobretot a l'hivern), però aquesta de peix és massa!. Felicitats!
mmmmmm...no sé que deu estar més bona: si la sopa o l'arròs que fas si en sobra!!! Encara no he prbat el fetge de rap, però vec que és un bàsic a casa teva...el pròxim cop que en vegi, en compro!!!
Petunets,
Eva.
Noia, quina passada de sopa, jo que ara estic com una sopa no vegis com me la prendria...
Me l'apunto...
Petonets.
Tienes razón que todos conocemos una receta de sopa de pescado... pero estoy segura de que las ponemos todas y NADIE la hace igual! yo por ejemplo me anoto tu toque del hígado (puaj jajajajaja) y las almendras (yo la engordo con harina, que es como me enseñó mi suegra)
Verás qué cara me va a poner el pescadero la próxima vez que vaya y le pida ese importantísimo hígado de rape :P
Un petonet fresco y gracias por compartir!
Una sopa muy sabrosa y así calentita entra muy bien y sienta mejor. Besos
Maria, quina delícia!! A casa ma mare quan prepara un fumet de peix, sempre em diu... "s'hi ha de posar el fetge del rap (a banda dels caps) que hi dóna un gust deliciós!". Així que, recepta contrastada! ;)
Petons!
Que bona que ha d'estar, això del fetge del rap és un "toque" que desconeixia, però n'he près bona nota!
Petons!
Maria, com diria l'Arguiñano: sopa con fundamento!! nena que bona, quina delícia! Estàs millor??
M'encanten les receptes de familia, i si són tan bones com aquesta millor que millor!!!
Aquest finde al mercat a comprar un rap...
pt!
Jo els fetges de rap me'ls menjo...però els propers els afegiré per la sopa!
Boníssima...
Ptns
Josep, totes les sopes de peix són bones, no? I si te les serveixen al plat, encara millor..
Eva, quan t'acostumis a comprar el fetge de rap fins i tot diferenciaras els més macos d'aspecte..
Pobre Tere, que et milloris, una sopa calenta sempre va be, tens rao.
Ya veras Sandi, como añadiendo el higado, la sopita tendrá muy buen gusto.. Y las almendras tostadas y el pan frito te daran el punto. De hecho, la harina que te enseña tu suegra es como un sucedaneo del pan frito, no? Como siga promocionando el higado de rape, me quedaré sin higados extra para comprar !!! Besos
Ana, que te voy a contar a ti de sopas de pescado, con las recetas de pescado que tu haces...
Mercè, però a part de posar-hi el fetge, s'ha de menjar després, eh?
Maragda, a veure si el proves i ja em diràs..
Txell, us he enviat diferents correus al mail... Estic millor.. Petons..
Eva, i si no trobes rap sencer, amb un bon cap,AMB FETGE, rodó també. Petons..
Marta, que be que el coneguis tu també...A la sopa queda molt fi..
Maria, la sopa de peix no és pas dels meus plats preferits, tot i que la que fa ma mare és per llepar-se els dits (i amb fetge, com tu, je je je...) Però t'asseguro que amb el fred d'avui i veient les fotos de la teva sopa, me'n prendria un bon plat per dinar...
molt bona aquesta sopa de rap, i tens raó que el fetge, que molta gent llença, és boníssim, així o simplement fregit i un tat sobre pa. i com a brou per a l'arròs, ideal, és el que faig servir més sovint i sempre et garanteix un arròs gustós.
Maria! No pares eh?
Fetge??? De debò?
L'altre dia et vaig trobar a faltar en el curs de la Mireia Carbó!
Com estàs?
Una abraçada
I si et digues que fa molt de temps que no faig sopa de peix?, potser et parlo de 15 anys o així. El perquè no el se, sols que molt arròs, però sopa poca. Potser que hi posa remei per que feia una sopa bonísisma.. (que t’haig de dir, clar la faig jo) la teva deliciosa.
petons
Que dius, Gemma, una bona sopeta de peix... però sí recuperes els sentits amb ella.. no em puc creure que no t'agradin..
Veus Manel, de tant en tant jo també faig algún arrós, encara que sigui com aquest.. ;))
Ruben... ja et vaig veure a la foto de grup, tan be com sempre.. Jo estic millor però va més lent del que pensava..
I sí, fetge de rap, no se t'acudeixi no fer-lo servir, que dona un gust exquisit a la sopa !!
Dolorss, dona, vols dir que no fa massa anys que no fas la sopa de peix ??? Va, que esperem veure la teva..
Publica un comentari a l'entrada