dijous, 5 de març de 2009

ROMESCO LLEUGER DE CARXOFES I PATATES / ROMESCO LIGERO DE ALCACHOFAS Y PATATAS


Com que encara és temps de carxofes i abans de que es posin massa més dures, corro de seguida a presentar-vos un plat d’una cuinera que agrada a molts, la Carme Ruscalleda.
És un bon primer plat, de gust molt suau, equilibrat que també serveix com acompanyament per carn o peix, quan ens queda alguna resta, i no se a vosaltres, però a casa, ens costa encertar i deixar sempre les cassoles netes. Per tant, com amb molts plats que fem, el primer cop que el mengem és la recepta i el segon cop, els aprofitaments, encara que amb un plat de la Rusca, sempre recepta i aprofitaments són de luxe..

Ingredients:

- 800 grams de patates
- 2 quilos de carxofes
- 1 cap d’alls
- 2 nyores
- 35 grams d’avellanes torrades
- 35 grams d’ametlles torrades
- Julivert fresc
- 100 ml de Xerès sec
- Sal i pebre

Preparació:

1- Poseu en remull amb aigua les 2 nyores traient les llavors.
2- En una cassola sofregiu els alls tallats a làmines gruixudes, la polpa de les nyores ( rasqueu la pell remullada de les nyores i la traureu ) i el julivert fresc, sense que els alls es cremin.
3- Tritureu aquesta barreja amb els fruits secs, el xerès i una mica d’aigua.
4- Ho tornem a la cassola i allí hi afegim les patates escapçades, sal i una mica de pebre i ho cobrim d’aigua bullent, millor mineral.
5- Es pelen les carxofes només deixant el cor i es fregeixen en oli d’oliva, senceres.
6- Quan estiguin fetes, assequeu amb paper de cuina l’excés d’oli, les partiu per la meitat i les afegiu a la cassola amb les patates i que acabin de fer-se, absorbent tots els aromes. Proveu i corregiu de sal i pebre.

----------------------------

ROMESCO LIGERO DE ALCACHOFAS Y PATATAS

Ingredientes:
- 800 gramos de patatas
- 2 kilos de alcachofas
- 1 cabeza de ajos
- 2 ñoras o pimientos choriceros
- 35 gramos de avellanas tostadas
- 35 gramos de almendras tostadas
- Perejil fresco
- 100 ml de Jerez seco
- Sal y pimienta

Preparación:
1 - Poner a remojar en agua las 2 ñoras, sin las semillas.
2 - En una cazuela sofreír los ajos cortados en láminas gruesas, la pulpa de las ñoras (rascad la piel remojada de las ñoras y la sacareis) y el perejil fresco, sin que los ajos se quemen.
3 - Triturar esta mezcla con los frutos secos, el jerez y un poco de agua.
4 - Lo volvemos a la cazuela y allí le añadimos las patatas a trozos pero rasgadas, sal y un poco de pimienta y lo cubrimos de agua hirviendo, mejor mineral.
5 - Se pelan las alcachofas dejando solo el corazón y se fríen en aceite de oliva, enteras.
6 - Cuando estén hechas, secar con papel de cocina el exceso de aceite, las cortáis por la mitad y las añadís a la cazuela con las patatas para que terminen de hacerse, absorbiendo todos los aromas. Probad y corregir de sal y pimienta y un buen provecho !!!

Este plato sirve para ser un primero o un acompañamiento de carne, por ejemplo.
----------------------------
I res més a dir-vos.
Si algun cop us animeu a fer-lo, espero que us agradi i tingueu un bon profit!!!

23 comentaris:

Vanesuky ha dit...

Ohhhh, quin romesco més deliciòs!!
Jo no sóc molt amant de les carxofes però amb aquest romesco m'ho pensaria prou de tastar-les!!

Petonets.

Marta ha dit...

Ostres a casa som amants de les carxofes i del romesco...però mai ho hem provat junt...fa molt bona pinta!!!
Ptnts
(ja et diré que tal ...quan ho provi!)

Dolça ha dit...

Hola, hola, hola, amb el teu permís... però amb pebrot de fer romesco enlloc de nyores.
Ja tinc les carxofes i estic escaldant els pebrots per fer-ho. A veure com sortirà.
Gràcies
PTNTS
Dolça

SandeeA ha dit...

Qué receta más rica María! me encantan las patatas con alcachofas, pero siempre las hago en plan sosón... y nunca he probado la salsa romesco!Es la que se toma con los calçots, no? Tengo tanto que aprender, ais! Voy a necesitar dos vidas y tres culos para probar tanta receta rica :)

josep ha dit...

Déu n'hi do! quin fila que fa aquest plat!. Com sempre, t'has lluït de valent!

La cuina vermella ha dit...

A més de fer excel·lents plats, la Carme, fa uns llibres molt ben escrits, amb un resultat de restaurant.
Si és de la Ruscalleda és garantia, i si ha sortit de la teva cuina és garantia d'èxit.
petons maca.

Anna ha dit...

aquest plat ha d'estar tremendíssim!!! es veu super casolà, d'aquests que deixen salseta per sucar-hi pa...me l'apunto. un petonet!!!

Mercè ha dit...

Maria, essent una recepta de la teva cuina i a més que prové de la Rusca, el resultat és un èxit segur!! Té moooooooolt bona pinta! Acabo de dinar, però n'agafaria un platet! ;)
Queda anotada! ;)
Petons!

TERESA ha dit...

Qui ho diria, jo, que sóc filla de pagés i no m'agraden les carxofes, en vaig menjar tantes de petita que ara no puc amb elles. De totes maneres m'agrada la combinació amb el romesco i ja buscaré una variant...
Petonets.

La Quinta de Luculus ha dit...

Quina cosa més bona i quina salivera que m'ha entrat! les carxofes em xiflen, i ara que n'és l'època...
Em sembla que demà que anem de calçotada reservaré una mica del romesco per quan arribin les carxofes a la brasa.
Moooooolts petons i un esplèdit cap de setmana!
Maragda

Gemma ha dit...

El romesco i les carxofes han de lligar per força. Aquestes cassoles de verdures són boníssimes ara a l'hivern, val la pena aprofitar la temporada de carxofes i les ganes de menjar plats calentons... Aquestes receptes que tant poden ser un plat únic com un acompanyament m'encanten, i si venen amb la garantia de la Ruscalleda... llavors són un èxit assegurat!

m.eugènia creus-piqué ha dit...

Hola nineta m'encantan les carxofes y faré aquest plat, jo tinc un pot de polpa de pimiento choricero, crec que anirá be igual que les nyores no ? Un petonet.

Maria ha dit...

Dons res, Vane, a probar també aquesta combinació, ben fàcil de fer.. Petons

Marta, espero que m'ho diguis si ho fas i si no t'agrada, també..

Dolça, no ho he provat mai amb aquests pebrots. Vols dir que són molt semblants de gust?

Sandi, la salsa romesco tiene muchas variantes y una de ellas es la salsa para calçots. Parecida ero no igual. Nena, que nosotras no tenemos culos... tenemos continuación de la espalda y bien puesta ;D Besos bonita..

Gràcies Josep, però no se fer les fotos que reflecteixin tan be els plats com les feu vosaltres..

Txell,no tinc cap llibre de la Rusca però si que en tots aquests anys he anat guardant i fent diferents receptes seves que han sortit a revises i diaris.M'agraden.. Petons

Anna,doncs a sucar-hi pa, que el romesco sempre és bo.. petonets..

Gràcies Mercè, em puges la moral.. Has d'ensenyar als teus compis d'Amèrica els romescos, que segur que no els conèixen.. A fer país !!

Teresa, això si que no pot ser... amb les bones carxofes que hi ha aquí on vius... A tornar-les a menjar..

Maragda, un bon cap de setmana també per vosaltres... quin gust, les carxofes a la brasa.. m'encanta això de menjar de fulla en fulla, ben cuita i tendra...

Sí Gemma, a mi també m'agraden els plats únics i , a la cuina, si es pot, també és bo estalviar temps per fer d'altres coses..

M.Eugènia, he anat passant per casa teva i toques temes sempre actuals.. Els pebrots xoricers, vols dir que no són el que diu la Dolça, els de romesco? Són aquells allargats, no? Suposo que anirán be igual. Petons.

Dolça ha dit...

Maria, gràcies... avui ha estat el nostre dinar i boníssim.
Aclariment per a la M:Eugènia i per a qui li calgui: els pebrots de fer rpomesco són sequets i allargadets, un puntet més dolços que les nyores i una mica més carnosos. La carn de "pimiento choricero" és una mica més forta de gust. Deu ser qüestió de posar-ne menys.
PTNTS
Dolça

Vanesuky ha dit...

Torno a ser jo!!

T'he dixat una cosseta al bloc per a tu!!

Dessitjo de tot cor que t'agradi!

Bon cap de setmana!

Mª Jesús ha dit...

!! Que combinación tan rica, las tres nos gustan y viniendo de la Ruscalleda.... uuuummmmm....!!

Mercè ha dit...

Maria, tens una sorpresa esperant-te al meu blog. :)
Petons!

illetapitita ha dit...

mmmmm boníssim!
I amb el que m'agraden les carxofes... això està per sucar-hi pa!

El cullerot Festuc ha dit...

Si és de la Rusca ja és un èxit assegurat!!! Que bones les carxofes...ia xií amb romesco han d'estar increibles!!!
Petunets,
Eva.

Maria ha dit...

Gràcies Dolça, no els he provat mai i intentaré trobar-los.

Vane.. moltes gràcies...Petons

Pues si, Maria Jesus, la Rusca tiene unas buenas y fáciles recetas que acostumbran a gustar a todos..

Mercé, moltes gràcies..Petons

Illeta, doncs apa, a sucar-hi pa!!
Convidada al plat!!

Eva, els plats de romesco sempre resulten, és una molt bona salsa..
Petons

Vanesuky ha dit...

Si, no sé per que em passa això!!M'ho està mirant un amic, perque jo pujo les entrades igual!
No ets la única.

Un petonet.

m.eugènia creus-piqué ha dit...

Hola guapa, no tinc ni idea de com son els choriceros, sempre els he vist com a polpa dins d'un pot,a Espanya els utilizen molt i son molt bons i sobretot practics,s'obra el pot i s'ha acabat,jajajaja.Pel que m'han dit son gairabe com les nyores de gust.Petons.

Mari ha dit...

Me han gustado mucho tus recetas, seguiré visitandote.
Saludos