dilluns, 16 de març del 2009

ENSAÏMADES DE MASSAPÀ / ENSAIMADAS DE MAZAPAN

Un dia que vaig anar a Mallorca em vaig comprar una ensaïmada farcida amb massapà.
Que bona la vaig trobar.... Oh... Aprofitava cada cop que algú conegut anava a l’illa per demanar que me’n portessin una però, res de res, mai arribaven amb la de massapà. I això que els hi havia dit i redit.... Que no la trobaven, que s’havia d’encarregar, que...
Les de cabell d’àngel són bones, o de crema o de nata, o de xocolata... però a mi aquella de massapà em va atabalar ...

I l’altre dia vaig pensar... i si me la faig jo?
Ja se que no serà tan rebona com aquella perquè, qui s’hi dedica, en te la ma trencada, que per això n’és professional del tema però, per treure’m el gustet... doncs a provar-ho...
I dit i fet, aquí em teniu assajant de fer unes ensaïmades tretes del magnífic blog de las recetas de Sara, que us el recomano, on explicava la mar de be con fer-les amb la thermomix i a màquina. I em fa il.lusió que veieu com m'han quedat , tan eixerides....

A casa m’han dit..... Ei, que a la pastisseria són més planes.... d’acord.... millorarem....però no en van deixar ni una... Estaven francament bones. Han quedat toves i flonges.

Em va fer por untar-les amb massa llard, però el proper cop, ho faré més esplendidament... ( Ai, el colesterol... )
Em sap greu no poder-us dir com es fan a ma però suposo que com tot el que es pasta, la massa mare esperar que es dobli de volum i desprès ajuntar-ho amb la resta, que també ha de llevar.
Jo, això de la pujada de les masses m’ho prenc amb calma, ho preparo molts cops per la tarda i les deixo reposar a la plàtera del forn tota la nit. I l’endemà coc.
I aquest cop, així ho explicava la Sara que es tenia que fer. Tota la nit reposant.

Ingredients per unes 5 petites i 2 mitjanes
Per la massa mare
:
- 20 grams d’aigua tèbia
- 20 grams de farina de força
- 25 grams de llevat fresc

Resta:
- 3 ous grossos
- 30 ml d’oli d’oliva verge
- 120 ml.d ‘aigua tèbia
- 120 grams de sucre
- 540 grams de farina de força

- Llard de porc
- Massapà fet amb la mateixa quantitat d’ametlla molta que de sucre llustre i una-dos cullerades d’aigua perquè s’amalgami tot plegat. ( Jo he posat 50 grams de cada i m'he quedat ben curta, m'ha faltat massapà. Un altre dia serà... )

Preparació:

1- Amb la panificadora, primer poseu els tres ingredients de la massa mare i els deixeu amassant 5 minuts. Pareu la màquina i espereu uns 10 minuts o fins que la massa estigui doblada.
2- Ara afegiu la resta, en el mateix ordre que està posat, dins la cubeta i engegueu la màquina, en la funció d’amassar. ( 5 minuts amassant, 5 de repòs, 20 d’amassar i 1 hora de llevat amb una mica d’escalfor ) . Jo encara ho vaig deixar mitja hora més.. La massa és elàstica com podeu veure.
3- Ho bolqueu sobre una fusta o semblant, una mica engreixada amb oli i aneu tallant porcions d’uns 40 grams si les voleu petites o del que us sembli.
4- Pinzelleu la massa estirada amb llard i si la voleu farcida, feu una botifarreta amb el massapà i l'aneu enrotllant, jutament amb la massa com si fos una cigarreta i després li doneu la forma de la ensaïmada.
5- Les poseu damunt la plàtera del forn, engreixada o coberta amb paper vegetal i deixeu-les reposar tota la nit o un mínim de 6 hores.
6- Les coeu al forn a 180 graus uns 15 minuts , amb escalfor a dalt i a baix i cobriu amb paper d’alumini si comencen a daurar-se massa.
7- Un cop fredes, les ensucreu amb sucre fi o llustre i apa... a disfrutar.

La Sara diu que es poden congelar un cop cuites ... si arriben a durar massa, que serà ben difícil, us ho puc assegurar
------------------------

ENSAIMADAS DE MAZAPAN

Ingredientes para 5 ensaimadas pequeñas y 2 de medianas:
Para la masa madre:
- 20 gramos de agua tibia
- 20 gramos de harina de fuerza
- 25 gramos de levadura fresca
Resto:
- 3 huevos grandes
- 30 ml de aceite de oliva virgen
- 120 ml.d agua tibia
- 120 gramos de azúcar
- 540 gramos de harina de fuerza

- Manteca de cerdo
- Mazapán hecho con la misma cantidad de almendra molida que de azúcar lustre y una o dos cucharadas de agua para que se amalgame todo. (Yo he puesto 50 gramos de cada y me he quedado corta de masa. Otra vez serà ... )

Preparación:
1 - Con la panificadora, primero poner los tres ingredientes de la masa madre y los dejáis amasar 5 minutos. Paráis la máquina y esperáis unos 10 minutos o hasta que la masa esté doblada.
2 - Ahora añadir el resto, en el mismo orden que está puesto, dentro de la cubeta y poner la máquina, en la función de amasar. (5 minutos amasado, 5 de reposo, 20 de amasar y 1 hora de subida, con algo de calor). Yo lo dejé media hora más .. La masa es elástica como podéis ver.
3 – La volcáis sobre una madera o similar, algo engrasada con aceite y vais cortando porciones de unos 40 gramos si queréis hacer las ensaimadas pequeñas o lo que os parezca.
4 - Pincelad la masa estirada con un poco de manteca y si la deseais rellena, hacer un rulo con el mazapán e ir enrollando con la masa, como si fuera un cigarrillo. Luego configurar la forma de la ensaimada.
5 - Las ponéis encima de la fuente del horno, engrasada o cubierta con papel vegetal y dejar reposar toda la noche o un mínimo de 6 horas.
6 - Las horneáis a 180 grados unos 15 minutos, con calor arriba y abajo y las cubrís con papel de aluminio si empiezan a dorarse demasiado.
7 - Una vez frías, las espolvoreáis con azúcar lustre y ... a disfrutar.
Sara dice que se pueden congelar una vez cocidas ... si llegan a durar demasiado, que será muy difícil, os lo puedo asegurar. Y un buen provecho !!

------------------
Ni que dir-ho, us faran un molt bon profit !!

26 comentaris:

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Maria; Com diu la frase, si vols està ben servit fes-te tu mateix el llit... de massapà... amb recepta mallorquína... i feta a casa... de segur... que bona¡¡ Josepb -menja de bacallà-

SandeeA ha dit...

hoy me das una envidia muy cochina gñgñgññgñg llevo días mirando recetas de empanada... y no me lanzo, porque parece tan complejo! pero qué bien lo has explicado... como si tuvieras la mano rota de hacerlas todita la vida! jajajajaaj

Por cierto, sobre lo que me comentas en el blog que aún no te he respondido... ya me imaginaba yo que un "pajarito" (nunca mejor dicho)les había hablado a todas esas personas de mí jajajajaja Estoy encantada, estoy descubriendo unos blogs chulísimos!

y me alegro un montón que hayas dejado la bañera de cleopatra para prepararnos estas superensaimadas!

Sabes que te la voy a tener que copiar no? eso sí, la tengo que pasar a manual...

PD: les dices en tu casa de mi parte, que si en la panadería de mallorca son más planas es porque están peor levadas!

SandeeA ha dit...

más que deixeu el vostre comentari a mí debería ponerme deixeu el vostre testament jajajajajaj

josep ha dit...

Maria,

Les ensaïmades del forn seràn més planes, però dubto que siguin més bones. Per cert, quan tornis a encarregar ensaïmades de Mallorca, deixa-ho clar que les vols de MASSAPÀAAAAAAA.
Una abraçada

El cullerot Festuc ha dit...

Que bones!!! Doncs jo sóc de les que m'agraden de cabell d'àngel!!! Sempre havia pensat que fer-les era molt difícil...però veient la teva recepta, potser m'animo i tot!!! Aixó si...de cabell d'``angel i pel Riqui de sobrassada...ufffff...
Petunets,
Eva.

minichef ha dit...

És clar que sí, si a la pastisseria Mauri fan els croissants de massapà, perquè no fer també les ensaïmades?
Les haig de provar, moltíssimes gràcies!!

Mercè ha dit...

Mariaaaaaaa!!! Amb la boca oberta m'has deixat!! :) Però quin bé de déu d'ensaïmades!! Jo en vull un parell!!! :) Que bones! Ostres, sempre havia pensat que això de les ensaïmades era tasca difícil. Potser m'hi animo a fer-les. I la textura és la de l'ensaïmada així filamentosa? oh, oh, oh... mare meva! No tinc paraules!! Bravo!!!
Petons!

maragda ha dit...

Mai les he provat amb massapà, però un dia d'aquests, un dia d'aquests...
Petons matiners!

Gemma ha dit...

UAU! Maria, aquestes ensaïmades les has fet tu????? T'han quedat genials, millors que les de pastisseria!
A mi m'agraden tots els fatcits, cabell d'àngel, crema, nata, massapà, xocolata, je je je... però estic amb tu que la de massapà és molt més original i deu costar força de trobar.
A veure si amb el teu pas a pas i les teves fotos m'animo a provar de fer-les a casa, que és una recepta que sempre m'ha fet molta por de fer.

Eva Flores ha dit...

Quines ensaïmades més bones que t'han quedat!!!! Jo tinc ganes de fer-ne, però això de fer servir llard de porc... sempre em tira enrenra.
Les teves segur que estaven boníssimes!
pt!

dolorss ha dit...

Nena!!! Però si semblen talment de pastisseria.
Que guapes t’han sortit!! Prenc nota de la recepta .
Felicitats

No tot són postres ha dit...

Maria, quina bona pinta tenen aquestes ensaimades! Sempre he tingut la temptació però mai m'he atrevit, si m'han de sortir com a tu potser m'animaré.
PTNTS
Dolça

m.eugènia creus-piqué ha dit...

M'encanten les ensaïmades de cabell d'angel de Mallorca pero les que es fan aquí no, tindré que probar la teva doncs fa molt bona pinta, les coses dolçes no son el meu fort de cuina, gairebe mai em surten be.Petonets.

Cuinagenerosa ha dit...

maria, com fas treballar la panificadora i quin profit més deliciós que en treus!

Sara ha dit...

Madre mía!
pero que guapas te han quedado... las habias hecho alguna vez? te han quedado totales!
Me alegro que os gustaran, están bien ricas...bsitos apretaos

RUBEN ha dit...

per-fec-tes, ca-ta-crac!

Anònim ha dit...

Quina cucada d'ensaimades, t'han quedat auténtiques...i amb massapà boníssimes.

Maria ha dit...

JosepB, ets un filòsof del poble, tu. M'agrada molt com dius les coses.. gràcies.

Sandi, gracias guapa por tus testamentos y por lo de las ensaimadas levadas, que se nota me tienes cariño, pero el gremio de pasteleros te pondrá en la lista negra.. Y más contestación via mail.. Besosss

Josep, que ja ho dic, LES VULL DE MASSAPÀÀÀÀÀ però ni flowers..Snif..

Eva, quina bona idea amb sobressada, m'encanten i no hi havia pensat.. Més calories pal cuerpo...

Minichef, no savia que també feien els croissants de massapà. Jo també els probaré de fer així. Gràcies també a tu

Mercè, no guapa, la textura és flonja, tova, suposo que ho fa la llard, que per cert, no es nota gens ni mica. Suposo que s'hauria de notar més, perquè de fet la ensaïmada és perquè porta saïm o llard..

Petons a l'hora de sopar Maragda.. A veure si t'animes, però posa més quantitat que jo, que vaig fer curt.

Gràcies Gemma, SIIIIII, les he fet jo a la primera, estic més contenta.. aquesta pani em fa veure les estrelles ... ben ensucrades..
Amb la teva experiència, et sortiran brodades a tu...

Eva( boulangerie) faré una entrada de paté del que es treu llard més natural i és la que he fet jo servir. Espera't, a veure si t'agrada.

Gràcies Dolors però són millorables i,ja veus, ben fàcils de fer.. Petons

Dolça, sense panificadora, no se si costen de fer, però amb la maquineta, res de res..

Si Geni, les de Mallorca són realment bones, ells si que en saben, a mi també m'encanten les d'allà.. Nosaltres fem sucedanis..Petons

Ui Manel, no saps ben be com li trec partit a la pani.. estic més que contenta amb ella..

Sara, ya ves, la primera vez pero con tu receta, nada podia fallar. Besos y gracias..

Ruben, la màquina aquesta si que em farà algun dia catacrac si no paro de fer-la servir...

Teresa, que bonetes han sortit amb el massapà, de debó.. Petons

la vella carmanyola ha dit...

Mariaaaa! t'han quedat de cine!

No ho diria pas que no són fetes de forner. No ens hauràs enganyat?? a veure, eh!! És broma!

I ho has fet amb la panificadora? m'ho tindre de proposar!!

Tons

ROSA ha dit...

Maria , que manos tienes chica te han quedado de maravilla, perfectas .Me quedo con una para merendar.
Un abrazo

Pebbles ha dit...

Maria, si no tenim la panificadora també es poden fer?
Jo totes aquestes coses les estic deixant per quan acabi la UOC, que ara no tinc temps.

Felicitats perquè t'han quedat precioses.
Petonets,

Maria ha dit...

Anna, ja veus, amb la pani es pot fer de tot. Es qüestió de anar provant..

Rosa, gracias, estoy satisfecha de estas ensaimadas y salieron bien buenas.. Besos

Eva, qualsevol massa es pot fer sense panificadora. La màquina només t'ajuda a no tenir tanta feina. Petons

Anònim ha dit...

Hola jo vos visito des de Mallorca (Alcúdia) i la veritat et felicito per les ensaïmades que has fet no és gens fàcil fer-ne . La veritat és que s'han d'encarregar en dos dies d'antel·lació , ja que les ensaïmades estan dos dies en fer-les. No sé com deu ser el gust , però la pìnta és molt bona. A Mallorca sempre deim que com els forners ( i no tots , hi ha forners i forners ) no surten a ningú, és cert que s'hi posa molt de saïm (llard) , moltíssim però ells tenen un secret que no desvelen mai, i cada un té el seu per això uns la tenen més bones que altres. He de dir , que és cert que haurien de ser més baixetes però estic segura que són molt bones.
Heu de saber que es fan amb altres gustos , també n'hi ha de poma , d'ametlla , de nata i xocolata, de crema cremada, de crema , ........ hi ha un forn a Muro que la gent li diu de que vol que vagi farcit i ells si troben que ha de quedar bé te la fan , inclús en tenen farcides de tarta reina. Són espectaculars. Enhorabona per les ensaïmades , sabieu que és un postre heredat dels "xuetes" (jueus conversos de Mallorca).

Petons

Maria ha dit...

Anónim d'Alcudia.. m'ha fet molta il.lusió el que m'has dit. M'ho vaig passar molt be fent-les. Quina sort tenir-ne tan a prop i a més, bones. I a sobre, amb diferents farcits.. Tot un luxe i com tu dius, els bons forners i pastissers, les broden.
A veure si em visites de nou i deixes també el nom. Si cliques a Nom/URL, t'apareix una finestra on poses el teu nom i així surt al comentari.
Petons també.

xisca ha dit...

Si és cert , és una sort poder gaudir cada diumenge d'una ensaïmada per esmortzar al matí ( ensaïmada petita lisa , que noltros li deim ) per menjar amb el cafè amb llet i el mitgdia , després de dinar altre cop ensaïmada . La veritat que a noltros és el postre que més ens agrada i que no manca mai a cap celebració.

Maria ha dit...

Vale, vale, Xisca... que ja tinc prou enveja tant d'on vius, una illa meravellosa, com de les coses bones que mengeu... ;))
Petons.