dimarts, 27 de gener del 2009

I EL MEU PRIMER PA... que no l'últim..../MI PRIMER PAN... que no el último

És aquest !!!!!
De fet, no és el meu primer pa sinó el segon. Després d’una fallida d’aquelles que s’ha de llençar tot ( per mi que vaig posar malament les quantitats ) aquí està aquest segon intent de baguettes que s’han reconvertit en uns daurats pa de mig.
Estic molt i molt satisfeta... Serà que soc de bon conformar ???

Va ser bo perquè tinc llevat fresc congelat i quan el vaig desfer amb una mica d’aigua ensucrada estava fins i tot amb una mica de gel damunt i després del primer amassat per fer la massa mare, uns 10 minuts, allí dins hi havia una bola que a la mitja hora no havia pujat absolutament res i me’n vaig anar mig enfadada tot pensant.... el pa, com costa !! i una hora desprès, quan anava a llençar novament aquell projecte de massa mare.... allò s’havia transformat en una cosa que anava pujant i pujant i jo fascinada... I ja vaig decidir continuar amb la segona fase “ panera “ i ajuntar tot el demés ( aigua, oli i la resta de la farina ) i prémer el botonet d’engegada del programa corresponent.

I quan va parar, cap a la plàtera del forn, desprès de donar-li forma de barra.... el resultat...

Home, si compteu els diners dels ingredients, la llum que es gasta, el forn, el temps que és perd... és caríssim aquest pa però la satisfacció no te preu i res, que m’ha encantat la història de fer pa...

La recepta és de l’Eva, de Ma Petite Boulangerie, una experta en aquests temes, i us la passo

Ingredients :

Massa Mare:
- 2 dl d’aigua
- 1 cullerada i ½ de cafè de sal
- ½ cullerada de cafè de sucre
- 300 grams de farina de força
- 25 grams de llevat fresc desfet en una mica d’aigua lleugerament ensucrada

Massa de Pa:
- Massa mare
- 1, 5 dl d’aigua
- 2 cullerades soperes d’oli
- 300 grams de farina de força

Preparació amb panificadora:
( per qui ho vulgui fer a ma, heu de saber que la panificadora te una resistència que envolta el recipient on està la massa i que s'escalfa lleugerament quan te el procès de fermentació. Per tant si fermenteu, que sigui en un lloc càlid, tapat el bol, per exemple, o al forn, a uns 40 graus)

1- Col·loqueu els ingredients de la massa mare a la panificadora en el mateix ordre i amasseu amb el programa corresponent uns 10-12 minuts. (La meva màquina no te cap programa d'amassat seguit amb 10 minuts i vaig engegar i parar dos cops un programa de 5 minuts)
2- Quan pari el programa, deixeu fermentar uns 30 minuts o fins que dobli el volum ( a mi, amb el llevat congelat i descongelat, em va tardar una hora més)
3- A la massa mare li afegim la resta dels ingredients i engeguem el programa d’amassament i llevat ( a mi, l’11) , que tarda una 1 hora i ½. (Aquest programa consisteix en: un amassament de 5 minuts, un llevat de 5 minuts en repòs , un amassament de 20 minuts i una hora de llevat, en repòs. Total 1.30 minuts)
4- Agafem del recipient la massa, que no ha de quedar enganxifosa la part de sobre sinó una mica seca al tacte, i el bolquem sobre la safata que ha d’anar al forn, enfarinada.
5- Allí mateix la separeu en dos porcions i li doneu les formes de barra seguint aquestes indicacions del blog de l'Eva.( aquí ) .
6- Les deixeu reposar dins el mateix forn, apagat, una hora més perquè pugin el que cal.
7- Ara es pinten amb una mica d’oli i es couen al forn, a baix, que abans s’haurà preescalfat una mica, a 210 graus, uns 35 minuts.
8- Si no us queden rosses, les poseu uns minuts el gratinador. Vigileu que no es cremin !! I si les poseu amb el forn a dalt i baix, més compte encara, que s'enroseixen també...
--------------------

BARRAS DE PAN hechas con panificadora
( para quien lo quiera hacer a mano, teneis que saber que la panificadora tiene una resistencia que rodea el recipiente donde está la masa y que se calienta ligeramente cuando esta está en proceso de fermentación. Por tanto, si fermentais, teneis que hacerlo en un lugar cálido, con el bol tapado con un trapo, por ejemplo o dentro del horno, a unos 40 grados)

Ingredientes:

Masa Madre:
- 2 dl de agua a temperatura ambiente- 1 cucharada y ½ de café de sal - ½ cucharada de café de azúcar - 300 gramos de harina de fuerza - 25 gramos de levadura fresco deshecha en un poco de agua tíbia ligeramente azucarada
Masa de Pan:
- Masa madre - 1, 5 dl de agua - 2 cucharadas soperas de aceite - 300 gramos de harina de fuerza

Preparación:

1 - Colocar los ingredientes de la masa madre en la panificadora en el mismo orden y amasar con el programa correspondiente, unos 10-12 minutos. ( Mi máquina no tiene ningún programa de amasado con 10 minutos seguidos y arranqué y paré dos veces un programa de 5 minutos de amasado )
2 - Cuando pare el programa, dejar fermentar unos 30 minutos o hasta que doble el volumen (a mí, con la levadura congelada y descongelada, me tardó una hora más)
3 - A la masa madre le añadimos el resto de los ingredientes y ponemos en marcha el programa de amasado y fermentación (a mí, el 11), que tarda una 1 hora y ½. ( Este programa consiste en: 5 minutos de amasado, 5 minutos de reposo y fermentación, 20 minutos de amasado y 1 hora de reposo y fermentación )
4 - Cogemos del recipiente la masa, que no debe quedar pegajosa la parte de encima sino un poco seca al tacto, y la volcamos sobre la bandeja que tiene que ir al horno, enharinada.
5 - Allí mismo se separa en dos porciones y se le da la formas de barra siguiendo estas indicaciones (aquí).
6 - Las dejais reposar en el mismo horno, apagado, una hora más para que suban más.
7 – Pasado este tiempo se pintan con un poco de aceite y se cuecen al horno,abajo, que antes se habrá precalentado un poco, a 210 grados, unos 35 minutos.
8 - Si no os quedan doradas, las poneis unos minutos el gratinador. Vigilad que no se quemen !! Y si las poneis con el horno arriba y abajo, vigilad también, que en seguida se doran..
Y si las haceis, muy buen provecho !!
----------------------
I aquí teniu una foto d'un bocata mallorqui, de sobressada i formatge, que ens vàrem fer el dijous vespre, tres dies després, amb el pa encara tou si es guarda en una bossa de paper o similar.

I aquí un altre pa, aquest cop més estret, tipus baguette... i apa, a anar provant com està untat amb paté per esmorzar..
I ens ha agradat la història del pa !!! Un bon profit si també ho proveu vosaltres...

17 comentaris:

Unknown ha dit...

Maria, enhorabona! és fantàstic aquest pa! i ah, no sabia que es podia congelar el llevat.
Una pregunta, la crosta és cruixent?
Petones reina.

La cuina vermella ha dit...

Maria, que l'anterior comentari és nostre. es que m'he equivocat de compte!

gemma ha dit...

Maria,
Felicitats! Fer el primer pa és tota una experiència, oi? Té una pinta fantàstica... amb la gana que tinc ;-)
Un petó maca!

maragda ha dit...

Oéoéoé! quina enveja de pa! te'l prenem per sopar! n'hauràs de fer més... hehehehe...
Petó

Núria ha dit...

Ohhh quin pà, això no m' ho facis que tinc molta gana...jajaja
Escolta et faràs una experta fornera...ja t'ho dic jo.

SandeeA ha dit...

Ya sabía yo que esto de la panificadora iba a traer cola jajajaja

Felicidades, ya eres panadera porque se te ha metido dentro el gusanillo de las masas... y ya no podrás parar!

Un beso

la vella carmanyola ha dit...

oooooooohhhhh Maria! quin paaaaaaaaaaaaaaaaa!!

Jo sempre le fet amb la panificadora, no le acabat mai coient jo al forn. Ho tindre de provar.

Maria aquest pa t'ha quedat d'enveja de veritat.

Records.

Mercè ha dit...

Maria, quin pa!! Fantàstic! Veig que la màquina treu fum, eh?! ;) T'ha quedat genial!! Nosaltres també el congelem el llevat, i va la mar de bé, oi?! Jo ja vaig dir que t'aficionaries a les masses... i vas per aquest camí! ;) jeje Petons!

Eva Flores ha dit...

Hola Maria!
Moltes felicitats! T'ha sortit un pa de primera!
Vés amb compte que això de fer pa enganxa, ;-)
pt!
Ma Petite Boulangerie

El cullerot Festuc ha dit...

I tant, fer pa enganxa!!! Ja veuras...ara no pararas de fer-ne...jo cada setmana en faig!!! jejeje...T'ha quedat super bé!!!! I tens raó...no surt a compte...però amb lo bo que queda i la satisfacció de fer-lo un mateix, ja compensa, oi?
Petunets,
Eva.

Marta Padenous ha dit...

...quina pinta!! I m'imagino l'oloreta...m'entra gana!
Ptnts

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Doncs per ser el primer molt bo. Salut!!!!!!!

Maria ha dit...

Doncs sí, Txell, el llevat fresc es pot congelar però no tinc clar si un cop ben descongelat, no com jo dona impacient, és igual de ràpid en llevar que el no congelat. I la crosta és tova, dura i torrada però no cuixent.
Petons..

Gemma, reina, a veure si retornes al blog, que tu feies bones coses amb tot...i en tinc que aprendre..

Recordeu Quinta quina ilu us va fer a vosaltres aquelles primeres barres? També van estar ben contemplades, eh!

Si Nuria, ben experta però.... serà amb les teves receptes de pa, que en tens moltes i bones. Petons

Sandi,una de las cosas que quiero hacer tu roscón de reyes, pero con la ayuda de la maquinita, que se ha de aprovechar... Besitos

Anna, amb la marxa que has de portar fent pans, t'has d'animar amb les barres, que surten ben be..

Ai sí, Mercè, aixó de veure com pugen i creixen... enganxa, de debó

Eva, boulangera, gràcies i sort de les teves explicacions varies, que si no... xurros patateros m'haguessin sortit..

Eva cullerot, a veure doncs si poses més coses de pa, que en vull saber més del tema, que tu ja ho deus tenir per ma això de la pani..
Quan et vegi dijous et preguntaré sobre el tema..

Si, Marta, a nosaltres ens ha sorprès com és de bonet el pa aquest...

Olletes, serà cosa d'anar millorant el tema del pa amb més assajos...

Mercè ha dit...

Maria, per cert! Pels que no tenim panificadora o en tenen d'alguna altra marca, potser podries posar què fa el programa que poses (és a dir, si amassa 10 min, deixa llevar 30 minuts, torna a llevar o què). Una suggerència perquè puguem provar la recepta!! ;) Petons!!

Mercè ha dit...

Gràcies Maria! :) Ets un sol!!

No tot són postres ha dit...

M'encanta veure com feu pa i us surt, jo encara no me'n surto gairebé, de totes les proves que he fet només una vegada m'ha sortit aprofitable i l'he penjat al blog perquè el vegeu.
PTNTS
Dolça

Anna ha dit...

ja ets oficialment una fornera! les dues barres es veuen espectaculars! Ara, a provar altres tècniques i ingredients...no podràs parar!!!