dimecres, 21 de gener del 2009

LA COCA DE LLAVANERES

Sabeu que encara tinc panellets !!!!!!

Aquest any va agradar força la varietat de xocolata blanca i festucs i després del dia típic , vaig fer repetició. I es veu que massa, perquè al final han quedat guardats sense que ningú els faci cas... snif....

I jo pensava... que n’haig de fer ? I vaig recordar la boníssima coca de Llavaneres que ens va ensenyar a fer l’Eva, del Cullerot Festuc fa un temps. La he fet ja més cops i sempre, sempre, sempre ens ha agradat molt. Fàcil i ràpida de fer, vaig triturar els panellets que necessitava i ... a la feina....
Porta de base la pasta de full i aquest cop, per provar com quedava, vaig estirar bastant un full de pasta perquè es quedes el doble de gran per poder-lo doblegar pel mig i és millor com diu a la recepta original, amb 2 fulls, un per baix i l’altre per dalt, perquè es nota més la massa i és més cruixent. (Afegit: I recordeu, la barreja que porta ametlles es posa damunt de la làmina de pasta de full que cobreix la crema i no dins la crema !! Ho remarco per algun dels comentaris que m'han fet.)
De debò, proveu-la que és realment bona....

Ingredients:

- 2 fulls de pasta de full ( la trobareu a la secció de refrigerats dels supers)
- 75 grams d’ametlla ratllada
- 110 grams de sucre
- 1 cullerada de maicena
- 1 polsim de sal
- Ratlladura de llimona i de taronja
- Una cullerada de vainilla líquida
- 3 clares d’ou
- Pinyons ( els que vulgueu)
Per fer la crema:
- 400 cc de llet
- 90 grams de sucre
- Pela de llimona
- 1 branca de canyella
- 40 grams de maicena
- 3 rovells d’ou
(Per qui no vulgui fer la crema, al mercat hi ha la marca Vahiné, que ven una bossa de preparat de crema pastissera, que també podria anar be. Es troba sobretot a les grans superfícies)

Preparació:
Preescalfeu el forn a uns 200 graus, el primer de tot

1- Feu la crema , bullint la llet, la canyella i la pela de llimona, deixant que reposi perquè agafi be els sabors i quedi tèbia.
2- Es remena el sucre, la maicena i els rovells d’ou i s’hi tira lentament la llet tèbia, fora del foc, i un cop tot lligat, es torna al foc fins que espessi.
3- Es deixa refredar.
4- En un bol barregeu l’ametlla ratllada, la maicena, el sucre, la sal, la vainilla i les ratlladures i les clares d’ou una mica batudes.
5- Poseu sobre la safata de forn el mateix paper vegetal que ve amb la massa de pasta de full i a sobre, una de les làmines.
6- Damunt hi poseu la crema, estesa, però que no arribi fins els cantons, deixant 2 dits de marge. 7- Pinteu aquest marge amb una mica d’aigua o de rovell d’ou.
8- Poseu l’altre làmina de pasta de full damunt i premeu amb els dits els cantons, perquè quedin ben segellades les dues làmines.
9- Es cobreix aquesta part de dalt amb la massa d’ametlla i s’empolsima amb els pinyons i sucre. 10- I al forn, a 200 graus, uns 30 minuts o fins que la pasta de full pugi i quedi daurada.
----------------
COCA DE LLAVANERES
Ingredientes:

- 2 láminas de hojaldre (la encontraréis en la sección de refrigerados de los supers) - 75 gramos de almendra rallada - 110 gramos de azúcar - 1 cucharada de maicena - 1 pizca de sal - Ralladura de limón y de naranja - Una cucharada de vainilla líquida - 3 claras de huevo - Piñones (los que desee)

Para hacer la crema:
- 400 cc de leche
- 90 gramos de azúcar
- Piel de limón
- 1 rama de canela
- 40 gramos de maicena
- 3 yemas de huevo
(Para quien no quiera hacer la crema, en el mercado está la marca Vahiné, que vende un preparado de crema pastelera, que también podría ir bien. Se encuentra sobre todo en las grandes superficies)
Preparación:
Precalentar el horno a unos 200 grados.
(Añadido: Tener bien en cuenta que la mezcla que lleva la almendra se pone encima de la lámina de hojaldre que cubre la crema y no dentro !! Lo remarco por alguno de los comentarios que han hecho )
1 - Hacer la crema, hirviendo la leche, la canela y la cáscara de limón, dejando que repose para que coja bien los sabores y quede tibia.
2 - Se remueve el azúcar, la maicena y las yemas de huevo y se le mezcla la leche tibia, fuera del fuego, y una vez todo bien unido, se pone de nuevo a cocer hasta que espese.
3 - Dejar enfriar.
4 - En un bol mezclar la almendra rallada, la maicena, el azúcar, la sal, la vainilla y las ralladuras y las claras de huevo un poco batidas.
5 - Colocar sobre la bandeja de horno el mismo papel vegetal que viene con la masa de hojaldre y encima, una de las láminas.
6 – Encima poner la crema, extendida, pero que no llegue hasta las esquinas, dejando unos 2 dedos de margen.
7 - Pintad este margen con un poco de agua o yema de huevo.
8 - Poner la otra lámina de hojaldre encima y presionar con los dedos, para que queden bien selladas las dos láminas.
9 - Se cubre esta parte de arriba con la masa de almendra y se espolvorea con los piñones y azúcar.
10 - Y al horno, a 200 grados, unos 30 minutos o hasta que el hojaldre suba y quede dorado.
Y un buen provecho !!!!
---------------
I com que us durarà ben poc a casa per bona que és, que tingueu ... un bon profit !!

22 comentaris:

Gemma ha dit...

Vas aprofitar els panallets per fer el massapà de la crema??? Ho he entès bé?
Caram, que espavilada que ets... i guardaves els panellets des del novembre???? M'imagino que al congelador, oi?
Jo també tinc ganes de fer aquesta coca, la vaig veure no fa gaire a algun blog (no recordo a quin) i vaig pensar que serà la coca que faré aquest any pel dijous llarder ;)
T'ha quedat amb una pinta deliciosa!

La cuina vermella ha dit...

Maria, per fi la veiem al teu bloc aquesta Coca fantàstica. Cada vegada que ens trobem acabem parlant d'aquesta coca. M'apunto a la idea de la Gemma i fer-la per dijous llarder.
Petons a les dues.

maragda ha dit...

Déu! ara sí que estem perduts, amb els que ens agrada aquesta coca. Fem un Ctrol-C
Petons

Maria ha dit...

No Gemma, la crema del farcit no porta massapà. El massapà està a damunt de la pasta de full que tapa la crema i com que els panellets estan fets d'ametlla, ja m'anava be.
Els panellets els guardo a la nevera, però més per guardar-los que per res més, ja que jo no hi poso ou i per tant, no hi ha perill de salmonellosis.

Txell, feu la coca que realment és molt bona. Jo crec que pel dijous llarder faré les dues, la de llardons i aquesta, perquè encara en tinc de panellets..
Petons

Quinta, a fer la coca, boníssima... Us ajudarà a recuperar-us de la grip.. Petons

Anna ha dit...

Esta coca, con esos ingredientes tiene que estar deliciosa. Petons

xaro ha dit...

Ai Maria, aquesta coca la tinc a pendents de quan la va fer l'Eva, ara la passo a dalt de tot i a veure si per fi la faig!!!!
Sort que has explicat el dels panellets, pq m'ha passat com a la Gemma....
Ptnts

El cullerot Festuc ha dit...

Maria, a casa entusiasma aquesta coca, i és que com bé dius, per lo fàcil que es, queda espectacular de lo bona que és!!! M'en aegro que ja sigui un clàssic de casa teva!
Petunets,
Eva.

Vanesuky ha dit...

Gràcies maca pel teu comentari!!
La veritat és que fan molta il·lusió!!
Ben bona aquesta coca. Fa una cara increíble, i amb crema, hummm, vull un trocet!
Un petonet guapa.

tartasacher ha dit...

Hola María:
Me alegro te guste la foto y la rectita bien sencilla de los moldes que ya puse pues la foto tenía que ser de una entrada hecha en el mes de diciembre. Un beso y me llevo un buen trozo de coca, ¡qué aspecto tan delicioso!

Cuinagenerosa ha dit...

maria, on estigui una bona coca de crema, pinyons i ametlles, que es tregui la de llardons. jo també me l'apunto pel dijous gras!

Mercè ha dit...

Maria!! Quina coca més impressionant!! T'ha quedat fantàstica!! I amb reaprofitament inclòs! Molt bé!!
Jo també la tinc a pendents des que la vaig veure a la Cocina de Auro! ;) Petons!

Anònim ha dit...

Noia, ets una dona de recursos...m'agrada la idea, me l'apunto. Petonets.

Pebbles ha dit...

Aquesta coca és bonissima, a casa ens agrada força, segurament la faré ben aviat.
Com han comentat, ets una dona de recursos, està bé aprofitar els panellets.
Petonets!!

Maria ha dit...

Si Ana, es francamente buena y fàcil... Animate... Besos

Xaro, ja he posat un afegit a l'entrada perquè la gent ho tingui ben en compte on es posa l'ametlla... Petons

Eva, quina coqueta més bona...Petunets..

Vane, la crema així espesa amb aquelles proporcions queda la mar de be dins d'aquesta coca... Es bona, bona.

Tartita, està de rica... Es una muy buena combinación... Besos

Manel, doncs triomfaras, segur !!

Mercè, apa, a fer-la i a donar-la a conèixer allende mares ;))

Tere, soc dona aprofitadora i de reciclatge, tu ja em conèixes !!

Eva, vaig fer massa panellets i són massa bons i cars per no aprofitar-los de nou..

Eva Flores ha dit...

Quina coca de crema més bona!
A mi m'han comentat que es possible congelar panellets, però no ho he probat mai.
pt!

Gemma ha dit...

Gràcies Maria per l'aclariment, primer no ho havia entès bé...

SandeeA ha dit...

Madre mía María, qué buenísimo! plas plas plas... no conocía esta coca, me recuerda un poco a la galette de rois... Debe estar de morirse!

Eva Flores ha dit...

Per cert, ja m'explicaràs quan t'arribi la panificadora a casa.
pt!

Anna ha dit...

jo també m'apunto a fer-la pel dijous llarder...ara me'n menjaria un bon tros!!!
petons

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Quina cosa més més més bona!!!!

Maria ha dit...

Doncs Eva, no te perquè no poder-se congelar els panellet, total és ametlla i sucre... no? I demà vaig a recollir la pani... Ole, ole, ole...

De res Gemma...

Si Sandeea, está muyyyy rica. Se parece a la Galette de Rois pero la francesa lleva la almendra en la crema y esta en el recubrimiento de la capa de hojaldre de arriba..

Anita, guapa, tots fareu la mateixa coca aquest dijous llarder ??? Doncs a mi la de llardons m'agrada també !!

Maria Jose, una bona coca i apa, tu també a fer-la per al dijous llarder... ;))

tartasacher ha dit...

Hola María:
Me alegro te haya gustado mi receta y el Meme, es divertido y cierto que así se conoce un poco más a quien está tras la pantalla. Al menos ya ves donde paso bastantes horas entre unas cosas y otras y algunos de mis gustos o de lo que no me gusta o no puedo hacer. Besos mil y gracias