divendres, 2 de gener del 2009

CANELONS DE CARN PER L'ANY NOU / CANELONES DE CARNE



Ja som al 2009… Hem tardat 1 any a arribar-hi però ja hi som.

I el dia d’any nou, a casa, intentem seguir les tradicions, i com que tant per Sant Esteve, el dia 26 de dembre, com pel dia 1 de gener, toca menjar canelons... doncs apa, a fer-ne. I ja em veieu la tarda del dia de cap d'any, ben enfeinada.
El primer dia de l'any varem fer el menú de sempre, un brou de carn amb trossets de botifarra negre, botifarra blanca i ou dur ratllat, fet amb escudella i sense pasta de sopa ,canelons i torrons i catànies de Vilafranca.

I a dinar. Us deixo aquí els canelons, per si us ve de gust provar de fer-los.

Ingredients per uns 40-42 canelons:

- Aproximadament que tot junt faci sobre un kilo de pes.
- pit de pollastre,
- carn magre de porc
- vedella
- greix de pernil salat
- botifarra

- 2 cebes grosses
- 3 grans d’all
-1/ 2 branca de canyella
- 1 tomàquet
- 1 pastanaga
- ½ vas de brandi o de vi ranci
- ½ vas d’aigua
- 1 llauna de paté de fetge de porc
- 2 ous durs
- la molla de 4 llesques de pa de pagès sucat amb llet
- sal, pebre

- 2 paquets de pasta de canelons

Si voleu per només 20 canelons, feu la meitat de tot, aproximadament.

Preparació:

1- Poseu a rostir durant més d’una hora les carns senceres, les cebes, alls, canyella, tomàquet, pastanaga, brandi o vi ranci, aigua, sal i pebre, en una cassola al foc, fins que tot quedi ben fet. Si voleu ho podeu fer també al forn però a mi m’agrada més anar vigilant com es cou tot.
2- Un cop estigui fet, hi traieu la branca de canyella i ho passeu tot per l’1-2-3 o per qualsevol màquina trituradora de carns, juntament amb la llauna de paté, els ous durs i la molla de pa xopa de llet.
3- Bulliu la pasta dels canelons amb força aigua calenta, sal i un rajolí d’oli, tirant les plaques d’una en una, sense que l’aigua deixi de bullir, i remenant de tant en tant.
4- Quan hagi passat el temps indicat, escorreu les plaques i les passeu dins un bol amb aigua freda i d’allí, les col·loqueu una al costat de l’altra, damunt d’un drap de cotó i les assequeu amb un altra drap, que apretareu per sobre.
5- Poseu la pasta dins d’una mànega pastissera i aneu fent xurros damunt les plaques i fent els canelons. Els reserveu.
6- Un truc per si es presenten dins un plàtera gran, amb molts canelons: els canelons es posen amb la juntura de les plaques cap a munt , que quedaran cobertes per la beixamel, i no cap avall, tocant la plàtera. Així és més fàcil treure’ls de la plàtera i servir-los a la taula sense que es trenquin.
7- Feu una beixamel amb aproximadament 1 litre de llet, 65 grams de mantega, 65 grams de farina, sal, pebre i nou moscada, desfent la mantega dins un cassó i ajuntant-la amb la farina. Remeneu una mica perquè la farina perdi el gust a cru i tireu-hi la llet, sal , pebre i nou moscada i aneu remenant amb batedor de varilles perquè no surtin grumolls.
8- Poseu una mica de beixamel damunt la base de la plàtera o les cassoles d’emplatar, damunt els canelons, a sobre més beixamel i formatge ratllat per acabar i a gratinar.
--------------------------------
CANELONES DE AÑO NUEVO

Ingredientes
para unos 40-42 canelones:
Que todas las carnes juntas pesen sobre un kilo

- Pechuga de pollo, - Carne magro de cerdo - Falda de ternera - Grasa de jamón salado - Butifarra cruda- 3 cebollas grandes - 3 dientes de ajo -1 / 2 rama de canela - 1 tomate - 1 zanahoria - ½ vaso de brandy o de vino rancio - ½ vaso de agua - 1 lata de paté de hígado de cerdo- 2 huevos duros - La miga de 4 rebanadas de pan de payés mojado con leche - Sal, pimienta - 2 paquetes de pasta de canelones.

Si quereis hacer sólo 20 canelones, poner la mitad de todo, aproximadamente.


Preparación:

1- Poner a asar durante más de una hora las carnes enteras, las cebollas, ajos, canela, tomate, zanahoria, brandy o vino rancio, agua, sal y pimienta, en una cazuela al fuego, hasta que todo quede bien hecho. Si desea puede hacerlo también en el horno pero a mí me gusta más ir vigilando como se cuece todo. 2- Una vez esté hecho, sacamos la rama de canela y se pasa todo por el 1-2-3 o cualquier máquina trituradora de carnes, junto con la lata de paté, los huevos duros y la miga de pan empapada de leche. 3- Hervir la pasta de los canelones con abundante agua caliente, sal y un chorrito de aceite, echando las placas de una en una, sin que el agua deje de hervir, y removiendo de vez en cuando. 4- Cuando haya pasado el tiempo indicado, escurrir las placas y las pasáis dentro de un cuenco con agua fría y de allí, les situáis una al lado de la otra, sobre un paño de algodón y las secáis con otro trapo, apretando por encima. 5- Poner la pasta dentro de una manga pastelera y vais haciendo churros sobre las placas y haciendo los canelones. Los reserváis. 6- Un truco por si los canelones los queréis presentar dentro de un fuente grande, con muchos canelones: los canelones se ponen con la junta de las placas hacia arriba, que quedarán cubiertas por la bechamel, y no hacia abajo, tocando la fuente. Así es más fácil sacarlos de la fuente y servirlo a la mesa sin que se rompan. 7- Hacer una bechamel con aproximadamente 1 litro de leche, 65 gramos de mantequilla, 65 gramos de harina, sal, pimienta y nuez moscada, deshaciendo la mantequilla en un cazo y juntándola con la harina. Remover un poco para que la harina pierda el gusto a crudo y añadir la leche, sal, pimienta y nuez moscada e ir removiendo con batidor de varillas para que no salgan grumos. 8- Poner un poco de bechamel sobre la base de la fuente o las cazuelas de emplatar, encima los canelones, encima más bechamel, queso rallado para acabar y a gratinar.

Y ya están hechos estos canelones. Para todos , un buen provecho!
---------------------------
I ja estan fets aquests canelons. Per tots un bon profit !!

16 comentaris:

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Desprès de la nit de cap d'any, uns canelons d'aquests li arreglen el cos a qualsevol. Que bons, m'encanten els canelons. Aquests teus, que encara queden? Bona entrada d'any.

Salut!!!

Núria ha dit...

Maria,nosaltres també vam menjar canelons per any nou, peró de rap i llagostins..Van agradat molt en general...jeje.

Pebbles ha dit...

No estan gens malament aquests canelons, tenen molt bona pinta.

Bon any!!

Anònim ha dit...

Hola, ja tenim el 2009 aquí i comences amb els canelons tradicionals... m'encanten, et diré que es un dels meus plats preferits, jo també en vaig menjar a casa dels pares per Nadal i per el que veig els fas quasi iguals que ma mare, l'únic que no hi posa es la carn de vedella, la moia de pà i la canyella. Ah! i en quan al teu truc tens tota la raò, ho tindrem en compte.
Bon 2009...

Glòria ha dit...

Maria,

Les tradicions són les tradicions i els canelons no podien faltar un dia o altre d'aquestes festes, eh?. El "truqui" de la juntura, que potser és de la Mireia...?.

Fins aviat

El cullerot Festuc ha dit...

Digues que si!!! S'han de seguir les tradicions i això de menjar canelons s'ha de fer!!!
Quina feinada per això....
Petunets,
Eva.

La cuina vermella ha dit...

Maria! Doble de canelons per les festes de NAdal, que bé (amb el que ens agraden a casa). Enguany nosaltres hem fet uns nadals ben peculiars i per Sant Esteve ens endrapàvem una paella al foc de llenya feta pel meu pare!!! i per la nit de cap d'any vam sopar escudella i carn d'olla (el món al revés). De canelons res de res... i com que no n'hem menjat, et proposo que per la trobada del 9 de gener m'en portis un per treure'm el desig (je,je).
Aquesta recepta que tu fas la trobo fantàstica i acabar l'àpat amb catànies és el millor final de festa, oi?

Res Maria, que t'estimem moltíssim. els millors desitjos per aquest 2009!

La cuina vermella ha dit...

Ah! les estovalles les has brodat tu, són precioses!

Cuinagenerosa ha dit...

ben fet, maria, no s'han de perdre les tradicions, i la dels canelons de sant esteve hauria de ser sagrada. aquests estan dient que te'ls mengis.

Vanesuky ha dit...

Bon any nou 2009!
Aquests canelons sempre venen de gust, però això tan cassolà per any nou et possa les piles!
Un petonet maca.

enric ha dit...

Ja és ben cert que, amb els plats tan nostres com ho són els canalons, es pot aplicar aquella frase que diu que "cada terra fa sa guerra". Jo, els canalons els faig sempre pel dia de Reis (els d'Orient, eh?, que per això els poso en majúscules), i és que aquestes festes sense un dia que hi hagi canalons, sembla que no siguin festes, oi?

Una abraçada.

la vella carmanyola ha dit...

Maria! de canalons de carn encara no ne fet mai. Però ja em tocara!! la meva mare els fa molt bon i a vegades en parlem però sempre els acaba fent ella i jo vaig altres coses.

Les estovalles m'han agradat molt, fetes de punt de creu. La mama i jo els divendres anem al colectiu de dones de la vila i fem labors. Les nostres també estaven fetes per nosaltres i jo ara em fera les cortines de la cuina!! jejeje

Bon any maria!

Eva Flores ha dit...

Bon any!
M'encanten els canelons! Els teus estan perfectes per fer un tastet.

SandeeA ha dit...

Hola María!!! Feliz año!!!! estos canelones tienen que estar espectaculares con ese relleno :O No sabía que eran tradición...

me apunto el truco de colocar el cierre hacia arriba para servirlos mejor :)

Maria ha dit...

Si Olles, arreglen el cos sobretot si te'ls donen fet, com als de casa.. ;DD

Nuria, que bons devien estar els teus canelons. Ja passaras la recepta, eh?

Gràcies, Eva.

Tresa, em sembla que tothom fa semblants els canelons. Bon 2009 també !!

Doncs Gloria,no se de qui és el truqui de la juntura, d'alguna classe, segur i possiblement de la Mireia.

Ai si Eva, fer canelons dona feina, sobretot si no parteixes de la base de que ja tens el rostit fet, com va ser el meu cas. Però, de tant en tant, s'han de fer..

Parella vermella, gràcies macos. El que importa no és fer una recepta quan toca sino quan ens convé i si ens ve de gust paella per Sant Esteve, doncs és el que volem i ja està. Ja fareu canelons un altre dia...
Les estovalles, de la meve mare, que ho vam fer a casa seva i comprades. I plenes de motius de Nadal, per fer festes...

Si Manel, i els d'any nou també la gent els hauria de fer, però amb tant picoteo que posem la nit de cap d'any o al sortir a sopar de restaurant, no hi ha res rostit per triturar el dia desprès.. Per això no es fan massa el dia d'any nou..

Si Vanesuky,els canelons sempre venen de gust, fets o comprats..
Petons..

Si,Enric,tens raó, els canelons són plat de festes i el dia de Reis també tenim tradició de fer-ne. Us sortiran ben bons, segur.

Anna, m'agrada força el punt de creu i tinc coses molt maques fetes,amb perles i lluentons però aquestes estovalles són comprades. A vegades pensem quan fem les fotos si es veurà segons què surt i sí, la gent s'hi fixa, eh?
I Va, anima't a fer canelons amb la recepta de la mare..

Eva, amb el que em van costar de fer, res de fer un tastet... Un s'ha de menjar un plat sencer..
També un bon any per tu...

Sandeea... Bienvenida...Feliz año !! Son tradición hacerlos en esos dias porque se aprovechaban los restos del asado que se hacia el dia antes de comer canelones, o bien por Navidad o bien por la nochevieja. Ahora, con salir a cenar de restaurante el dia de fin de año o al no hacer asado, se han de hacer expresamente y es tiempo.... y casi no tenemos.
Y el truqui, es efectivo... Besos

Núria ha dit...

Si Maria, tinc pendent possar la recepta...el problema es que vaig oblidar fer foto...