dimecres, 10 de febrer de 2010

GALETES I TARTALETES DE FORMATGE BLAU / GALLETAS Y TARTALETAS DE QUESO AZUL

No m’he pogut resistir .... i sempre em passa el mateix.
Quan vaig a una classe de la Mireia Carbó del Caprabo, algun dels plats que ens ensenya a fer el tinc que fer ben aviat.
I quan vaig provar les galetes salades d’aquell dia , em vaig decidir.
També vaig pensar que com era una massa de farina, podria provar amb la panificadora..
I aquest és el resultat.. bones, fàcils, sense utilitzar motllos de tallar, i versàtils, perquè la massa serveix per fer també tartaletes o quiches ... Vaja, rodó tot.Ingredients:150 grams de farina
100 grams de formatge blau esmicolat
50 grams de formatge cremós, tipus philadelfia o similar
50 grams de maicena
50 grams de mantega, desfeta al microones
1 ou
½ sobret de llevat , tipus Royal o similar
Pebre de colors
Sal
1 ou per pintar

Preparació

1- Si ho feu amb la panificadora: poseu tots els ingredients a l’aparell i doneu-li marxa amb el programa d’amassar, sense llevar.
Com sempre amb aquestes màquines, amb una espàtula de silicona aneu empenyent els ingredients perquè s’ajuntin ben be i es formi una bola de pasta. Si quedés una mica enganxifosa, hi afegiu una mica més de farina, fins que tocant-la es noti més seca per poder-la estirar després. Si veieu que a la massa, un com amassada, encara queden trossos de formatge sense barrejar, no passa res, que un cop al forn, es desfan i no es nota.
2- A ma: Tritureu amb una batedora els dos formatges amb l’ou i ho barregeu amb les farines i el llevat, amassant fins que quedi una bola.
3- Deixeu-ho reposar a la nevera una mitja hora.
4- Estireu sobre el taulell, empolsant amb força farina cada cop que tombeu de cantó la massa, fins deixar-la fina, però no massa, perquè són galetes.
5- Talleu els cantons del rectangle que us haurà sortit, deixant un rectangle net, d’uns 15 cms d’ample. ( Guardeu els retalls per tornar a amassar i fer més boles de pasta )
6- Ara partiu el rectangle en dos, marcant amb un ganivet o tallapizzes una línea horitzontal, deixant dos rectangles allargats, d’uns 7,5 cms aproximadament.
7- Cada rectangle el talleu a rectangles , tallant en vertical i de cada rectangle, feu una diagonal i ja teniu dos triangles.
I si no us queden iguals, no passa res, que això no es una fàbrica de galetes industrials !!!
8- Poseu-les damunt la plàtera d’anar al forn, que haureu cobert amb silicona o amb un paper de forn, les pinteu amb ou batut, les empolseu de pebre de colors i si voleu, un pel de sal, i les coeu, amb el forn preescalfat, a uns 180 graus, uns 8 minuts o fins que quedin una mica daurades.

Tartaletes:
Un cop estirada la massa, podeu folrar tartaletes o fer-la servir per massa base d’una quiche més grossa. Com que queda una mica fullada, si feu tartaletes petites les podeu fer cobrint la base de la tartaleta pel revés i prement be o cobrint la base per dins , punxant-la perquè no pugi i posant-hi llegums seques quan vagi al forn.

Les vaig emplenar amb la picada de tomàquet, olives negres, alfàbrega o cebollí, amanit amb una mica d’oli i sal, la mateixa barreja que la Mireia va fer servir com acompanyament d’aquestes galetes a la seva recepta. Va quedar boníssim !!


No me he podido resistir ... y siempre me pasa lo mismo. Cuando voy a una clase de Mireia Carbó del Caprabo, tengo que hacer ràpidamente alguno de los platos que nos enseña a hacer .
Y cuando probé las galletas saladas de ese día me dije que sería esa receta.
También pensé que como era una masa de harina, podría utilizar la panificadora .. Y este es el resultado .. buenas, fáciles, sin utilizar moldes de cortar, y versátiles, porque la masa sirve para hacer también tartaletas o quiches ... Vaya, redondo todo.


Ingredientes:
150 gramos de harina
100 gramos de queso azul desmenuzado
50 gramos de queso cremoso, tipo Philadelfia o similar
50 gramos de maicena
50 gramos de mantequilla, deshecha en el microondas
1 huevo
½ sobrecito de levadura, tipo Royal o similar
Pimienta de colores
Sal
1 huevo para pintar


Preparación:

1- Si utilizáis la panificadora: poner todos los ingredientes en la cubeta y darle marcha con el programa de amasar, sin dejar subir la masa.
Como siempre con estas máquinas, con una espátula de silicona vais empujando los ingredientes para que se amalgamen bien y se forme una bola de pasta.
Si esta quedara algo pegajosa, añadir un poco más de harina, hasta que tocándola se note más seca para poderla estirar después.
Si veis que en la masa ya amasada todavía quedan trozos de queso azul sin mezclar, no pasa nada, que una vez horneadas, se deshacen.
2- A mano: Triturar con una batidora los dos quesos con el huevo y se mezcla con las harinas y la levadura, amasando hasta que quede una bola.
3- Dejar reposar en la nevera una media hora.
4- Ahora estirar la masa hasta dejarla rectangular, dejandola fina pero no demasiado, porque haremos galletas, espolvoreando con bastante harina cada vez que la girais de lado.
5- Pulir los lados del rectángulo , dejandolos limpios y rectos, de unos 15 cms de ancho. (Guardad los recortes que os hayan sobrado para volver a amasar y hacer más bolas de pasta)
6- Cortar el rectángulo en dos, en horizontal, dejando dos rectángulos alargados, de unos 7,5 cms aproximadamente.
7- Cada rectángulo lo cortais en varios rectángulos, de medidas parecidas y cada rectángulo lo partis con una línea diagonal y ya teneis hechos dos triángulos. Y si no te quedan todas iguales, no pasa nada, que esto no es una fábrica de galletas industriales!
8- Ponerlas sobre la fuente de ir al horno, cubierta con silicona o con un papel de horno, las pintáis con huevo batido, las espolvorear de pimienta de colores y si queréis, un poco de sal, y las horneais, con el horno precalentado, a unos 180 grados, unos 8 minutos o hasta que queden doradas.


Tartaletas:
Una vez estirada la masa, podeis forrar tartaletas o utilizarla para la base de una quiche grande. Como esta pasta queda un poco hojaldrada, si haceis tartaletas pequeñas podeis cubrir la base por el revés, apretando bien o también las podeis hacer cubriendo la base por dentro, como siempre, pinchandola para que no suba y poniendo legumbes secas cuando vaya al horno.Las he rellenado con una picada de tomate, aceitunas negras, albahaca o cebollino, aderezado con un poco de aceite y sal. Es la misma mezcla que Mireia usó como acompañamiento de estas galletas a su receta. Quedó buenísimo! Y si las haceis, un buen provecho !!