dimecres, 24 de juny de 2009

COCA DE SANT JOAN / COCA DE SAN JUAN

Avui és Sant Joan i seguint la tradició, toca coca. Que n’hi ha de mil classes, de llardons amb pasta de full, amb crema, farcida, de fruites.. de qualsevol cosa va be sí s’està de festa.
Jo n'he triat una extreta d’un llibre editat l’any 90 ( Sí, en el segle passat.. ) pel super Caprabo i que es diu La cuina catalana.
Aquesta tenia una cobertura de massapà lleuger i ens va convèncer i la resta d'ingredients, com gairebé totes.
I aquí està ...

Ingredients:
- 1 ou
- 50 grams de mantega a trossets
- 2 dl. de llet tèbia
- Una culleradeta d’aigua de tarongina
- Un polsim de sal
- 150 grams de sucre
- La pell d’una llimona
- La pell de mitja taronja
- 450 grams o una mica més de farina de força o tipus gallo normal
- Un pastilla de llevat fresc de forner, d’uns 25 grams
- Fruita confitada: cireres i pinya a trossets
- pinyons

Massapà rebaixat: fet amb uns 200 grams d’ametlla torrada o crua, 200 grams de sucre fi, 100 ml de llet i una cullerada sopera d’anís, tot barrejat.

Preparació:
1- Amasseu tots els ingredients menys els del massapà i feu una bola i deixeu reposar fins que dobli el volum.
Podeu pelar amb un pelapatates la taronja i la llimona, ben fineta i tritureu la pell juntament amb el sucre i ho ajunteu amb la barreja dels ingredients.
(Per als qui amassen a ma, recordeu que el llevat no pot tocar en sec ni la sal ni el sucre, que sinó , no pujaria la massa desprès)
(Per als que tingueu panificadora, com que el programa de la màquina incorpora la llevada, quan ho passeu a la safata del forn ja haurà pujat i tindreu que tornar a deixar-ho llevar, perquè es baixa al manipular. Jo no ho se però diuen que es millor si la massa fa al menys dues llevades , com seria aquest cas)

2- Un cop pujada la massa, la col·loqueu sobre la safata del forn, damunt d’un paper de forn o la plàtera engreixada i li doneu forma ovalada i la torneu a deixar llevar 1 hora més.
3- I ja pujada de nou, la pinteu amb el massapà rebaixat, la fruita confitada i els pinyons i al forn, a uns 180-200 graus, uns 30-35 minuts.
Podeu menjar la coca sola o farcida,per exemple, de nata.
I per tots els Joans/Joanes.... un feliç dia !!!!

COCA DE SAN JUAN

Hoy es Sant Joan y siguiendo la tradición, toca coca.
Que hay de mil clases, de chicharrones con hojaldre, con crema, rellena, de frutas .. de cualquier cosa va bien sí se está de fiesta.
Yo he elegido una extraída de un libro editado el año 90 (sí, en el siglo pasado..) por el supermercado Caprabo y que se llama La cocina catalana.
Esta coca tenía una cobertura de mazapán ligero y nos convenció y el resto de ingredientes, como casi todas.
Y aquí está la coca..

Ingredientes:
- 1 huevo
- 50 gramos de mantequilla a trocitos
- 2 dl. de leche tibia
- Una cucharadita de agua de azahar
- Una pizca de sal
- 150 gramos de azúcar
- La piel de un limón rallada
- La piel de media naranja rallada
- 450 gramos o un poco más de harina de fuerza o tipo gallo normal
- Una pastilla de levadura fresca de panadero, de unos 25 gramos
- Fruta confitada: cerezas y piña a trocitos
- Piñones

Mazapán rebajado: hecho con unos 200 gramos de almendra tostada o cruda, 200 gramos de azúcar fino, 100 ml de leche y un cucharada sopera de anís, todo mezclado.

Preparación:
1 - Amasar todos los ingredientes menos los del mazapán y hacéis una bola y la dejáis reposar hasta que doble el volumen.
Podéis pelar con un pelapatatas el limón y la naranja, bien finito, y trituráis la piel con el azúcar, todo junto, para unirlo al resto.

(Para quienes amasan a mano, recordad que la levadura no puede tocar en seco ni la sal ni el azúcar, porqué sino, no subiría la masa después)
( Para los que tengáis panificadora, como el programa de amasado incorpora el calor para la subida de la masa, cuando la paséis a la bandeja del horno ya habrá levado y deberéis volver a dejar la masa subir de nuevo, porque se baja al manipularla. Yo no lo se seguro pero dicen que es mejor si a la masa se hace al menos dos subidas)

2 - Una vez subida la masa, la colocáis sobre la bandeja del horno, sobre un papel de horno o la fuente enmantecada y le dais la forma ovalada típica y la dejáis subir de nuevo 1 hora más.
3- Ya subida, la pintáis con el mazapán rebajado, la fruta confitada y los piñones y al horno, a unos 180-200 grados, unos 30-35 minutos.
Podeis comer la coca sola o rellena de nata, por ejemplo.


Y para todos los Juanes/Juanas… un feliz dia !!!

22 comentaris:

CocinArte ha dit...

Maria!!Quina coca més bona...això del massapà li ha de donar un toc molt bó...

TERESA ha dit...

M'encanta aquesta coca...segur que no té res a veure amb la de la pastisseria...la idea de la nata m'agrada molt.
Petonets.

Glòria ha dit...

T'ha quedat una coca fantàstica, es veu ben esponjosa i ben alta. I el farcit de nata t'ha quedat molt ben fet, eh?. Us en va sobrar una mica per al cafè amb llet de l'endemà?.

Fins aviat

laviana ( Fely) ha dit...

Maria menuda coca.... al final la tengo que hacer...despues de ver como os quedó....
Un besín.

Mietta ha dit...

belisssima!!!

Mercè ha dit...

Maria, una coca ben bona amb el massapà pel damunt! I es veu molt esponjosa!
L'aigua de tarongina és el mateix que essència de taronja?
Petons!

Anna ha dit...

María, una magnifica coca, se ve deliciosa...un trocito me llevaba ahora yo para el desayuno. Besos.

Eva ha dit...

quina coca t'ha quedat! de ben segur que ja no hi ha ni una engruna...
pt!

Gemma ha dit...

Amb el massapà ha de quedar boníssima, i diferent de les típiques de crema o fruita. I ja no dic res si a sobre la farceixes de nata, ja posats, fem complet! Je je je...

manel ha dit...

maria, aquesta coca té més bona pinta que la que vaig comprar aquest any. i la capa de massapà per sobre, que hi ha moltes pastisseries que la posen, li dóna un toc genial.

Liz ha dit...

Hola! Soy nueva por aqui, esta coca tiene un aspecto impresionate. saludos!

Maria ha dit...

Doncs sí, Nuria, li dona el punt de dolçor que a vegades falta en les coques.

Teresa, la nata la fa més suau d'empassar i la deixa més sucosa.

Sí Gloria, com que va sortir grossa, encara ara en tenim i l'anem gastant poc a poc..

Fely, sin falta a hacerla, esta o cualquier otra!!!

Pués sí, Mietta, resultó bien buena..

Mercè, és el que en castellà en diuen agua de azahar. La trobo al super, on estan els llevats i la fruita confitada i els adornos dels pastissos.

Anna, marchando una de coca hacia Cordoba !!!

Eva, la vaig fer grossota i tenim coca per mitja setmana.. Però ens l'acabarem, segur.

Gemma, completa, completa, que un dia és un dia..

Gràcies Manel, ets molt generós, es nota que em coneixes i em vols deixar be. El punt del massapà el vaig trobar molt bo, perquè li donava el toc just de dolçor.

Gracias Liz, tus recetas también tienen muy buena pinta.

Petons/Besos a tots...

maia ha dit...

Hola Maria, quina bona pinta és veu molt esponjosa. Amb el teu permís te la copio per Sant Pere. Un peto

Dolça ha dit...

Que maca i que bona que t'ha quedat!!!! FELICITATS!
PTNTS
Dolça

La cuina vermella ha dit...

Em sembla una passada María, amb nata, amb massapà!! Però quin nivell que hi ha en la teva cuina Maria. Molts petonassos.

PILAR ha dit...

Ha quedat fantàstica! Tan esponjosa...! Que bona ha de ser tota sola o farcida, i amb el massapà.... Estic salivant nomes de pensar-hi.
Petons!

SandeeA ha dit...

por fin he podido venir a ver tu coca, mientras que la THX cocina por mí :P Qué maravilla chica!

Si te soy sincera nunca he probado una coca, en los sitios donde he vivido no era tradición, tiene pinta de estar muy rica! y menuda maestría con la manga... si es que ya te he dicho que eres una ARTISTA!

PS: trae buena suerte o algo?

Maria Jose ha dit...

M´ha encantat la teva coca de Sant Joan, se la veu "rustica" i super abellidora...ummm tan esponjosa...et copio la recepta!!!

Margarida ha dit...

Només faltava la nata! Això ja és el súmmum! recorda que ara ve sant Pere i n'haurem de tornar a menjar! Si seguim així, ni biquini, ni banyador: aquest any tapades amb un llençol! I pensar que ja em vaig penedir de menjar tanta coca de Sant Joan, imagina't si li arribo a posar nata, amb lo que m'encanta!
Res, que quan es fa una coca tan bona com aquesta s'ha d'aprofitar per convidar molta gent a casa i així, per força, només pots menjar un trosset petit. No hi ha cap altra solució!
Un petó.

Maria ha dit...

I tant Maia, faltaria més i espero que si la fas et surti ben bona..

Gràcies Dolça, va surtir toveta y dolça, com ens agrada a casa.

Txell, sí hem de pecar, que sigui ben gros el pecat.. massapà i nata, tot junt. I perquè no tenia crema feta, que sino, potser també hi hagués caigut..

Pilar, farcida és com queda millor. Vaig posar la nata sense sucre perquè el massapà ja era algo dolç i va ser un èxit.

Sandeeta, ni buena suerte ni nada.Pero la coca es para nosotros sinónimo de fiesta y acompañada con cava, el remate.
En las fiestas de los pueblos, esas donde toca un conjunto de música en la plaza del pueblo, si hay celebración popular hay coca y bebida y sino, cada santo tìpico, San Juan, San Pedro, tienen coca, y por todos los santos,además la de chicharrones con hojaldre. Y por San Antonio, el tortell del santo, y los domingos normales, tortell de mazapan o de cabello de angel.
Nada, que somos coqueros..

Maria José, si la fas, espero que t'agradi. El massapà li dona el punt de dolçor.

Margarida, que quan hi ha festes les hem de fer grosses i la coca, farcida,per donar-li més gustet a tot!! Abans no es feien tant les coques farcides amb nata però s'ha de reconèixer que estan molt, molt bones. LLençols per tapar-nos?? Com segueixi així.. una tenda de campanya doble.. El dilluns començo a portar-me be.

Petons/Besos a tots..

la vella carmanyola ha dit...

Maria!! jo també la vaig fer però la vaig trobar una massa conplicadeta. La meva no és pas tant maca com la teva i no te massapa, però no passa res per St. Pere tornaré a fer proves! jejeje

Records

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Quin goig fa aquesta coca. Salut!!!!