diumenge, 7 de desembre del 2008

PETIT PA DE BACÓ PER UNA BONA CAUSA / TORTITAS DE BACON


Per tots .... Aquesta entrada és una mica especial.

No sols te una recepta sinó que forma part d’una cadena que li ha arribat a l'amiga Tartasacher, del magnífic blog Mil postres que us recomano visitar, i que provinent d'un altre blog ens ha tramés als demés.

Ens va proposar als qui la seguim de donar a conèixer aquesta pàgina , Breadline.org, que serveix per ajudar a recaptar fons per l’Africa i fundat per treballadors socials i comunitats de l’Africa del Sur. També ens va explicar que Blog Action Day és part de Bread Line Africa i si us interessa saber més podeu entrar als blogs d’aquesta fundació.
La globalització te això com part bona, amb una petita llavor com aquesta que algú va decidir començar es pot arribar a tants i tant lluny que només que algú de vosaltres ho vulgui difondre, doncs qui sap fins on es donarà a conèixer.
Es tracta de quelcom tan senzill com participar amb una recepta de pa i difondre la pàgina. No costa i si algú s’anima, doncs ja sabeu..

Jo no se fer gran cosa amb pa ni tinc panificadora però també des de fa molts anys faig de tant en tant per esmorzar els diumenges uns pans petits de bacó o cansalada.
Uns cops hi poso més bacó, a vegades el compro amb pebre i ben curat, d’altres és fumat, d’altres és natural.. i cada cop el gust em surt diferent. També a ull hi poso el julivert i a vegades em surt més especiat que d’altres. I el gruix, també, segons el dia els faig més prims o més gruixuts. Aquest cop m’han sortit de bon veure.

Aquí teniu els panets acabats de fer aquest diumenge, amb l’olor de calent, torradets, per acompanyar d’un bon cafè amb llet, el diari dominical a taula, en sabatilles ...Va, animeu-vos a provar-les de fer ... qualsevol dia.

Ingredients:

- Bacó o cansalada, a taquets petits (uns 3 talls gruixuts, de dit d’ample)
- 225 grams de farina
- 1 sobre de llevat
- 150 ml de llet tèbia
- 75 grams de mantega
- Julivert sec
- Sal i pebre

Preparació:

1- En una paella sense oli saltegeu el bacó i reserveu.
2- Dins un bol, barregeu la farina, el llevat, la sal i el pebre i tot seguit afegiu-hi la mantega una mica tova.
3- Amb una ma, ( l’altra la deixeu neta per si necessiteu agafar coses ) aneu barrejant els ingredients fins que quedin amb textura de serradures.
4- Ara hi afegiu el bacó, la llet tèbia i el julivert sec fins que es faci una massa toveta.
5- L’exteneu damunt el marbre enfarinat i la deixeu d’un mig centímetre de gruix i amb un motlle, un vaset de vi per exemple, talleu els pans.
6- Poseu una mica d’oli a la paella i les saltegeu uns 5 minuts per cada cantó.
7- Les serviu torrades i tèbies.

(Em van preguntar als comentaris com sortirien al forn. Ho he provat de fer i no surten be)
------------------

TORTITAS DE BACON

Ingredientes: - Bacon o tocino, a trocitos pequeños (unos 3 cortes gruesos, de dedo de ancho) - 225 gramos de harina - 1 sobre de levadura - 150 ml de leche tibia - 75 gramos de mantequilla - Perejil seco - Sal y pimienta

Preparación: 1 - En una sartén sin aceite saltean el beicon y reservar. 2 - En un bol, mezclar la harina, la levadura, la sal y la pimienta y seguidamente añadir la mantequilla un poco blanda. 3 - Con una mano, (la otra la dejais limpia por si necesitais coger cosas) ir mezclando los ingredientes hasta que queden con textura de serrín. 4 - Ahora se añade el beicon, la leche tibia y el perejil seco hasta que se haga una masa blandita. 5 - Se extiende la masa sobre el mármol enharinado y se deja de medio centímetro de grosor y con un molde, un vasito de vino por ejemplo, cortar el pan. 6 - Poner un poco de aceite en la sartén y saltean unos 5 minutos por cada lado. 7 - Las servis tostadas y tibias.

(En los comentarios me han preguntado como salen al horno. Las he hecho y no salen bien)

Buen provecho!!

------------------------------

Apa, que us vagi de gust i ... un bon profit !!

22 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Maria, felicitats per ser solidaria... Els panets han de ser molt gustosos amb el beicon i julivert, encara que no tinguis panificadora estan molt bé, com tú dius els sento, calentons, torradets i cruixents....

Núria ha dit...

Jo tambè vull fer un pà per aquesta causa, ara intentaré escollir un i demà em poso a fer feina. Deu estar molt bó aquest pà.

Petonets
Núria

josep ha dit...

Maria,
Molt bona idea aquesta per tal de donar a coneixer la tasca solidaria que duen a terme a l'Àfrica. Ara entro a les web's que indiques.
Una abraçada

Mercè ha dit...

Maria, felicitats dobles! Per la teva solidaritat i per aquests panets de bacó! Ara em miro aquestes webs que menciones.

tartasacher ha dit...

Hola María:
Muchas graciaas por haber formado parte de esta cadena. Vaya pan tan exquisito y si me permites me llevo un poco. Gracias por todo y eres una persona extraordinaria. Besazos

Gemma ha dit...

Felicitats per la inicitiva!
Quin pa més curiós, fet a la paella... i puja igual que si es fes al forn?

Cuinagenerosa ha dit...

maria, jo tampoc no sóc de fer gaire pa ni tinc panificadora ni res, però aquests panets de cansalada que no han d'anar al forn ni res em semblen una gran idea.

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Tens unes receptes rebones. M'agrada el teu blog. Espero poder visitar-te més sovint i compartir idees. Salut!!!!

El cullerot Festuc ha dit...

Maia, quina bona iniciativa...i aquests pans t'han quedat espectaculars!!! Tb m'ha sorpés que els fagis a la paella...
Petunets,
Eva.

illetapitita ha dit...

Felicitats per les dues coses, per la causa i per la recepta.
Aquests panets deuen ser d'aquells que com a mínim n'has d'agafar dos!

Maria ha dit...

Si Teresa si, torradets són força bons.

Sí Nuria, quan puguis i et vagi be, ja saps la pàgina a difondre.
Tu si que fas bons pans! Petons..

Gràcies Josep, es fàcil difondre això.

Si Mercè, vivim tan be que a vegades ens hem de posar a l'altra cantó, encara que sigui virtualment.

De eso nada Tartasacher, tu nos animaste, recuerdas? Besos

Doncs Gemma, no en tinc ni idea. Fa i no es broma, 25 anys que també faig aquests panets i mai els he fet al forn. La recepta deia amb paella i sempre ho he fet així. A vegades els he tapat uns minuts amb una tapadora, efecte vapor, però no sempre.

Si Manel i admeten variacions, amb pernil, o xorisso, però jo sempre acabo amb la cansalada. Ens agraden més així.

I tant Olles i somriures, ja veuràs com compartirem moltes receptes i trucs que ens ajudaran a disfrutar de la cuina.I gràcies..

Doncs Eva, ja veus, a la paella amb poc oli. Sempre els he fet així..

Illeta.. i tres i quatre.. Com que no els faig massa grossos, vas menjant ... i engreixant.. Compte.

Pebbles ha dit...

Molt bona la iniciativa. Ara miraré la pàgina que dius. M'agradat molt aquests pans, jo tampoc tinc panificadora, i no m'he atrevit mai a fer pa. Serà hora de provar.
He estat un temps una mica apartada i veig que no has parat. Felicitats per la tasca tan bona que fas.
Petonets,

Vanesuky ha dit...

Que bo Maria!
Fan un goig que ara em fotria un parell!!
Un petonet maca.

La cuina vermella ha dit...

Estic d'acord amb tu, panets salats per esmorzar... quina bona idea.
Quins pans més alucinants i quines mans que tens. Ets una crack!

enric ha dit...

L'enhorabona per la iniciativa (ara em miraré la pàgina) i gràcies per la recepta d'aquests panets. Jo tampoc sóc de fer pa, però aquests han de sortir bé a la força.

P.S. Anna Maria dixit: D'alfàbrega fresca, en aquest temps no en trobaràs ni a les Rambles de Barcelona,(ella t'ho va mirar perquè hi treballa molt a prop). És una planta d'una sola temporada. Quan mor, deixa anar les llavors, però és bastant difícil que germinin dins el mateix test, sobretot si no és massa gros. No vol fred, però ha d'estar sempre a la intempèrie, per tant, pràcticament cada any n'has de comprar una de nova, i si està en un bon lloc, encara que la compris petita, se't farà molt esponerosa si la vas canviant de test.

xaro ha dit...

Maria ja vaig veure aquesta iniciativa solidaria de Tartasacher, però la veritat es que amb el pa no m'hi atrevit mai!!
Aquest teus tenen molt bona pinta.....

Maria ha dit...

Doncs si,Pebbles, prova'ls que són fàcils de fer.

Vanesuky, realment sempre els mengem de dos en dos..

Parella vermella, tant de bo tingués jo la vostra imaginació cuinant..

Enric, dona-li les gràcies a l'Anna Maria per intentar trobar l'alfàbrega. Ho tindré en compte per quan en tingui una.. I tu a fer pa, que aquest és fàcil..

Xaro, a tu també t'ho dic. Es fàcil i bonet..Aníma't..

tartasacher ha dit...

Hola María:
Me alegro te haya gustado y parecido osada y original mi entrada de hoy. Un postre de siempre, pero con un toque distinto. Besos miles

la vella carmanyola ha dit...

Ai Maria!! ara lleparia la pantalla. Amb lo que ens agrada el pa!!

El poso a la llista de pendents. El dissabte vaig fer elllomillet amb hojaldre! molt molt molt booooo!! Gràcies!

Fins la propera.

Rosa ha dit...

Una buena receta para una estupenda iniciativa. Te ha quedado deliciosos.
Besos

Anna ha dit...

hola Maria! Una iniciativa molt bona...ja n'havia llegit al blog de la tartasacher. Els panets fan molt bona pinta...els hauré de provar de fer ;) pel cap de setmana, com dius, amb la tranqulltat dels matins...mmmm! Per estar-hi pensant tota la setmana!!

Maria ha dit...

Ui, perdoneu que no m'havia adonat que no us havia contestat, sort de l'última entrada de l'Anna..

Tarta, tu siempre con novedades y nosotros, mirando tus obras.

Anna, anima't a fer aquest pa. Me'n alegro que resultés el llom..

Gracias Rosa, tu siempre tan amable.Besos

Anna, si, són fàcils de fer i són bons. Apa, a fer-los per al diumenge..