dimarts, 14 de juliol de 2009

PAUSA I TALLARINES NEGRES AMB MARISC I DE GELATINA DE MAR AL SAFRÀ / TALLARINES NEGROS CON MARISCO Y DE GELATINA DE MAR AL AZAFRAN

Ahhhhh, quina calor que fa... tot i que no mata, a mi, m’aplatana moltíssim.
Així doncs, necessito carregar piles i descansar una mica més i aquesta és la meva última recepta de la temporada.
A l’estiu no sempre puc estar connectada i m’agafo “vacances” virtuals fins el 15 de setembre, més o menys. Vaja, com els estudiants, que comencen al setembre el curs, doncs el mateix.

I per acabar amb un plat una mica diferent us vull ensenyar una recepta que vaig aprendre al taller que va organitzar la botiga
Gadgets&Cuina de Barcelona, i que vaig saber per la Mercé, del magnífic blog , Cuina per llaminers.

Era fer pasta fresca, unes tallarines negres, fetes amb la màquina Imperia , un clàssic , amb una innovació ben sorprenent i molt bona: unes tallarines de gelatina de suc de marisc i safrà, tot fet pel cuiner Oscar F. Albiñana. Va utilitza un producte de la casa Sosa, el gelificant vegetal en pols. El pot , de 500 grams, em va costar 12.70 euros.
Sens dubte podeu estalviar-vos de fer la pasta fresca i comprar-la feta.
Jo us ho poso tot i vosaltres trieu.
Un secret perquè surti be la pasta fresca: abans d’estirar per la màquina, s’ha d’empolsar la pasta amb sèmola de blat dur.
Comencem...
Ingredients per fer la pasta fresca negra per quatre persones:
- 250 grams de farina normal
- 2 ous
- 2 sobres de tinta de calamar
- Un polsim de sal
- 1 cullerada d’oli

- Sèmola de blat dur

- Musclos bullits o al vapor
- Escopinyes, una llauna
- 1 gra d’all
Per fer la gelatina:
- Una mica de colorant alimentari
- Safrà
- 250 ml. de l’aigua de cocció dels musclos i el suc de les escopinyes
- 20 grs de gelificant vegetal en pols
Preparació:
1- Per als que tingueu panificadora o amassadora, és ideal per fer la pasta ja que s’ha de treballar un mínim de 15-20 minuts perquè quedi elàstica i a ma, costa bastant. Així doncs, tot a la màquina (farina, ous, tinta, sal i oli ) i una mica d’aigua, com un ¼ de vas de vi, perquè es faci bola i es separi de les parets.
2- A ma: Trenqueu els ous i els barregeu amb la tinta. Feu un volcà amb la farina i poseu en mig els ous tintats, la sal, l’oli i una mica d’aigua i ho barregeu amb la farina amb una forquilla fins ajuntar-ho tot be i amasseu fins que quedi elàstic.
La textura de la massa és com la d’una plastilina una mica tova.
No s’enganxa a les mans.
3- Es deixa reposar la massa uns 30 minuts.
4-
Per fer les tallarines de gelatina:
Bulliu els musclos o compreu-los ja bullits i envasats amb el seu suc. Coleu el suc dels musclos i l’aigua de les escopinyes en llauna i ho barregeu amb el colorant alimentari i uns fils de safrà ( que abans haureu escalfat dins l’olla) juntament amb el gelificant. Escalfeu fins que arranqui el bull, tot remenant i ho bolqueu en una safata petita, deixant quallar. Ha de quedar una làmina fina. Qualla de seguida i no cal posar a la nevera. Perd el quall sobre els 65 graus.
5- Un cop quallat, es talla amb el tallapizzes, fent tallarines primes.

6- Es comença a estirar la massa amb un corró. En talleu un tros i l’enfarineu una mica mentre aneu estirant.
7- A la següent estirada l’empolseu una mica amb la sèmola de blat dur i aneu estirant un parell de cops més.
8- En talleu un tros i la passeu per la màquina d’estirar. Primer a l’últim número i aneu canviant cada dos forats, perquè quedi ben fina, fins arribar al punt primer o segon. Aneu empolsant una mica amb farina la massa de tant en tant.
9- Ara la passeu una mica enfarinada pel rodet de fer les tallarines i us han de sortir, juntes,però no enganxades.
10- Les pengeu a algun suport adequat ( jo em vaig comprar una espècie d’estructura de pals que ja és per això ) i ho deixeu assecar uns 10 minuts.
11- Ara es couran amb aigua bullent, amb sal, 2 minuts més. Per tant, seguint el que us explico a baix, es deixa coure 1 minut i es deixa “suar” un o dos més i s’entèbia.

COCCIÓ DE LA PASTA: A mi, fa bastant temps, en una classe de cuina em van ensenyar a coure la pasta d’aquesta manera: En una olla , al foc, amb aigua i sal, bullent, s’hi tira la pasta i es deixa coure fins que li queda per fer-se del tot uns 4-5 minuts. S’apaga el foc i es tapa l’olla i es deixa “suar” aquests últims minuts. Passat aquest temps, s’agafa l’olla i es tira una part de l’aigua bullent i se li afegeix aigua freda, anant traient aigua fins que queda un aigua tèbia, no calenta. I allí es deixa la pasta, dins aquella aigua tèbia. Podeu fer-la el matí pel quan us la vulgueu menjar i sempre queda be.

12- Un cop ja tenim la pasta, es passa per la paella amb un gra d’all picat, els musclos sense closca i les escopinyes.
13- S’emplata la pasta amb el marisc i per damunt s’hi tiren les tallarines de gelatina i se li dona un cop de microones, d’uns 10 segons.
Un plat que resulta i que el podeu fer amb la pasta ja feta, per estalviar feina, i sorprendrà a tots per les tallarines de gelatina, molt bones i gustoses.
A tots un bon profit i un bon estiu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nou afegit: Podeu servir-ho amb una mica d'allioli per damunt, si voleu.

TALLARINAS DE TINTA DE CALAMAR CON MARISCOS Y DE GELATINA DE MAR AL AZAFRAN

Ahhhhh, vaya calor que hace... no mata pero a mí, me aplatana muchísimo.
Así pués, necesito cargar pilas y descansar algo más y esta es mi última receta de la temporada.
En verano no siempre puedo estar conectada y me cojo “vacaciones virtuales” hasta el 15 de septiembre, más o menos. Vaya, como los estudiantes, que empiezan en septiembre el curso, pues lo mismo.
Y para acabar con un plato algo diferente os quiero enseñar una receta que aprendí en el taller que organizó la tienda
Gadgets&Cuina de Barcelona, y que supe por Mercé, del magnífico blog , Cuina per llaminers.
Era hacer pasta fresca, unas tallarines negras, hechas con la máquina Imperia , una clásica , con una innovación bien sorprendente y bien buena: unos tallarines de gelatina de caldo de marisco y azafrán, todo hecho por el cocinero Oscar F. Albiñana.
Utilizó un producto de la casa Sosa, el gelificando vegetal en polvo. El bote , de 500 gramos, me costó 12.70 euros.
Sin duda podéis ahorraros hacer la pasta fresca y comprarla hecha.
Yo os lo pongo todo y vosotros escogeis.
Un secreto para que salga bien la pasta fresca: antes de estirarla con la máquina, se ha de espolvorear la pasta con sèmola de trigo duro.
Empezamos...
Ingredientes para hacer la pasta fresca negra para cuatro personas:
- 250 gramos de harina normal
- 2 huevos
- 2 sobres de tinta de calamar
- Un polsim de sal
- 1 cucharada de aceite

- Sèmola de trigo duro

- Mejillones hervidos o al vapor
- Berberechos, una lata
- 1 diente de ajo
Para hacer la gelatina:
- Algo de colorante alimentario
- Azafrán, unas hebras
- 250 ml. del agua de cocción de los mejillones y del agua de los berberechos
- 20 grs de gelificando vegetal en polvo
Preparación:
1- Para los que tengáis panificadora o amassadora, es ideal por hacer la pasta puesto que se debe trabajar un mínimo de 15-20 minutos para que quede elástica y a mano, cuesta bastante. Así pués, todo en la máquina (harina, huevos, tinta, sal y aceite ) y algo de agua, como un ¼ de vaso de vino, para que se haga bola y se separe de las paredes.
2- A mano: Rompéis los huevos y los mezcláis con la tinta. Hacéis un volcán con la harina y ponéis en medio los huevos tintados, la sal, el aceite y algo de agua y lo mezcláis con la harina con un tenedor hasta juntarlo todo bien. Amasáis hasta que quede elástica. La textura de la masa es como la de una plastilina algo blanda. No se engancha en las manos.
3- Se deja reposar la masa unos 30 minutos.
4-
Para hacer las tallarines de gelatina:
Hervís los mejillones o compradlos ya hervidos y envasados en su agua. Coláis el agua de los mejillones y el agua de los berberechos de lata y lo mezcláis con el colorante alimentario y unos hilos de azafrán (que antes habréis calentado dentro la olla) junto con el polvo del gelificado. Calentáis hasta que arranque un hervor , mezclando con una cuchara y lo volcáis en una bandeja pequeña, dejandolo cuajar. Debe quedar una lámina fina. Cuaja enseguida y no hace falta poner a la nevera. Pierde el cuajado sobre los 65 grados así que no se puede recalentar a mucha temperatura.
5- Una vez cuajado, se corta con el cortapizzas, haciendo tallarinas delgadas.
6- Se empieza a estirar la masa con un rodillo. cortáis un trozo y la enharináis un poco, mientras vais estirando.
7- En la siguiente estirada, la espolvoreáis algo con la sèmola de trigo duro y vais estirando un par de veces más.
8- Cortáis un trozo y la pasáis por la máquina de estirar. Primero en el último número y vais cambiando cada dos agujeros, hasta que quede bien fina para llegar al punto primero o segundo. Vais espolvoreando un poco con harina la masa de vez en cuando.
9- Ahora la pasáis algo enharinada por el rodillo de hacer las tallarines y os deben salir, juntas,pero no enganchadas.
10- Las colgáis en algún apoyo adecuado ( yo me compré una especie de estructura de palos que ya es para esto ) y lo dejáis secar unos 10 minutos.
11- Ahora se cocerán con agua hirviendo, con sal, 2 minutos más. Por lo tanto, siguiendo el que os explico abajo, se deja cocer 1 minuto y se deja “sudar” un o dos minutos más y se entíbia.
COCCIÓN DE LA PASTA: Hace bastante tiempo, en una clase de cocina me enseñaron a cocer la pasta de esta manera: En una olla , al fuego, con agua y sal, hirviendo, se echa la pasta y se deja cocer hasta que le queda por hacerse del todo unos 4-5 minutos. Se apaga el fuego y se tapa la olla y se deja “sudar” la pasta estos últimos minutos. Pasado este tiempo, se coge la olla y se echa una parte del agua hirviendo y se le va añadiendo agua fría, sacando agua hasta que queda un agua tibia, no caliente. Y allí se deja la pasta, dentro aquella agua tibia. Podéis hacerla la mañana y gastarla cuando os la vayáis a comer y siempre queda bien.

12- Una vez ya tenemos la pasta, se pasa por la paella con un diente de ajo picado, los mejillones sin las conchas y los berberechos.
13- Se emplata la pasta con el marisco y por encima se echan las tallarines de gelatina y se le da un golpe de microondas, de unos 10 segundos.

Un plato que resulta y que lo podéis hacer con la pasta ya hecha, para ahorrar trabajo, y sorprenderá a todos por los tallarines de gelatina, muy buenos y gustosos.

Nuevo añadido: Podeis servirlo con un poco de allioli por encima, como salsa, si quereis.

A todos un buen provecho y un buen verano !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

33 comentaris:

Anna ha dit...

Que plato mas exotico, me gusta tu originalidad. Besos

m.eugènia creus-piqué ha dit...

Nineta, que descansis i tinguis un bon estiu, jo estic també uns díes de Il dolce far niente, fins la tornada guapa.Petonets.

Gemma ha dit...

Maria, a lestiu, entre la calor i les ganes de vacances, tots necessitem una bona temporada de descans i relax. Ens l'hem ben guanyat, oi?
I com a comiat, ens presentes una recepta doblement espectacular, tan per la pasta fresca amb tinta com per les tallarines de gelatina... dues receptes molt originals i interessants!!!! Ja veig que aquest taller va ser molt productiu :)
Bones vacances i fins el setembre. Una abraçada ben forta!

themarymaryskitchen@gmail.com ha dit...

Vaya plato original y exotico como dice Anna, me ha encantado.
Que pases buenas vacaciones y vuelve rapidito eh? jaja
Un besito wapa y pasatelo lo mejor que puedas!

Celes ha dit...

Felices vacaciones!!!!! Nos vemos en Septiembre y sin examenes, jijiji...

Bsss

PILAR ha dit...

Un plat excelent! També possaré amb pràctica el "suar" la pasta i anar-la refredat poc a poc per poder deixar-la feta ja que de vegades si que ve de cinc minuts. Que tinguis unes molt bones vacances i fins setembre. Disfruta!
Petons.

fely ha dit...

desde luego maria te despides alo grande....espero que descanses durante este tiempo y nos vemos en septiembre....
Un besazo wapa feliz verano.

El cullerot Festuc ha dit...

Maria, disfruta molt de les vacances i descansa!!! El plat de despedida m'encanta!!! Sobretot els tallarines de gelatina...suuuuuper original!!!
Petunets i bon estiu!
Eva.

Mònica ha dit...

Maria, quin plat més sofisticat i que mariner!
Això de la gelatina de mar m'ha sobtat i es pot fer servir per moltes preparacions.
Doncs que passis unes bones vacances i espero retrobar-te aviat.
Mònica

Marta Padenous ha dit...

Bones vacances Maria!!!
I segur que segueixes cuinant!!!no?
I aquestes tallarines...delicioses!
Ptnts

maia ha dit...

Hola Maria, quin plat més espectacular i original. Bones vacances!!!!!Rosa Mª

ANNAFS ha dit...

Una recepta de luxe per acabar la temporada. Bones vacances i fins aviat!
ptns.

Celes ha dit...

Gracias, gracias y gracias. No sabia que existia este programa, lo he probado con un par de fotos usando el autocorrector y Cha chan; menudo cambio. Has creado un monstruo; YO.
Ahora otra preguntita para rizar el rizo. ¿Como lo haces para escribir en las fotos?
Espero ansiosa tu respuesta, jijiji.
Contestame antes de Septiembre....
Besazos

TERESA ha dit...

Hola Maria...un plat molt original i molt bona combinació...espero que tinguis unes molt bones vacances i sobretot descansa que us ho mereixeu tots...petonets i fins la tornada...

Cuinagenerosa ha dit...

noia, una recepta magnífica per acabar la temporada, m'encanta la idea de cuinar amb marisc en conserva aprofitant el suc, fa dies que li dono voltes i ja n'he tret algun resultat.
llàstima que ens tindràs dos mesos sense propostes, però les vacances te les has ben guanyat.
fins al setembre!

Mercè ha dit...

Maria, veig que vas ben aprofitar el curs!! I la recepta moooooolt original! T'han quedat genials!
Apuntada a pendents!! ;)
Que passis un molt bon estiu i et seguiré llegint al setembre! :)
Petons i bones vacances!

La cuina vermella ha dit...

Fins al setembre estimada Maria, que et vagin molt i molt les vacances!! Magnífica recepta. Un petó enorme!!

themarymaryskitchen@gmail.com ha dit...

Maria la textura de los scones es bladita, una especie de pequeño pan, si te gustan las aceitunas te gustara esta receta, seguro!
No tardes en volver wapa!

RUBEN ha dit...

Maria!! Com va? Ara fa un any que vàrem fer plegats el curs d'en David Lienas, eh?
Aviat et veig fent esferificacions... jejejeje
Una abraçada ben forta

Anònim ha dit...

Me apunto tu blog, lo seguiré visitando...muy interesante!!

Un saludo
Jorge
http://pocohecho.wordpress.com/

Núria ha dit...

Que exótico!! Si, es normal prendre's un descans...jo encara que no tindré vacances fins al setembre...tambè podré visitar i publicar poc, estaré molt embolicada..

Petons
Núria

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Deliciosa recepta i amb marisc una bona aposta per a la pasta. Salut!!!!

Margarida ha dit...

Que passis molt bones vacances! Aquí estarem esperant que tornis amb idees tan sorprenents com aquesta!
Un petó.

Maria ha dit...

Me n'alegro si us ha agradat el plat i molt bones vacances a tots vosaltres també !!!!

Fins la tornada i petons/besos a tots..

Veronica ha dit...

hola Maria!!!

por fin le he echado una ojeada a tu blog y me ha encantado la receta de pasta con los tallarines de gelatina! a ver si este finde tengo tiempo de hacerla.

tambien he visto la receta de los bombones de lemon curd y no le tienen nada que envidiar a los que hicimos el otro dia en el curso del museu de la xocolata.

besos

illetapitita ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
illetapitita ha dit...

M'agrada aquesta recepta!
Trobo que és molt original i els gustos lliguen la mar de bé!
Una bona recepta per acomiadar-te fins al setembre!
Una abraçada i bones vacances!!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Maria; Una bona combinació de tallarins, amb fruits del mar i espècia... acompanyat sempre amb la delícia de la menta fresca¡¡ bones vacançes també María¡¡. Josepb -menja de bacallà-

Anna ha dit...

guau!!! quin nivell! A la propera m'apunto.

Disfruta molt de les vacances i carrega piles!!!!

molts petonets.

Mai ha dit...

Maria, quina raó que tens, jo fins al setembre no tindré unes, crec, merescudes vacances i tot i que quasi són aquí se´m fa etern.
H a estat un plat a més que original,insturctiu i per descomptat ha d´estar boníssim, el gelificant de quina marca és? i on el vas comprar?
Quina sort poder gaudir d´aquests tallers.
Bones vacances i fins la tornada. Una forta abaçada.

Mai

themarymaryskitchen@gmail.com ha dit...

Me encanta la pasta y esta receta esta que ummmhhhh como que me ha entrao hambre de repente... jaja
Un besito

vincent ha dit...

Hola,

Su blog ha captado nuestra atención por la calidad de sus recetas.

Agradeceríamos que lo registre en Ptitchef.com para poder indexarlo.

Ptitchef es un directorio que referencia los mejores sitios web de
cocina. Cientos de blogs ya se han inscrito y disfrutan de Ptitchef
para darse a conocer.

Para suscribirse a Ptitchef vaya a
http://es.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form o en
http://es.petitchef.com y haga clic en "Anade tu blog " en la barra la
parte superior.

Atentamente,

Vincent

m.eugènia creus-piqué ha dit...

Holaaaaaa !!!!
Ja soc aquí !
Encara de vacances ?
No se si podré aguantar-ho.
Petonets guapa