dissabte, 30 de maig del 2009

COCA D'OLI AMB ALBERGINIES I FORMATGE/ COCA DE ACEITE CON BERENJENAS Y QUESOS


Que bo que va quedar… mmmmmm.....
Els que tenim la sort de poder assistir a les classes de cuina de la Mireia Carbó sempre en sortim satisfets. Aqui en teniu una crònica detallada del Café de Nit, primerencs en penjar-la.
Com ella diu, les seves receptes són la base i nosaltres en podem fer els canvis. També sempre se n’aprèn: aquest cop, entre d'altres coses, com fer les albergínies al micro.
A l’última classe ens va fer dues receptes salades i una dolça i ja quan les vaig veure, em va venir de gust fer un mix de les dues primeres. Aprofitar la base de coca d’oli “tunejada” i el farcit de la segona. La base de la coca és una recepta antiga, adaptada a aquests temps.
La coca te una consistència dura, que un cop tallada al plat, es pot menjar el tros amb les mans, que aguanta el farcit. També la podeu fer més fina, estirant-la més.
Recordeu, com ella ens va ensenyar, que si la massa s’amassa massa temps, s’encongeix un cop s’estira. Avís a aquells com jo, que ho fan amb la panificadora i crèiem que quan més amassada estava, millor. Doncs amb 5 minuts n’hi ha prou. Quan quedi ja una bola.
I aquí teniu el resultat, que va resultar molt bo.

Ingredients per la coca: ( en surten 4 )

- 500 grams de farina ( Opcional: o 400 grams de farina i 100 grams de preparat de farina de cereals)
- 200 ml d’aigua amb gas o sifó
- 100 ml d’oli d’oliva
- 50 ml de vi blanc
- Sal
(Opcional)
- un mica de sèsam cru(Aportació d'en Ruben: si està una mica triturat o aixafat ,el cos el digereix millor. Passa amb d'altres llavors com el llí.)
- unes cullerades de ceba fregida torrada ( aquella que venen en un pot petit al super )

Per al farcit
:

- 2 albergínies grosses
- Formatge feta a daus
- Anxoves amb oli
- Herbes de la Provença
- Olives negres a rodanxes
- Sal
- 150 grams de barreja de formatges: Cheddar i Samsoe o Havarti o una bossa de barreja de daus de 2 formatges per amanida de la marca Finello d’Arla, que ja combinen el Cheddar i el Samsoe amb d’altres coses
- 100 ml de nata líquida per muntar
- ½ culleradeta de pebre vermell dolç

Preparació:

1- Per fer a ma la massa: Barregeu en un recipient l’oli d’oliva, el vi, l’aigua amb gas, la farina o farines i si ho voleu, el sèsam i la ceba fregida torrada.
2- Per fer amb la panificadora: poseu els ingredients a amassar uns 5 minuts i un minut més amb el sèsam i la ceba fregida torrada.
3- Partiu la massa en quatre trossos i els passeu de dos en dos, damunt dues llaunes del forn , amb paper vegetal a sobre i untades amb oli.
4- També amb les mans untades amb oli, les hi aneu donant forma de coca, allargada i amb el forn ja preescalfat a 180 graus, es couen les coques uns 10 minuts.
5- Mentre coeu les albergínies al micro: Les poseu dins un plat, senceres, tapades amb paper film, a la màxima potència, de 10 a 15 minuts, fins que quedin ben toves.
6- Un cop fetes, se’ls treu la pell, estirant-la i es reserva.
7- En un cassó al foc, desfeu els formatges o la barreja a daus amb la nata líquida i el pebre vermell dolç i aneu remenant perquè no s’enganxi fins que quedi com una crema espessa.
8- Un cop fetes les coques,les traieu del forn i poseu damunt de cada una el farcit: unteu una capa de la crema de formatges, damunt albergínia, a sobre uns daus de formatge feta, unes anxoves, herbes de la Provença, olives negres a rodanxes, sal i un raig d’oli i al forn, uns minuts més fins que s’acabi de daurar la coca.
I a menjar i si la feu, un bon profit !!!!

COCA DE ACEITE CON BERENJENA I QUESOS

Que bueno, que bueno, que bueno quedó ...
Los que tenemos la suerte de poder asistir a las clases de cocina de Mireia Carbó siempre salimos satisfechos. Aquí teneis una crónica detallada del Café de Nit, primeros en comentarla.
Como ella dice, sus recetas son la base y nosotros podemos hacer los cambios. También siempre se aprende: esta vez, entre otras cosas, como hacer las berenjenas al microondas.

En la última clase nos hizo dos recetas saladas y una dulce y ya cuando las vi, me apeteció hacer un mix de las dos primeras. Aprovechar la base de torta de aceite "tuneada" y el relleno de la segunda. La base de la coca es una receta antigua adaptada a estos tiempos.
La coca tiene una consistencia dura, que una vez cortada en el plato, se puede comer el trozo con las manos, que aguanta el relleno. También podeis hacer la coca más fina, estirandola más.
Recordad, como ella nos dijo, que si la masa se amasa demasiado tiempo, se encoge cuando se estira. Aviso a aquellos que como yo, que lo hacen con la panificadora y creyendo que cuando más amasada estaba, mejor. Pues con 5 minutos es suficiente. Lo dejáis cuando quede una bola.

Y aquí tenéis el resultado, que resultó muy bueno.

Ingredientes para la coca: (salen 4)
- 500 gramos de harina (Opcional: o 400 gramos de harina y 100 gramos de preparado de harina de cereales)
- 200 ml de agua con gas o sifón
- 100 ml de aceite de oliva
- 50 ml de vino blanco
- Sal

(Opcional)
- Un poco de sésamo crudo (Aportación de Ruben : si está un poco triturado o aplastado, el cuerpo lo digiere mejor. Pasa con otras semillas como el lino)
- Unas cucharadas de cebolla frita tostada (aquella que venden en un bote pequeño en el super)

Para el relleno:

- 2 berenjenas grandes
- Queso feta en dados
- Anchoas con aceite
- Hierbas de la Provenza
- Aceitunas negras en rodajas
- Sal
- 150 gramos de mezcla de quesos: Cheddar y Samsoe o Havarti o una bolsa de mezcla de dados de 2 quesos para ensalada de la marca Finello de Arlas, que combinan el Cheddar y Samsoe con otras cosas.
- 100 ml de nata líquida para montar
- ½ cucharadita de pimentón dulce
Preparación:

1 – Para hacer a mano la masa: Mezclar en un recipiente el aceite de oliva, el vino, el agua con gas, la harina o harinas y si queréis, el sésamo y la cebolla frita tostada.
2 - Para hacer con la panificadora: poner los ingredientes a amasar unos 5 minutos y un minuto más con el sésamo y la cebolla frita tostada.
3 - Partir la masa en cuatro trozos y pasar de dos en dos, sobre las dos latas del horno, con papel vegetal encima y untadas con aceite.
4 - También con las manos untadas en aceite, les vais dando forma de torta, alargada y con el horno ya precalentado a 180 grados, las horneáis unos 10 minutos.
5 - Mientras cocéis las berenjenas al micro: Las ponéis en un plato, enteras, tapadas con papel film, a la máxima potencia, de 10 a 15 minutos, hasta que queden bien blandas.
6 - Una vez hechas, se les quita la piel, estirándola y se reserva.
7 - En un cazo al fuego, deshacéis los quesos o la mezcla en dados con la nata líquida y el pimentón dulce y vais removiendo para que no se pegue hasta que quede como una crema espesa.
8 - Una vez hechas las cocas , las sacáis del horno y ponéis encima de cada una el relleno: Untáis una capa de la crema de quesos,encima poner berenjena,luego unos dados de queso feta, unas anchoas, hierbas de la Provenza, aceitunas negras en rodajas, sal y un chorrito de aceite y al horno, unos minutos más hasta que se termine de dorar la coca.
Y a comer y si la hacéis, un buen provecho !!!!!!

25 comentaris:

No tot són postres ha dit...

Que bona aquesta coca d'oli! I quina enveja em feu quan expliqueu les classes de la Mireia Carbó i d'altres trobades blocaires que feu! Potser m'hauré d'organitzar millor a veure si puc venir a alguna d'aquestes trobades.
PTNTS
Dolça

RUBEN ha dit...

Mery! Has estat de les primeres eh? Doncs jo he fet el flam de taronja i t'haig de dir que també és molt bo. Molt bona la combinació d'albergínies, anxoves i formatge.
Per cert, l'altre dia em van explicar que el sèsam s'ha de triturar una mica (amb el morter o amb molinet), ja que el cos no el digereix si és sencer... Al igual passa amb el lli o amb altres cereals!!
Petons

Núria ha dit...

Bueno, que bé, ja tenim aquí la primera recepta...i la que segurament més m'agradarà...prenc nota!!


Núria

Gemma ha dit...

Genial, Maria, precisament aquesta és la filosofia de la Mireia: ella proposa una recepta i després nosaltres ens l'hem d'adaptar al nostre gust :)
Molt bona idea fer el mix entre les dues receptes, la salsa de formatge dels rollers també deu quedar boníssima sobre la base de la coca!
Quden bé oi les albergínies al microo? És un bon truco :)

dolorss ha dit...

Sols de llegir el nom de la recepta ja et ve la salivera a la boca. L’aspecte magnífic i la combina de l’albergínia amb el formatge ha de ser bonissim .
Ostres, una altra recepta per al estiu.
Gràcies

josep ha dit...

Maria,
Ràpida i aplicada com sempre.
Una abraçada

Cuinagenerosa ha dit...

maria, ets increïble, acabo de veure a cals cafeters les receptes de la mireia i tu ja n'has fet la teva pròpia versió barrejant-ne dues!
té un aspecte excel·lent.

la vella carmanyola ha dit...

Uiiii MAria!! quina rapidesa!

M'agradat la teva coca, jo també tinc ganes de provar-la. I faré allo que ens va dir la Mireia: no esperaré que vingui ningú per fer-les!!

Records

m.eugènia creus-piqué ha dit...

Ha de ser bonísima Maria,continuo tenin problemes amb internet.Petonets.

fely ha dit...

Mria menuda coca!!!! tiene que estarrrrrr...........UMMMMMMM!!!! esta cará seguro.
Un besín y buén domingo wapa.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Maria; -la menta fresca- Deliciosa aquesta coca d'oli amb alberginies i formatge... tant sols l'hi falta algún foradet al ordinador, per sentir l'olor, fantàstic Maria. Jo acabo de penjar ara mateix el flam de taronja, el vaig fer ahir per la nit i aquest matí abans de esmorzar l'he fet la "foto" per penjar-la... deliciós com sempre amb la Mireia¡. Josepb -menja de bacallà-

El cullerot Festuc ha dit...

M'encanta aquesta recepta Maria!!! és del curs del dijpus? jo a última hora no vaig poder venir...quin greu!!!
Petunets,
Eva.

Marta Padenous ha dit...

Com versionem receptes...je je je..jo em vaig apuntar per fer-la amb sobrassada, mel i formatge...de vici...com aquesta teva!!!

Ptnts

SandeeA ha dit...

María, que bona aquesta Coca! ( a que te he dejado flipada? jajajaja) En serio, buenísima! no había oído nunca lo de que amasar demasiado puede hacer que sea más difícil estirar la masa, me lo apunto, que yo normalmente lo que hago es dejar reposar un poco, pero a veces ni con esas... Petonets!

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Això és una supercoca. Salut!!!!

Margarida ha dit...

Aquesta coca ha de ser boníssima, i tan fàcil de preparar!
A mi m'agrada molt l'albergínia, cosa que no puc dir de la resta de la família, així que quan faci la massa de la coca d'oli, me'n reservaré una part per fer la teva recepta.
Un petó.

cerise ha dit...

Que buena pinta, ademas lo explicas tan bien que no hay excusas para no hacerla.

La cuina vermella ha dit...

Hola preciosa, desconeixia això que ens expliques de l'amasat i desconeixia també l'aportació del Ruben sobre el sèsam que ha d'estar trencat!
Maria, m'encanta aquesta coca d'oli. Quin rotllo no haver vingut a la classe.
Molts petons.

Maria ha dit...

Petons/besos a tots..

Va Dolça, combinat-ho que t'esperem. A part de que les classes són molt agradables, així també ens coneixem tots plegats.

Ruben... posada ja la teva aportació sobre el sèsam. A mi no em va sortir massa be el flam, massa fort el forn... snif...

Nuria, és una barreja de les dues que va fer. Ja ho veuràs quan les pengin els altres.

Doncs sí Gemma, m'ha encantat les alberginies al micro. Queden ben cuites i sense oli. Ideals.

Dolorss, recepta per tot l'any. Es realment ben fàcil de fer i amb els ingredients que un vol.

Josep, mira qui ho diu, sí vosaltres sou sempre primerencs en les cròniques i amb el detall que ho expliqueu em va fer recordar el perquè el flam em va quedar amb tantes bombolles...No vaig parar atenció..Caxís..

Sí Manel, totalment recomanable per fer. La massa a més admet variacións per donar-li més gust.

Res Anna, no hem d'esperar a ningú, per nosaltres, que som prou importants..

Vaja Geni, donen murga els problemes amb aquestes màquines, eh!

Fely, obligatoria hacerla, que está super rica, de verdad, y fácil..ni te cuento.

Sí JosepB, les receptes de la Mireia sempre resulten i són bones de fer.

Eva, és un mix de dues de les receptes que va fer. Llàstima que no vinguessis. A veure si a la propera..

Marta, ja també l'he provat amb sobressada...boníssima va quedar..

Sandeeta, no es que cueste más estirar la masa, es que se encoge cuando se estira si se ha estirado demasiado. Vamos, que a cada masa hay que darle el punto. Las que necesitan mucho estirado, pues bien, las que no, pues no. Yo lo hacia todo a bulto y ahora tendré más cuidado.

Olletes, doncs sí, supercoca, superbona..

Margarida, vols dir que fent l'albergínia així al micro la notarien? T'ho dic perquè queda tan suau i sense gust gairebé.. Els pots mig enganyar fent-la puré i posant-la per damunt, a veure si se n'adonen...

Gracias Cerise.. así no hay excusa para no hacerla, que está muy rica.

Parella, encara estic levitant sobre el mar que heu ensenyat.. quin gust.. Doncs sí, es veu que les masses són molt senyores, com va dir la Mireia..

SANDY ha dit...

María que buena pinta tiene esa coca, me gustan todos sus ingredientes, así que tomo nota,un beso.

Anna ha dit...

Hola Maria! Quina coca!! Tinc problemes amb INternet i no puc veure les fotos, però me'n moro de ganes amb aquesta descripció!

La meva adreça és anna.olive@gmail.com

molts petons i gràcies per buscar l'escrit...només em queden 3 setmanes!!!

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Hola Menta
M'ha agradat molt la teva visita i molt més el teu comentari. El bloc fa poc que l'he fet i pensava que ningú me'l visitava.
Jo si vaig seguint el teu.
Núria

Mercè ha dit...

Oh, que bona aquesta coca!! Maria, no s'hi val!! Quina gana m'has fet venir!!
Quina sort que tenim, que entre tots ens feu tots els plats que us fa la Mireia!! ;) jeje
Petons!!

illetapitita ha dit...

Que boníssima aquesta coca d'oli!
N'agafaria un tros ara mateix si pogués passar la ma per la pantalla!
Una abraçada!

Maria ha dit...

Sandy, es que no tengo más que buenas palabras para esta coca. A ver si te animas.

Anna, bufona, cuida't molt per al gran dia..

Gràcies Nuria, ja anirem veient-nos..

Illeta, t'hauràs de quedar amb les ganes de provar-la si no la fas tu perquè de moment, per molta modernitat, no te'n puc donar d'aquesta... Pero guardada un trosset virtualment..