dilluns, 23 de febrer del 2009

OLIVES ENRIQUIDES / ACEITUNAS ALIÑADAS

Que bones que són les olives, veritat? Avui en dia n’hi ha de moltes varietats i tant si es va a una parada especialitzada com a un super gran, que en venguin al detall, en trobem de tots colors i tipus.
Un dia d’aquest hivern vam anar al Restaurant L'olla de Llivia ( Els hi farem propaganga que van estar força amables al donar-nos la recepta) i ens van posar per picar, abans de començar a dinar, unes olives que ens van agradar molt, tant les olives com l’oli que deixaven al plat i que l’aprofitàvem per sucar-hi pa.
Per variar, vaig preguntar com les feien . És d’una forma senzilla i lògica, però a vegades és quan t’ho diuen que tu hi caus.
Possiblement ja ho coneixeu però per als que no...

Ingredients:

- 3 tipus d’olives, a parts iguals: arbequines, manzanilla o verdes i les d’aragó o camperes (les negres amb pinyol i una mica seques), comprades ja curades, a punt per menjar ( les que es venen al detall o en pot )
- Oli d’oliva suau
- Herbes: sajolida, farigola, romaní, llorer.
- Grans d’all
- Bitxo a trossos
Afegit després: No us preocupeu massa per les quantitats d'herbes i de grans d'all que poseu. Millor més que menys. De bitxo, jo en vaig posar 1 en tota l'olla i ni es notava.

Preparació:

1- Poseu les olives ben escorregudes del líquid que tinguin dins un pot que es pugui tapar, barregeu-les amb les herbes, els grans d’all pelats i el bitxo a trossos i cobriu-ho tot amb l’oli d’oliva. Poseu-les a capes, primer olives, després herbes, després olives, herbes, etc. L'última capa d'herbes.
2- Tingueu-les així macerant, UN MINIM D'UN MES, en un lloc fresc... i després, a picar com desesperats...
ÚLTIM AFEGIT: com que pels comentaris deixats he notat que hi ha diferents persones que tenen la possibilitat de collir les olives del mateix arbre, si voleu saber com s'arreglen i s'adoben , AQUÍ teniu una bona explicació. Després, sempre podeu acabar-les com us he explicat a dalt i us aguantaran molt de temps.
-------------------
ACEITUNAS ALIÑADAS

Ingredientes:

- 3 tipos de aceitunas, en la misma proporción: arbequinas, manzanilla y las de aragón o camperas (las negras con hueso y algo arrugadas.), compradas ya curadas, a punto para comer ( las que se compran a granel o en bote)
- Aceite de oliva suave
- Hierbas: ajedrea, tomillo, romero, laurel
- Dientes de ajo pelados
- Guindilla a trozos
Añadido después: No os preocupeis mucho por las cantidades de hierbas y dientes de ajo que pongais. Mejor más que menos. Yo puse una guindilla en toda la olla y ni lo notamos.

Preparación:

1 - Poner las aceitunas bien escurridas del líquido que tengan en un bote que se pueda tapar, mezclarlas con las hierbas, los dientes de ajo sin piel y la guindilla a trozos y cubrirlo todo con el aceite de oliva. Ponerlo en capas, primero aceitunas, después hierbas, después aceitunas, hierbas, etc. y finalizar con hierbas.
2 - Téngalas así macerando, UN MINIMO DE UN MES , en un lugar fresco ... y luego, a picar como desesperados ..
ULTIMO AÑADIDO: Como de los comentarios dejados hay diversas personas que tienen la posibilidad de coger las aceitunas del mismo arbol, si quereis saber como se desamargan y se aliñan, AQUÍ teneis una buena explicación. Después, una vez aliñadas las podeis hacer tal como se indica arriba y os aguantaran mucho tiempo.
-----------
A veure si us agraden… Un bon profit !!!

23 comentaris:

El cullerot Festuc ha dit...

M'encanten les olives!!!! Em xiflen!!! Aquestes enriquides deuen estar la mar de bones!!!
Petunets,
Eva.

fely ha dit...

estes aceitunes...son una alegria pal cuerpo.....Un besín.

SandeeA ha dit...

pues yo no la conocía, no no no, y me encanta la idea de hacer mis propias aceitunitas! el problema será encontrarle el puntillo a las cantidades... una receta de lo más refrescante Meri!

SandeeA ha dit...

Como te han dicho por ahí (síiiiiii ya me voy) Em xiflen! jajajaja Me encanta el catalán! Em xifle el catalá! jajajaja

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Maria; -menta fresca- molt ben fet¡ aixó de posar el nom el restaurant, ja que et van donar la recepta, ho trobo molt bé. L'olla de Llivia.
Tres clases de olives, per quatre d'herbes -sajulida, romaní, farigola/timó, llorer, ben mecerat i una delícia d'aquí un mes¡. Que vaigui de gust Maria. Josepb -menja de bacallà-

Mercè ha dit...

Maria, com m'agraden les olives!!! :) Això sí que és una bona idea! El pot és millor si és de ceràmica o tant li fa? Petons!

fely ha dit...

hola María guapa,en contestación a tu pregunta de los bollos preñaos...te diré que yo los pongo en la mitad del horno,con calor arriba y abajo,200º poco tiempo eso lo verás tu...ten encuenta que esta masa es tiernina,con lo cual requiere poco tiempo 15 ó 20.Espero haberte ayudado.Un besín preciosa.

josep ha dit...

Els truquets més senzills, són a vegades els que donen més bons resultats. Gràcies per compartir aquest.
Una abraçada

maragda ha dit...

Oh que bones! mira com som de ximplets que ens agrada menjar les olives amb pa!
Petons!

la vella carmanyola ha dit...

Hola Maria!!

Mira el que no he entes es si les vas comprar ja amb l'aigua o li vas posar tu l'aigua.

Es que nosaltres aqui a la Vila per tot sant anem a collir-les de l'arbre i despres les posem a l'aigua i tot el proses!!

A mi només m'agraden les arbequines!! ;))

Recordssss

Pebbles ha dit...

Noia quina pinta aquestes olives, ens hauràs de dur a la propera trobada, només per veure si són bones, jejeje..

Petonets,

Vanesuky ha dit...

El meupare cada any fa olives enriquides!!Li queden increibles!!
Aquestes teves també tenen molt bona pinta.

Petonets guapa.

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Aquí es diuen olives trencades, i a mi m´encanten, les teves tenen un aspecte impressionant!!! petonets

Maria ha dit...

Doncs sí, Eva, tenen un molt bon gust així i l'oli serveix per amanir..
Petons reina

Feli, alegrias como estas son baratas y para todos !!! Besos..

Sandi, te vamos a nombrar embajadora oficial de nuestro idioma en tus tierras ;)) Y a mi me xiflan las magníficas recetas de tu blog, que recomiendo a todos !!
Un besazo...

Si JosepB, diuen allò de que quedar be, sempre està be...

Mercè, crec que és millor el pot de ceràmica perquè l'oli no agafi olor ni gust a plàstic i estigui fresca la maceració.

Gracias Fely por la explicación. A ver si esta vez no se me queman..

Josep, tenen un gustet les olives així en oli, no t'ho imagines tal com és de senzill..

Maragda bufona, en el menjar, com amb els colors, gustos per tot !!

Vella carmanyola... nosaltres, els urbanites de ciutat les comprem ja a punt per menjar les olives. No tenim la possibilitat de collir-les com vosaltres i fer-lis tot el procès des del principi. Així que simplement és per acabar d'adobar-les una mica més i que quedin més gustoses... Petons Anna...

Eva, quedariem tots amb llànties amb l'oli que deixen anar... Te les hauràs d'imaginar..

Vane, que vosaltes teniu molt bones olives per la zona, i les del teu pare han d'estar de luxe...
Aquestes són un sucedani per als que no les podem tenir d'orgen..
Petons bonica

Maria Jose, vols dir que les olives trencades no són quan estan una mica aixafades ? No se, aquestes són ... adobades amb oli i espècies..Petons

xaro ha dit...

I tant si picarem com a desesperats!!!!!! Jo segur que hi poso molt més bitxo, però demà vaig a comprar olives.....

Nena el tortell t'ha quedat tan esponjós!!!!!!

Com estàs del genoll??????

La cuina vermella ha dit...

Maria, estimada, perdona pel retard en els comentaris. Que t'anava a dir, ens vens de perles. A casa tenim una olivera que ens regala cada anys amb un munt d'olives. Enguany les hem deixat perdre perquè no havíem trobat cap recepta per fer-les. Ara ja la tenim i és gràcies a tu. L'any que vinent, que en farem, t'en recollirem també per a tu! petons.

Anna ha dit...

Como las aceitunas aliñadas en casa a la manera de siempre, no hay nada que le realze más el sabor.Besos.

Gemma ha dit...

Els meus cunyats tenen terres a Mas de Barberans amb més de 100 oliveres. Només fa 2 anys que gfan de pagès, de manera que el tema de les olives de taula encara no el dominen gaire (s'han dedicat més al tema de l'oli biològic). Els passaré la teva recepta, a veure si els agrada :)

Anònim ha dit...

Noia et felicito, tú t'atreveixes amb tot...
Fins aviat.

Miel ha dit...

Em sembla una molt bona idea!!! li deuen donar un gustet boníssim!!!

Petonets

Miel

Maria ha dit...

Xaro, ja em diràs què tal.. i el genoll, repòs i ja està..

Parella vermella, no us oblideu de fer-ho abans com he afegit quan s'agafen de l'arbre directament..

Ana, seguro que tu debes tenerlo como muy habitual poderlo hacer por la zona donde estas, el paraiso de las aceitunas...

Gemma, el mateix que als vermells, abans s'han de treure l'amargantor tal com explico a l'afegit posterior..

Tere, ja ho saps, soc la proves en tot..

Miel, tenen un gust francament molt bo.. apa, a provar-les de fer..

Gemma ha dit...

Marai, moltes gràcies per l'afegit que has fet. Els meus cunyats ja van intentar fer una cosa semblant l'any passat, però no eva acabar de quedar bé... je je je, es nota que els falta pràctica! Els passaré l'enllaç que ens has donat :)

Juanriu ha dit...

La semana pasada estuve en una tienda de conservas y salazones a granel y me acorde de esta receta compre un cuarto de kilo de cada una las tres clases de olivas que pones en la receta y prepare un bote para provar como me quedaban pero las hiervas no las encontre en rama y las puse picadas de las que venden en botecitos en las tiendas espero que sirvan.
Cuando las prueve dentro de un mes ya te dire como me han salido.
JUAN