dijous, 8 d’abril de 2010

MONA NIU DE PASQUA / MONA NIDO DE PASCUA

Acabem de passar el dia de la mona i tot i que les de mantega o de fruites són les típiques ( i molt bones ) aquest any he triat fer una de massa de brioix adornada amb un vistós ou de xocolata que havia après fer fa uns dies.

Bàsicament, per fer un ou de xocolata, a part de tenir un motlle doble de plàstic en forma d’ou , s’ha de pintar amb un pinzell aquest motllo amb cobertura de xocolata desfeta un parell de capes. Amb la primera capa , refredeu el motllo a la nevera, uns 10 minuts. Pinteu una segona capa i ho deixeu refredar al congelador. ( i fins i tot podeu pintar una tercera ).
Quan veieu que l’ou amb la xocolata congelada està desenganxat del motllo ( es nota perquè hi ha aire entre la xocolata i el plàstic ) ja està a punt per desemmotllar ( que costa, eh !, no us penseu que és fàcil ).
Per enganxar les dues meitats de l’ou: poseu una paella al foc uns segons, la traieu del foc, la tombeu i passeu una meitat per sobre del cul de la paella tèbia i el xocolata es desfarà una mica i ràpidament, el premeu sobre l’altre meitat de l’ou i Txan !!!! enganxat !!
Jo l’he decorat amb xocolata blanca desfeta, fent filigranes amb una màniga pastissera.
La massa del niu de pasqua es suaument dolça i ideal per untar amb mantega o menjar sola, prenent el cafè. Aquí el teniu.
Ingredients:
200 ml de llet tèbia
100 grams de mantega fosa
2 ous
½ culleradeta de sal
90 grams de sucre
La pela ratllada de mitja llimona
1 culleradeta d’anís
½ quilo de farina de força amassant a ma i uns 530-550 grams amb la panificadora.
1 pastilla de llevat fresc, d’uns 25 grams ( tipus Levital )

Opcional: fruita confitada a trossets
Per decorar: ou de xocolata, sucre barrejat amb anís, etc.

Preparació:

1- Amb la panificadora: Poseu tots els ingredients del niu dins la màquina, menys la fruita confitada si en poseu, i engegueu el programa de massa més llevat.(una hora i ½ )
A ma: En un bol poseu una mica de la farina, el llevat, una culleradeta de sucre, una mica de llet i feu un petit pa, que deixareu llevar, tapat, uns 15 minuts, en un lloc càlid.
Barrejar la resta de la llet, els ous la sal, el sucre, la pela de llimona ratllada i el anís a la massa d’abans i finalment la mantega desfeta, i amassar fins aconseguir una bola consistent i també elàstica, que es separi de les parets del bol quan estigui amassada.

2- Dividiu la massa en 3 parts. Amb les dues primeres es farà la trena de sota i la resta, per al cordó de damunt.
3- Per la trena: talleu en dos cada massa i feu dos cordons d’uns 50 cms. de llarg de cada part. Total, 4 cordons i els treneu ( com pugueu o així: numereu 1-2-3 i 4. Creueu el cordó 1 sobre el 2 i el 4 sota el 3 i de nou sobre l’1. Inicieu de nou amb el cordó que està a l’esquerra, com si fos el núm. 1 i aneu trenant. Aneu posant trossets de fruita confitada per sobre cada cordó.
Feu un cercle amb la trena, enganxant les puntes amb rovell d’ou batut , i poseu-la damunt una plàtera del forn folrada amb paper vegetal.
4- Per al cordó de sobre de la trena : Separeu uns 50 grams de la massa. De la resta, partiu per la meitat la massa i feu dos tires d’uns 50 cms.de llarg cada una i feu un cordó,intercaleu fruita confitada, si en poseu i retorçant les dues tires. Feu un cercle, enganxant també les puntes amb el rovell batut, i poseu-lo damunt la trena. ( opcional: unteu la base de la trena amb rovell d’ou perquè quedi més enganxat el cordó )

5- Talleu unes tiretes primes dels 50 grams de massa que heu reservat i feu com un pompó, que posareu damunt on s’ajunten les puntes de la trena i el cordó, per dissimular la unió de les puntes.

6- Deixeu reposar el niu en un lloc càlid o dins el mateix forn, durant una mitja hora.
Passat aquest temps, pinteu amb rovell d’ou rebaixat amb unes gotes d’aigua o amb clara d’ou pasteuritzada barrejada amb colorant alimentari i empolsar amb sucre barrejat amb anís.

7- I al forn, preescalfat, a uns 220 graus, uns 20-30 minuts. Si veieu que es daura massa la part de sobre, tapeu amb un paper d’alumini una mica.

I si el feu i us agrada... un bon profit !!!!!
Acabamos de pasar el dia de la mona y aunque las de mantequilla o de frutas son las típicas ( y riquísimas ), este año he elegido hacer una de masa de bollería adornada con un vistoso huevo de chocolate que había aprendido hacer hace unos días.

Básicamente, para hacer un huevo de chocolate, a parte de tener un molde doble de plástico en forma de huevo, se tiene que pintar con un pincel este molde con cobertura de chocolate un par o tres de capas. Después de pintar la primera capa, enfriar el molde en la nevera, unos 10 minutos. Pintar una segunda capa y se deja ya enfriar en el congelador.

Cuando veais que el huevo con el chocolate congelado está despegandose del molde (porque se nota que hay aire entre el chocolate y el plástico) ya estarà listo para desmoldar (que cuesta, eh!, No penséis que es fácil).

Para pegar las dos mitades del huevo: calentar una sartén unos segundos, la sacais del fuego, la poneis boca abajo y pasais una mitad del huevo por encima de la base de la sartén tibia, el chocolate se deshará un poco y rápidamente, lo poneis sobre la otra mitad del huevo y Txan!! enganchado!

Yo lo he decorado con chocolate blanco desecho , haciendo filigranas con una manga pastelera.

La masa del nido de pascua se suavemente dulce e ideal para untar con mantequilla o comida sola, tomando el café. Aquí lo tenéis.

Ingredientes:

200 ml de leche tibia
100 gramos de mantequilla derritida
2 huevos
½ cucharadita de sal
90 gramos de azúcar
La cáscara rallada de medio limón
1 cucharadita de anís
½ kilo de harina de fuerza amasando a mano y unos 530-550 gramos con la panificadora.
1 pastilla de levadura fresca, de unos 25 gramos (tipo Levital)

Opcional: fruta confitada en trocitos

Preparación:

1- Con la panificadora: Poner todos los ingredientes del nido en la máquina, menos la fruta confitada , si ponéis, e iniciar el programa de masa más subida. (Una hora y ½)
A mano: En un bol poner un poco de la harina, la levadura, una cucharadita de azúcar, un poco de leche y hacer un pequeño pan, que dejaremos subir , tapado, unos 15 minutos, en un lugar cálido.
Mezclar el resto de la leche, los huevos la sal, el azúcar, la cáscara de limón rallada y el anís a la masa de antes y finalmente la mantequilla derretida, y amasar hasta conseguir una bola consistente y elástica, que se separe de las paredes del cuenco cuando esté amasada.

2- Una vez la masa subida, dividirla en 3 partes. Con las dos primeras partes se hará la trenza de debajo y con el resto, para el cordón de encima.

3- Para la trenza: cortar en dos cada masa y hacer dos cordones de unos 50 cms. de largo de cada parte. Total, 4 cordones y los trenzais (como podais o así: númerarlos como 1-2-3 y 4. Cruzad el cordón 1 sobre el 2 y el 4 bajo el 3 y de nuevo sobre el 1. Iniciais de nuevo con el cordón que está a la izquierda, como si fuera el núm. 1 e ir trenzando.

4- Hacer un círculo con la trenza, pegando los extremos con yema de huevo batido, y ponerla sobre una fuente del horno forrada con papel de horno.
5- Para el cordón: Separar unos 50 gramos de la masa. Con el resto, partís por la mitad la masa y hacer dos tiras de unos 50 cms.de largo cada una . Hacer un cordón, retorciendo las dos tiras i hacer un círculo, pegando también las puntas con yema batida, y poner el cordón encima de la trenza. (Opcional: untamos la base de la trenza con yema de huevo para que quede más pegado el cordón)

6- Cortar unas tiritas delgadas con los 50 gramos de masa que habiamos reservado y haceis un adorno tipo pompón, que se pondrá sobre donde se juntan las puntas de la trenza y el cordón, para disimular esa unión.
7- Dejar reposar el nido en un lugar cálido o dentro del mismo horno,apagado, durante una media hora.
Pasado este tiempo, pintar con yema de huevo rebajado con unas gotas de agua o con clara de huevo pasteurizada mezclada con colorante alimentario y espolvorear con azúcar mezclado con anís.

8- Y el horno, precalentado, a unos 220 grados, unos 20-30 minutos. Si veis que se dora demasiado por la parte de arriba, lo tapais con un papel de aluminio.

Y si lo hacéis y os gusta ... un buen provecho !!!!!